Bu kuşlar, krallar gibi
Ali Ünal tarafından yetiştirilen show jumbo cinsi muhabbet kuşları adeta krallar gibi yetiştiriliyor. Özel yem ve ilaç verilen kuşlar, 24 saat müzik, buhar, klima ve bulaşık makinesi gibi ayrıcalıklara sahip İLÇENİN tanınmış esnaflarından olan Şıkır Şıkır Oto Yıkama’nın sahibi Ali Ünal tam bir muhabbet kuşu tutkunu. 20 yıldır bu hobisiyle uğraşan Ünal, 10 yıl önce [&hellip]
Ali Ünal tarafından yetiştirilen show jumbo cinsi muhabbet kuşları adeta krallar gibi yetiştiriliyor. Özel yem ve ilaç verilen kuşlar, 24 saat müzik, buhar, klima ve bulaşık makinesi gibi ayrıcalıklara sahip
İLÇENİN tanınmış esnaflarından olan Şıkır Şıkır Oto Yıkama'nın sahibi Ali Ünal tam bir muhabbet kuşu tutkunu. 20 yıldır bu hobisiyle uğraşan Ünal, 10 yıl önce de üretime başladı. Özel üretim tesisinde, dünyanın en kaliteli muhabbet kuşlarını besleyip üretimini gerçekleştiren Ali Ünal aynı zamanda Geliştirilmiş Kafes Kuşları Yetiştiricileri Derneği'nin de başkanlığını yapıyor. 500'ün üzerinde show jumbo cinsi muhabbet kuşu bulunan ve bunların değerlerinin 150 TL ile 4 bin TL arasında değiştiğini kaydeden Ünal, kuşlarına gözü gibi bakıyor. Tamamen profesyonel bir şekilde yetiştiricilik yapan Ali Ünal, muhabbet kuşlarına 24 saat boyunca müzik dinletirken, yemlik ve suluklarını bulaşık makinesinde yıkatıyor. Buhar makinesi ile ortamın havasını temizleyen Ünal, klimayla da kuşların serin bir şekilde yetişmesini sağlıyor.
DAMIZLIKLAR AVRUPA'DAN
20 yıl önce başladı Ali Ünal'ın muhabbet kuşuna olan tutkusu. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen bu tutku gün geçtikçe daha da büyüdü. Son 10 yıldır hobi amaçlı olarak dünya standartlarında ve yarışmalarda boy gösterebilecek kalitede show jumbo muhabbet kuşu yetiştiriciliği yapan Ünal, bunun için Sarbek Sanayi Sitesi'nde 120 metrekarelik bir yer oluşturdu. Büyük bir kısmını show jumbo muhabbet kuşlarının oluşturduğu tesiste 500'ün üzerinde kuş yer alıyor. Kuşlar, özel olarak Almanya, İsviçre, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti gibi Avrupa ülkelerinden getirtildi. Tamamı yabancı olan kuşların, ırkları bozulmayacak bir şekilde üretim gerçekleştiriliyor. Yurt dışından getirdiği damızlıkları itina ile besleyen Ali Ünal, şimdilerde yüzlerce kuşa sahip.
DAMACANA SU İÇİRİYOR
Özel kafeslerinde çift olarak yetiştirilen muhabbet kuşları, 62 günde bir yumurtluyor. Yumurta 16-17 günde çatlayıp içinde yavru çıkarken, 45 günlük süre zarfında da uçacak duruma geliyor. Muhabbet kuşları 2 ayda bir ortalama 4 ile 10 adet arasında yumurta yumurtluyor. Kuşlarının üzerine adeta bir baba şefkatiyle titreyen Ünal, her gün özel mama ile besliyor. Yurt dışından getirilen mamaların yanı sıra ilaç takviyesi ile olası hastalıklarında önüne geçiliyor. Kuşların yemleri özel olarak getirtilirken, Torbalı'da ilk kez kuş yemi üretimi de Ali Ünal tarafından gerçekleştiriliyor. 1000 metrekarelik alanda deneme amaçlı yapılan üretimde, verim oldukça yüksek. Kuşlarının yemlik ve suluklarını bulaşık makinesinde yıkayan Ünal, onlara çeşme suyu yerine damacana suyu veriyor.
YARIŞMALAR YAPILACAK
Ali Ünal, geçtiğimiz aylarda Torbalı'da Geliştirilmiş Kafes Kuşları Yetiştiricileri Derneği'ni kurdu. Türkiye Kanatlı Kuşlar Federasyonu'na bağlı olan derneğin 180 tane üyesi var. Derneğin üyeleri sadece Torbalı'da değil. İlçede kurulan dernek adeta uluslar arası çalışıyor. Türkiye'nin dört bir yanından üyesi bulunan derneğin Almanya'dan da üyesi bulunuyor. Derneği çok daha aktif bir hale getireceklerini dile getiren Başkan Ali Ünal: 'Türkiye'nin birçok bölgesinde muhabbet kuşları için yarışmalar düzenleniyor. Bizde dernek olarak bu yarışmaların Torbalı'da yapılmasını sağlayacağız. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında yapılacak olan güzellik yarışmalarına dünyadan birçok kuş sever katılacak' diye konuştu.
GÖKHAN YALKALK