Çapak, incirin yolunu gözlüyor

Çapak'ta son yıllarda bardacık incirine olan ilgi nedeniyle mahalledeki incir ağacı sayısında rekor artış yaşandı. Mahalle sakinlerinin yüzde 80'i incir üretimi yaparken, Çapaklı incirde bir numara olmak için destek bekliyor Çapak'ta son yıllarda bardacık incirine olan ilgi nedeniyle mahalledeki incir ağacı sayısında rekor artış yaşandı. Mahalle sakinlerinin yüzde 80'i incir üretimi yaparken, Çapaklı incirde bir numara olmak için destek bekliyor 

ÇAPAK'TA yetişen Bardacık cinsi incir aroması ile herkes tarafından çok seviliyor. Yetiştiği toprak ve Çapak'ın havasından çok lezzetli olduğu öne sürülen incir bölgede yetişen incirleri geride bıraktı. Çapak'ta yüzyıllardır devam eden incir yetiştiriciliği son yıllarda incire olan rağbet nedeniyle yüzde 50 oranında arttı. Çapak Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşların büyük çoğunluğu incir üreticiliği yapıyor. Budanan incir ağaçlarında ilaçlama çalışmaları sürüyor. Temmuz ayının sonunda hasat yapılacak olan incirler Ağustos ayının sonuna kadar toplanabilecek. Mahalleye gelen büyük toptancılar Çapaklıların yetiştirdiği incirleri alırken, günde ortalama 3 ton civarında ürün toplanıyor. Daha önceleri Çapaklı üretici incirini İzmir'e götürüp satarken son yıllarda mahalleye kurulan borsa ile vatandaş malını kısa sürede satabiliyor. İncirin para etmesi ve bardacık cinsinin revaçta olması nedeniyle mahallede incir üretimi yapan kişi sayısı da her geçen gün artıyor.
FESTİVAL YAPILMASINI İSTİYORUZ
Buca ve Ayrancılar'da a bardacık cinsi incir yetiştiriliyor. Ancak toptancılar Çapak'ta yetişen incirin daha lezzetli olduğu gerekçesiyle inciri Çapak'tan alıyor. Bardacık cinsi incirin yoğun ilgi görmesinden dolayı incir üretiminin Çapak'ta ikiye katlandığını ifade eden üretici Ahmet Özel incirin teşvik edilmesi için yetkililerden destek beklediklerini söyledi. Çapak'ta incir festivali yapılması halinde incirlerinin daha geniş çevreye yayılacağını böylelikle ilginin artacağını savunan Ahmet Özel 'Geçtiğimiz yıllarda Çapak'ın incirinin tanıtılması için bir festival yapılacağı söylenmişti. Ancak yapılmadı. Saipler'de yapılan zeytin festivali gibi burada da bir festival yapılırsa incirimizi herkese tanıtabiliriz. Sezonda daha fazla toptancı gelip tezgah açar ve ürünümüzü pazarlamakta sorun yaşamayız. Buraya gelen toptancılar istediği fiyatı verip malı alabiliyor. Eğer rekabet olursa üretici de malını değerinden satar' dedi.
İNCİRDE 1 NURAMA OLMAK İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ
Bu yıl kış sezonunda yağan yağmurların incire iyi geldiğini, bahar döneminde yağmurun yağması halinde rekoltenin artacağını ifade eden Özel 'geçtiğimiz yıl kuraklıktan dolayı büyük sıkıntı yaşadık. Bu yıl yağmurlar gayet güzel. Mayıs döneminde de yağmur yeterince yağarsa bu yıl üreticinin yüzü güler. Üretici sezondan memnun kalırsa yeni incir ağaçları da gelir. Bizim hedefimiz incir denildiğinde ilk akla gelen yerin Çapak olması. Şu an Aydın'da yetişen incirden daha lezzetli incir yetiştiriyoruz. 70'li yıllardaki incir ağacı sayısı ile şu anki ağaç sayısı arasında dağlar kadar fark var. Burada insanların geçim kaynağı incir olmaya başladı. Bunu daha da arttırmayı hedefliyoruz. Bu konuda da yetkililerden destek bekliyoruz' şeklinde konuştu.
Serkan GÜNBAY

Bakmadan Geçme