Bir yılda 2 milyar kutu ilaç tükettik
Türkiye’de, 2016 yılında 2 milyar kutu ilaç satışı gerçekleşti. İlk sırada ağrı kesiciler yer aldı, hemen arkasından da antibiyotikler geldi.
Türkiye ilaç pazarı geçtiğimiz yıl 2015 yılına kıyasla yüzde 17 büyüdü ve 2016 yılında Türkiye'de 2 milyar kutu ilaç satışı gerçekleşti. Türkiye ilaç pazarının son 5 yılda yıllık bazda yüzde 12 büyüdüğünü belirten uzmanlar, 2020 yılında Türkiye'nin dünyanın 14'üncü en büyük ilaç pazarı olacağının altını çizerek önümüzdeki 5 senede çift haneli büyümenin devam edeceğini bildirdi.
SEKTÖR NASIL GELİŞTİ
Diğer gelişmiş ülkelerde durumun böyle olmadığını anlatan sektör temsilcileri, Çin ve Güney Amerika ülkelerinde sektörde bir yavaşlama yaşandığını belirterek, Türkiye'de beklenen çift haneli büyümelerde, nüfus yaşlanması, ilaca erişimin kolaylaşması, sağlık politikalarındaki gelişmeler gibi etkilerin katkısı olduğunu vurgulardılar.
YÜZDE 28 BÜYÜME
Uzmanlar devletin sağlık sektöründe yaptığı iyileştirme ve geliştirmelerin pazara önemli katkı verdiğinin altını çizerek Türkiye'nin üretim olarak çok cazip bir pazar olduğunu kaydettiler. Türkiye'nin bölgede üretim üssü olabilecek önemli bir ülke olduğunu da hatırlatan sektör temsilcileri Türkiye'nin pazarı son 5 yılda, yıllık bazda yüzde 12 büyüdü. 80 milyona yakın bir nüfusa ve Avrupa'nın 6'ncı en büyük ilaç pazarına sahip olan Türkiye 22.1 milyarlık satış hacmine ulaşarak dünyanın en büyük 17'nci ilaç pazarı haline geldiğini söyledi. Uzmanlar, hastane kanalının özel ve kamusal yatırımlarla yüzde 28 oranında bir büyüme kaydettiğinin gözlemlendiğini dile getirdiler. 25 binden fazla münferit eczaneden oluşan perakende pazarı da 2015'e kıyasla yüzde 15 oranında bir ivme yakaladı.'
EN ÇOK AĞRI KESİCİ KULLANDIK
Ağrı grubunun, Türkiye ilaç pazarında bir önceki yıla göre yüzde 21 büyüme ile en büyük tedavi alanı olduğunu belirten sektör temsilcileri 1 milyar 646 bin liralık pazar değeriyle birinci sırada yer alan ağrı kesicileri, 1 milyar 435 milyon lira ile antibakteriyellerin takip ettiğini belirttiler. Uzmanlar, 'Yerel olarak tüketim alanlarımıza bakıldığında tığımızda Türkiye'de en çok ağrı tedavisinde kullanılan ilaçların yer aldığını görüyoruz. Bu tedavi alanındaki ilaçların payı ise bir önceki yıla oranla yüzde 21 arttı' dedi. Pazarın yüzde 75'inin yerel ürünlerden oluştuğunu belirten ilaç sektörünün uzmanları, 'Bunun yanı sıra onkoloji ilaç pazarı yüzde 10 büyüdü. Onkolojik ilaçlar değer ölçeğinde 1.4 milyar liraya ulaştı. Toplam satışlardaki payı yüzde 7 oranında düşmesine rağmen onkolojik ilaç pazarı bir önceki yıla oranla yüzde 10 büyüdü. 5 yılda onkolojinin en hızlı büyüyen tedavi grubu olacağı görülüyor' ifadelerini kullandılar.