Çam kese böceğine Adacık müdahalesi

Ormanlarda her yıl yaşanan çam kese böceği vakası, bu yıl da kendisini, gösterdi. Çam kese böceği sorunu, ilçedeki çeşitli ormanlık alanlara kurulacak olan adacıklarla çözülecek. TORBALI'DAKİ kızılçamların bulunduğu ormanlarda her yıl yaşanan çam kese böceği sorunu, adacık yöntemi ile çözülecek. 'Dumansız yangın' olarak bilinen ve özellikle kızılçam ağaçlarında yoğun görülen çam kese böceği hastalığı tehlikesi [&hellip]

Ormanlarda her yıl yaşanan çam kese böceği vakası, bu yıl da kendisini, gösterdi. Çam kese böceği sorunu, ilçedeki çeşitli ormanlık alanlara kurulacak olan adacıklarla çözülecek.

TORBALI'DAKİ kızılçamların bulunduğu ormanlarda her yıl yaşanan çam kese böceği sorunu, adacık yöntemi ile çözülecek. 'Dumansız yangın' olarak bilinen ve özellikle kızılçam ağaçlarında yoğun görülen çam kese böceği hastalığı tehlikesi yine baş gösterdi. Ağaçları güçsüzleştiren bu hastalık konusunda harekete geçildi. Orman İşletme Şefliği ekipleri, ilçe sınırları içerisindeki ormanları korumak üzere 'Çam kese böceği' zararlısıyla mücadele başlattı.Orman yangınlarına göre 5 kat daha zararlı olan çam kese böceğine karşı ormanları kurtarmak üzere yürütülen mücadelede Orman İşletme Şefliği özel bir ekip oluşturdu. Ekipler, mücadele kapsamında ormanlarda adacıklar oluşturuyor.

MÜCADELE BAŞLADI

Dağ köylerindeki ormanlarda her yıl yaşanan çam kese böceği vakası, bu yıl da kendisini, gösterdi. Binlerce hektarlık ormanlarda bulunan kızılçam ağaçlarının yapraklarını yiyerek büyümesine engel olan çam kese böcekleri ilce mücadele başladı. 30 hektarda bir adacık kuran Orman İşletme Şefliği, çam kese böcekleriyle biyolojik bir mücadele veriyor. Torbalı Orman İşletme Şefliği, özellikle genç kızılçam ormanlarına zarar veren çamkese böceği ile doğaya saygılı mekanik tuzaklarla mücadeleye başladı. Orman İşletme Salih Arslantaş, 'Halk arasında 'Ağ böceği' olarak bilinen çamkese böceği ile mekanik ve biyolojik mücadele yapılıyor. Kimyasal mücadele hem pahalı, hem de doğaya olumsuz yan etkisi olduğundan uygulanmıyor. Ormanlarımızda mekanik ve biyolojik sistem olan çamkese böceği adacık tesisi hazırlayarak mücadeleye başladık' diye konuştu.

15 ADACIK KURULDU

Adacık tesisiyle ilgili bilgi veren Arslantaş, 'Adacık yöntemindeki amaç, ormana zarar veren çamkese böceklerinin, doğal düşmanı olan PhryxCaudata isimli tırtıl parazitinin artışını sağlamaktır. Ormana zarar vermeyen bu parazit, çamkese böceğinin tırtıllarına zarar vermektedir. Bu yöntemle biyolojik mücadele yapılmaktadır. Bu metotta, ağaçlarda pamukçuk şeklinde bulunan çamkese böcekleri belli bir alanda kurulan adacıkta toplanıp, etrafı su ile kuşatılır ve toprağa ulaşmaları engellenir. Açlığa terk edilen böcekler zamanla ölür. Bu böceklerin leşinden de faydalı olan tırtıl parazitleri üretilmiş olur. Uçarak doğaya karışan faydalı parazitler, çamkese böceklerinin tırtıllarını yiyerek zarar verip, bunların çoğalmasının önüne geçer' dedi. Orman Şefi Mühendisi Arslantaş, Taşkesik, Dağtekke, Bozköy ve Düverlik başta olmak üzere ormanlık alanlarda toplam 15 adet adacık kurduklarını söyledi. Arslantaş, ayrıca bu böceklerin ağaçları kurutmadığını da sözlerin ekledi. GÖKHAN YALKALK

Bakmadan Geçme