Bu yil zeytin yok!

Yagmurlarin zamansiz yagmasi ve soguk havanin çiçek açma zamaninda etkili olmasi, zeytin üretimini yüzde 80 oraninda düsürdü. Kooperatifler ve fabrikalar zeytin ve yag bulmakta zorlanirken zeytinyagi fiyati yükseliyor TORBALI’DA bu yil zeytin üretimi istenilen seviyede degil. Ege Bölgesi’nin en kaliteli zeytininin üretildigi ve anavatani olarak bilinen Torbali’da bu yil üreticiler, zeytinyagi fabrikalari ve tüketiciler hayal [&hellip]

Yagmurlarin zamansiz yagmasi ve soguk havanin çiçek açma zamaninda etkili olmasi, zeytin üretimini yüzde 80 oraninda düsürdü. Kooperatifler ve fabrikalar zeytin ve yag bulmakta zorlanirken zeytinyagi fiyati yükseliyor

TORBALI'DA bu yil zeytin üretimi istenilen seviyede degil. Ege Bölgesi'nin en kaliteli zeytininin üretildigi ve anavatani olarak bilinen Torbali'da bu yil üreticiler, zeytinyagi fabrikalari ve tüketiciler hayal kirikligi yasiyor. Çiftçilerin verdigi bilgilere göre, zeytin agaçlarinin çiçek açma döneminde havalarin soguk olmasi çiçek dökümüne neden oldu ve zeytin üretimi ile adindan sikça söz ettiren Torbali'da yillik ürün de yüzde 7080 civarinda düsme yasandi.

REKOLTE DUSTU
ZEYTIN üssü olarak bilinen ilçede bu yil zeytinin yok olmasi üreticiyi ve tedarikçileri büyük ölçüde endiselendiriyor. Ilçeye bagli dag köylerinde yetisen zeytin verimi bu yil yagmurun zamansiz yagmasi, çiçek açma döneminde havalarin soguk olmasindan dolayi büyük oranda düstü. Yaklasik 73 bin dönümlük alanda zeytin üretimi gerçeklestiriliyor ve ilçe genelinde bin 200 üretici bulunurken, 2 milyona yakin zeytin agacinin bulundugu ilçede her yil 5 milyon litrenin üzerinde zeytinyagi üretiliyor. Gemlik, Edremit, Ayvalik, Domat gibi zeytin çesitlerinin üretiminin yapildigi Torbali'da bu yil yasanan düsüs çiftçiyi kara kara düsündürüyor.

FIYATLAR TAVAN YAPABILIR
YAZIBASI Zeytin Kooperatifi yetkililerinin verdigi bilgilere göre, zeytinin az olmasindan dolayi, zeytinyaginda da büyük oranda sikinti yasanacak. Zeytindeki rekolte düsüsünün kendilerini düsündürdügünü ifade eden kooperatif sorumlusu Salih Yayan: 'Kooperatiflerde bu yil zeytin yok denecek kadar az durumda. Biz her yil 25 tona yakin zeytinyagi aliyorduk ama bu rakam yarisina düstü. Yagmurun zamansiz yagmasi, bazi agaçlardan 1 yil verim alip 1 yil alinamamasi gibi nedenlerden dolayi bu yil yüzde 7080 gibi yüksek bir oranda düsüs yasaniyor. Zeytinyagi fiyatlarinda pek artis yok ama bu yil zeytinyagi bulmak oldukça zor' dedi.

Bakmadan Geçme