Bir telefonla, organik yumurta kapıya geliyor
Torbalılı Sertan Gürbüz, Özbey Mahallesi’nde 30 bin metrekarelik alanda kurduğu çiftlikte doğal yumurta üretiyor. Günlük 2 bin yumurta üreten Gürbüz, 'Alo Yumurtam' hattı ile ev ve iş yerlerine yumurta servis ediyor.
DOĞALA ve doğaya olan ilginin artmasıyla birlikte herkeste bir arayış başladı. Yaşanan kanser olayları, katkı maddeli gıdalar özellikle gıda sektöründe doğal ürünlerin önemini bir kat daha arttırdı. Doruk Doğal Yumurta'yı kuran Sertan Gürbüz de doğalı yakalamak adına çıktığı yolda 6 ay gibi kısa sürede önemli bir mesafe kat etti. 15 yıllık devlet memurluğunu bir kenara bırakan 36 yaşındaki Gürbüz, Özbey Mahallesi'ndeki 30 bin metrekarelik alanda yumurta üretimi yapıyor. Tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalar, Torbalı'nın dört bir yanında satılıyor. Alo Yumurtam hattı ile ev ve iş yerlerine doğal yumurta servisi dahi yaptıklarını kaydeden Gürbüz: 'Organik yumurta yemek herkesin hakkı. Bu yüzden en tazesini en güzelini, anında müşterilerimize ulaştırıyoruz' dedi.
30 BİN METREKARELİK DEV TESİS
Salma tavukçuluk (doğal yumurta üretimi) son yıllarda çok hızla gelişmekte olan bir sektör haline geldi. Salma tavukçuluk son yıllarda insanların doğal beslenmeye yönelmesi, bilinçlenmesi ile beraber yerel ve genel yönetimlerin de desteği ile gelecekte vazgeçilmez bir üretim kolu olmaya aday. Tüm dünyada free range yani doğal yumurta üretimi her geçen gün büyümekle beraber gelişmekte ve standartları oluşmakta. Ülkemizde de kısa sürede çok hızla gelişen bu iş kolu profesyoneller tarafından yapılıyor. Bu işe gönül veren isimlerden bir tanesi de Torbalılı Sertan Gürbüz. Özbey Mahallesi'nde tam 30 bin metrekarelik bir alanda dev tesis kurdu. Yaklaşık 3 bin adet tavuğa sahip olan Gürbüz, günde ortalama 2 bin adet yumurta üretimi gerçekleştiriyor.
BU TAVUKLAR BÜTÜN GÜN GEZİYOR
Lohman ve ataks cinsi tavuklara sahip olduklarını kaydeden Sertan Gürbüz, tavukların bütün gün 30 bin metrekarelik alanda gezdiğini ve doğal yöntemlerle beslendiğini kaydetti. Arpa ve yonca gibi ürünleri de alana ektiklerini ifade eden Gürbüz, bu sayede tavukların doğadan alması gereken mineralleri aldığını belirtti. Doğal beslenen tavuklardan elde edilen yumurtaların da doğal ve organik olduğunu sözlerine ekleyen Sertan Gürbüz: 'Yumurtalarımız gerek doğallığı gerekse lezzeti bakımından bir numara. Sektöre kısa süre içerisinde adım atmamıza rağmen gördüğümüz ilgi gerçekten de muhteşem. Günlük 2 bin adet yumurta elde ediyoruz ve tamamını satıyoruz' diye konuştu.
DOĞAL BİR BESLENME ŞEKLİ
Özbey'de kurduğu 'gezen tavuk yumurtası çiftliği' ile 3 bin tavuktan günde ortalama 2000 adet doğal köy yumurtası elde eden Sertan Gürbüz, taleplere cevap vermekte zorlandığını belirtti. Tavukların beslenmesi için tarlasının bir bölümüne yonca ve benzeri yem bitkileri eken Gürbüz, her gün tek tek topladığı yumurtaları paketleyip, günlük olarak Torbalı'da işletmelere ve vatandaşlara sattığını söyledi. Tavuklara kesinlikle hormon vermediğini vurgulayan Gürbüz, 'Bu yumurtalar doğal. Tavuklara hormon vermiyoruz. Kafeste de beslemiyoruz. Doğal gıdalarla TAVUKLAR DEVLET GÜVENCELİ
Tavukların Ankara Araştırma Merkezi'nden devlet güvencesi ile getirildiğini ifade eden Sertan Gürbüz: 'Başta üretim izni olmak üzere yasal bütün belgelere sahibiz. İşimizi eski yöntemlerle ama profesyonel bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Tavuklarımız aylık olarak veteriner kontrolünden geçiyor. Her şey standardına uygun bir şekilde işliyor burada. Küçük kafeslerde tutulan ve önündeki yemi yiyen, sadece yumurta yapan tavuk yerine geniş alanda istediği gibi gezen ve arazideki doğal besinleri yiyen tavuklardan yumurta üretmeyi amaçladık. Çiftliğimizde kafes yok. Tavuklar sürekli geziyor. Günlük de 2 bin yumurta alıyorum. Bunlar gezen tavuk olduğu için yumurtaları da doğal. Yumurtaların toplanmasının ardından paketlemeye geçiyoruz. 15'li ve 30'lu şekilde paketlemesi yapıldıktan sonra satışa hazır hale geliyor. Şu an üretimden çok memnunum. Ürettiğimiz yumurtaların tamamını satıyoruz. Taleplere cevap vermekte zorlanıyoruz. İsteyen herkes çiftliğimizi yerinde görebilir ve kendi elleriyle kendi yumurtasını da toplayabilir' dedi.
GÖKHAN YALKALK