Bir kilit, bin dert

29 Mart yerel seçimlerinde kapisina kilit vurulan Torbali’ya bagli eski belde, yeni mahalleler olan Ayrancilar, Karakuyu, Pancar, Yazibasi, Çaybasi ve Subasi sik sik yeteri kadar hizmet alamamak ile gündeme geliyor. Hizmet sahasi bir anda 34 katina çikan Torbali Belediyesi, elindeki imkanlarla bu bölgelerin öncelikle acil isteklerine karsilik vermeye çalisirken, bu mahallelerde yasayan insanlar yol, çöp, [&hellip]

29 Mart yerel seçimlerinde kapisina kilit vurulan Torbali'ya bagli eski belde, yeni mahalleler olan Ayrancilar, Karakuyu, Pancar, Yazibasi, Çaybasi ve Subasi sik sik yeteri kadar hizmet alamamak ile gündeme geliyor. Hizmet sahasi bir anda 34 katina çikan Torbali Belediyesi, elindeki imkanlarla bu bölgelerin öncelikle acil isteklerine karsilik vermeye çalisirken, bu mahallelerde yasayan insanlar yol, çöp, altyapi gibi aksayan hizmetlerin yani sira 'hayatin durma noktasina' gelmesi ile de mücadele ediyor. Belde olduklari dönemde en azindan her birinde bir Belediye kurumu, çalinacak kapi, Zabita birimi bulunan bu bölgelerde simdilerde büyük bir durgunluk hakim. Yatimlarin hiz kestigi, sosyal aktivitelerin 'yok' denecek kadar azaldigi 6 mahallede, vatandaslar sorunlari aktarmak için muhatap bile bulmamaktan yakiniyor. Torbali merkeze 25 km uzakliga varan mesafede olan ama resmiyette ilçe merkezindeki Ertugrul Mahallesi ile ayni statüde olan bu bölgelerde sesle gün geçtikçe yükseliyor. Bu mahallerde isyanin nereden kaynaklandigini, en büyük sorunun ne oldugunu mercek altina aldik.

ILÇE POTANSIYELLI MAHALLE: AYRANCILAR

NUFUSU 30 bine dayanan Ayrancilar'da belde belediyesinin kapatilmasi çok ses getirdi. Kendi basina bir ilçe donaniminda olan Ayrancilar'in mahalle olmasi ile deyim yerindeyse hayat durdu. Belediye binasi çürümeye terk edilen Ayrancilar'da yatirimlari ve emlak satislari bir anda durdu. Öyle ki bölgenin meshur olan pazarinda bile sorunlar yasanmaya, yer tartismalari çikmaya basladi. 270'i askin sanayi tesisinin bulundugu bölge eski cazibesini kaybetti Vatandaslar bir kapi numarasi almak için bile 16 km uzakliktaki Torbali merkeze gelmekten, çöplerin toplanmasi disinda hizmet almamaktan yakiniyor.  Ayrancilar,'da mahalle olunduktan sonra yüksek sesle dile getirilen bir diger konu da güvenlik. Mahalleli Jandarma'nin degil, polisin sorumluluk sahasinda olmak istiyor. Ayrancilar sakinlerinin yakindigi konulardan biri de 'Muhatap bulamamak' . Vatandas sorunlarini aktarmak için ne Ayrancilar'da ne Torbali'da muhatap bulamamaktan yakiniyor. Bölgede sevindirici gelisme ise Suyunbasi Piknik alaninin düzenlenmesi.

FESTIVAL BITTI, KUTUPHANE KAPANDI, SPOR YOK

29 Mart yerel seçimlerinin ardindan belde belediyeliginden muhtarliga dönüstürülen bölgelerin basinda gelen Yazibasi büyük bir sikinti içerisinde. 6 bin nüfuslu bölge adeta sorun yumagi haline geldi. Yazibasi her geçen gün biraz daha köy görünümü kazaniyor. Yollari bozuk olan Yazibasi'da kanallar çöplük yuvasi, bos binalar alkolik ve esrarkeslerin yuvasi gibi. 1960 yilinda kurulan Yazibasispor sahasinin tinerci yuvasi olmasi, yillardir süren ve efsanelesen Ekin Senlikleri'nin artik yapilmamasi, birçok aydina ev sahipligi yapan Yazibasi Kütüphanesi'nin kapanmasi bölge halkini en çok üzen konularin basinda geliyor. Yol, altyapi, asfalt gibi sorunlarin da yasandigi Yazibasi'da en büyük sikinti imar sorunu. Yüzde 70 yapilasmanin oldugu fabrikalarin arasinda kalan bölgeye 'tarim arazisi' oldugu gerekçesiyle ek tesis kuramayan sanayiciler kendilerine imar izni verilmesini istiyor. Imar durumlari 'açik' olmasina ragmen bu bölgede yapilasma izni verilmiyor.

TOZTOPRAK SUBASI

SUBASI denince son 2 yildir akla bitmek bilmeyen altyapi ve yol çalismalari geliyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin baslattigi çalismalarda ihaleyi alan firmalarin sorun çikarmasi ile baslayan gecikmeler zinciri vatandasi isyan ettirdi. Yazin toz, kisin çamur ile mücadele eden mahallede dev sanayi kuruluslarinin yollari ise köstebek yuvasina dönmüs durumda. Ayrica Yazibasi'da yasanan imar sorunu bu mahallede de yasaniyor.

PANCAR ÇOK DERTLI

TORBALI'NIN en büyük mahallerinden olan Pancar Mahallesi halki, hizmet alamamaktan yakiniyor. Torbali'ya 25 kilometre uzaklikta olan Pancar Mahallesi'nde ise sorunlar bir türlü bitmek bilmiyor.  Belde konumundan mahalle statüsüne geçtikten sonra sorunlarla bogusan bölge halkinin en büyük sorunlarindan bir tanesi hiç bir sosyal tesisin olmamasi. Dügün salonu, park alanlari çürümeye yüz tutmus durumda. 500 kisilik dügün salonunda bir tane bile tuvalet bulunmuyor. Mevcut olan tuvaletlerin klozetleri yok. Kapilari kirik olan dügün salonu, geceleri ise sarhoslarin mekni konumunda. Parklardaki oturma alanlari masalar, oyun parklari ise hem çimsiz, hem de kirik dökük durumda. Bunun yanisira bölge halki otobüslerin geç araliklarla hizmet vermesinden dertli.

Bakmadan Geçme