Bebeklerde yüksek ateş görülebilir
Grip salgınına karşı anne ve babaları uyaran Tınaztepe Torbalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gökçe Yegül Gülnar, çocukları enfeksiyon hastalıklarından korumanın yollarını anlattı.
NEZLE ve grip salgını tüm hızıyla sürüyor. Birçok çocuk, bu enfeksiyonlar nedeniyle sıkıntılı zamanlar yaşıyor. Grip ve nezle denildiğinde akla ilk olarak burun akıntısı ve öksürme gibi belirtiler geliyor. Kişiden kişiye kolaylıkla geçiş yapabilen bu hastalıklar, hastalığı taşıyan kişilerin öksürmesi ve bu sırada havaya dağılan partiküllerle, damlacık yoluyla yayılabiliyor. Daha ağır tablolar ise virüslerin akciğerlere yerleşmesiyle oluşuyor. Oldukça ciddiye alınması gereken grip, 65 yaşı geçen kişilerde, kalp hastalarında, çocuklarda ve özellikle 1 yaşın altındaki süt çocuklarıyla yenidoğan döneminde ağır seyredebiliyor. Tınaztepe Torbalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Gökçe Yegül Gülnar, 'Çoğunlukla burun akıntısı ile başlayan ve genellikle griple karıştırılan nezle, çocuklar ve bebeklerde en sık rastlanan hastalıklardandır. Her ne kadar griple nezlenin bulguları birbirine benzese de, iki hastalığa da neden olan etkenler değişiklik gösterir. Burun, boğaz ve soluk borusunda oluşan ve viral bir hastalık olan nezle; üst solunum yolu enfeksiyonu yapıyor. Bu nedenle bebek ve çocuklarda görülen nezleler önemsenmelidir' dedi.
BEBEKLERDE YÜKSEK ATEŞ GÖRÜLEBİLİR
'Nezlesi olduğundan emin olunan bebeklere yapılabilecek en uygun uygulama, bebeğin varsa ateşinin düşürülmesi ve burun tıkanıklığının giderilerek rahatlatılmasıdır' diye sözlerine devam eden Gülnar, 'Tüm viral hastalıklarda görüldüğü gibi nezlede de ilk 48 saatte ateş yüksekliği görülebilir. Yüksek ateş problemiyle karşılaşıldığında ise bebeğe ılık bir banyo yaptırılmalı, ardından da ince giydirilmelidir. İnatçı ateş söz konusuysa, ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Fakat bu durum 6 aydan küçük bebeklerde değişiklik gösterir. Çünkü 6 aydan küçük bebeklerde gözlenen yüksek ateş, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Çocuklarda yaşanan nezlede, bebeklerinkinin aksine nadiren ateş yükselmesi görülür. Daha çok burun akıntısı, boğaz ağrısı ve öksürükle ortaya çıkar. Çocukların burun tıkanıklığı ve akıntısına serum fizyolojik içeren burun damlaları ve gerektiğinde burun aspiratörleri ile müdahale edilebilir. Çocukların hızlı iyileşmesi ortam ısısının ayarlanması, bol istirahat, uygun beslenme ve sıvı desteği verilmesi ile sağlanabilir' diye konuştu.
GRİP, İNFLUENZA VİRÜSÜ SEBEBİYLE OLUŞUR
Nezleyle benzer gibi görünen gribin, çok yaygın olan viral bir hastalık olduğunu anlatan Tınaztepe'li çocuk doktoru, 'Fakat grip, nezlenin aksine influenza virüsü sebebiyle oluşur. Bilhassa kış aylarında oldukça yoğun şekilde görülen grip, bebek ve çocuklar için ciddi riskler oluşturur. Gribin belirtileri arasında ise, burun akıntısı, ateş, öksürük, baş ağrısı ve eklem – kas ağrıları gibi semptomlar görülür. Kulak enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyonu yapabilir. Tedavisinin ve ilaç kullanımının doktor gözetiminde olması önerilir. Yatak istirahati, gerektiğinde ağrı kesicilerin kullanımı, yine gerekli ise burun temizliğinin yapılması, düzgün beslenme ve bol sıvı tüketiminin yanında antiviral ilaçlar tedavinin parçalarıdır. Anne sütü alan bebekler diğer bebeklere ve çocuklara nazaran daha şanslıdır. Çünkü anne sütü, oluşabilecek hastalıklara karşı antikor üretme özelliği taşır. Bebeklerde burun akıntısı ve öksürükle karşılaşan anneler bebeklerinin bol sıvı tüketmesini sağlamalı ve daha sık emzirmelidir.' dedi.
MUAYENE OLMADAN İLAÇ KULLANIMINDAN KAÇINILMALI
Tınaztepe Torbalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Gökçe Yegül Gülnar, 'Hastalığın seyri, ilaç kullanımını gerektiren boyuta ulaştığında, ciddi ateş yüksekliği durumumda, alınacak ilaçlar için mutlaka bir uzmanla görüşülmelidir. 1 yaşından küçük bebeklerde ayrıntılı muayene yapılmadan ilaç kullanımı önerilmez. Ayrıca bebekte hırıltılı nefes alımı veya nefes alımında zorluk, renginde solma, ateş ve sıvı almayı reddetme gibi belirtiler görülüyorsa hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Bebekleri olası hastalıklardan koruyabilmek için de; oda sıcaklığını sabit tutmalı, ani hava değişimi yaşamalarını önlemeli ve terlemelere karşı uyurken ince giydirilmelidir. Grip, bebekler kadar okul çağındaki çocukları da sıkça etkisi altına alır. Çocuklarda görülen gribin en belirgin özellikleri ise; burun akıntısı, yüksek ateş, üşüme ve tireme, öksürük, kusma, ishal, halsizlik ve baş-vücut ağrısıdır. Grip virüsü alındıktan sonra birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ilk olarak üşüme belirtileri görülür. Devamında diğer belirtiler ortaya çıkar' şeklinde konuştu. CEMİL ZEYBEKER