Bayram havasinda festival
Deve güresleri, 5 Subatta gerçeklestirilecek. 8’incisi düzenlenen deve güreslerinden bir gün önce develer süslenip Belediye Meydaninda davul zurna esliginde kortej yürüyüsü yapacak. TORBALI’DA bu yil 8’incisi düzenlenecek olan Deve Güresleri 5 Subat Pazar Günü Özbey Stadyumu’nda gerçeklestirilecek. Türkiye’nin her yerinden 150 civarinda devenin katilacagi festival, bir gün önce kortej yürüyüsü ile baslayacak. Cumartesi günü saat [&hellip]
Deve güresleri, 5 Subatta gerçeklestirilecek. 8'incisi düzenlenen deve güreslerinden bir gün önce develer süslenip Belediye Meydaninda davul zurna esliginde kortej yürüyüsü yapacak.
TORBALI'DA bu yil 8'incisi düzenlenecek olan Deve Güresleri 5 Subat Pazar Günü Özbey Stadyumu'nda gerçeklestirilecek. Türkiye'nin her yerinden 150 civarinda devenin katilacagi festival, bir gün önce kortej yürüyüsü ile baslayacak. Cumartesi günü saat 14.00'te gerçeklestirilecek kortej yürüyüsünün ardindan ayni günün gecesi Çetineller Otel'de yemek verilecek. Güresler ise pazar günü saat 10.00'da baslayacak. Neredeyse 3 aydir festival hazirliklari yaptiklarini belirten Komite Baskani Mehmet Kurt, gelenek ve görenekleri yasatmayi hedeflediklerini söyledi.
TICARETI CANLANDIRIYOR
BELEDIYENIN organizasyonunda gerçeklestirilen deve güreslerinin önümüzdeki hafta pazar günü büyük bir katilimla gerçeklestirilmesi hedefleniyor. Torbali'nin tanitimi ve ticari hayatinin canlanmasi amaciyla deve güresleri ilçede önemsenen bir etkinlik haline geldi. Her yil düzenli olarak gerçeklestirilen festival sayesinde Torbali, Türkiye'nin her yerinden on binlerce konuk agirliyor. Deve Güresleri Komite Baskani Mehmet Kurt, güreslerin kendine has geleneksel kurallari olmasina ragmen yörelere göre bazi degisiklikler gösterdigini söyledi. Deve güreslerinin kendine özgü bir sahaya ve seyirci düzenine sahip olmadigini anlatan Kurt, 'Gürese katilacak olan develer, bir gün öncesinde geleneksel biçimiyle süslenir. Davul zurna esliginde sehir içinde kortej yürüyüsüne çikarilir. Sehir içinde tam bir bayram havasi yasanir' dedi.
150 DEVE KATILIYOR
FESTIVALIN, insanlari birbiriyle kaynastirma konusunda faydali bir etkinlik oldugunu belirten Kurt, güreslere Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nden 150 civarinda devenin katilacagini söyledi. Etkinligin Torbali'daki ticareti de canlandirdigini belirten Kurt, güres öncesi deve sahiplerinin ilçede konakladigini; bundan otel, lokanta, kahvehane, berber basta olmak üzere birçok alanda esnafin fayda sagladigini söyledi. Deve güreslerinin Selçuk, Izmir, Incirliova, Aydin, Mugla, Denizli, Balikesir, Çanakkale ve Burdur, Isparta ve Antalya bölgelerinde düzenlenen ve Yörük kültürüyle iliskili olan bir etkinlik oldugunu anlatan Kurt, güreslerin 7'den 70'e herkesin ilgisini çekebilecek bir etkinlik oldugunu kaydetti.
REKABETE DAYANIYOR
DEVE güreslerinin baslangiç tarihi bilinmiyor. Rivayete göre kervanciligin ve göçerligin yaygin oldugu dönemlerden beri yapildigi tahmin ediliyor. Eskiden göçerlerde Obalar ve Kervancilar arasindaki rekabet nedeniyle develer gürestirilmis. Deve güresleri, tek hörgüçlü disi 'yoz' develer ile 'buhur' adi verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftlesmesinden meydana gelen ve 'Tülü' adi verilen erkek develer arasinda yapilir. Bu develer yalnizca güres için 'Savran' denilen deve bakicilari tarafindan yetistirilir. Güres develeri tipki atlarda oldugu gibi soya dayali olarak seçilir. Güresçi olacak Tülülerin güresçi develerin kanindan olmasina özen gösterilir. Deve güresleri Ayak, Orta, Basalti ve Bas olmak üzere dört boyda yapilir ve galibiyetler; kaçirtarak, bagirtarak veya yikarak elde edilir. Develer tipki diger güreslerde oldugu gibi pehlivan olarak adlandirilir ve cazgir tarafindan anons edilir.