CHP Kadın Kolları Başkanı Ülkü Ece Bozbay: 'Her şey güzel olacak'

Cumhuriyet Halk Partisi Torbalı Kadın Kolları Başkanı Ülkü Ece Bozbay, Büyük Torbalı Gazetesi Haber Müdürü Seda Tener'in sorularını cevapladı. Başkan Ülkü Ece Bozbay, ülkede siyaset yapmanın zor olduğunu fakat Cumhuriyet Halk Partisi'nde kadın siyasetçi olmanın verdiği kolaylıktan ve gururdan bahsetti. Ece Bozbay, kadına şiddetten başlayıp ekonomiye kadar her noktada kadının siyaset için önemli olduğunu dile [&hellip]

Cumhuriyet Halk Partisi Torbalı Kadın Kolları Başkanı Ülkü Ece Bozbay, Büyük Torbalı Gazetesi Haber Müdürü Seda Tener'in sorularını cevapladı. Başkan Ülkü Ece Bozbay, ülkede siyaset yapmanın zor olduğunu fakat Cumhuriyet Halk Partisi'nde kadın siyasetçi olmanın verdiği kolaylıktan ve gururdan bahsetti. Ece Bozbay, kadına şiddetten başlayıp ekonomiye kadar her noktada kadının siyaset için önemli olduğunu dile getirdi

 

SEDA TENER:  Ülkü hanım kendinizden ve siyaset hayatınızdan bahsedebilir misiniz?

ÜLKÜ ECE BOZBAY: Çaybaşı'da doğup büyüyen, çiftçi bir ailenin kızıyım.45 yaşındayım, aktif siyasi hayatıma 18 yaşında girdim. Ben Atatürkçü bir ailede büyüdüm. Ülkü ismini de babaannem Atatürk'ün kızından dolayı koymuş. Aslında siyaset,  bana ismimden başlayarak yüklenmiş. İki kız annesiyim. Büyük kızım Öykü, üniversite sınavına hazırlanıyor. Küçük kızım Türkü ise lise sınavına hazırlanıyor. Ben lise mezunuyum ve bu yıl ben de kızımla beraber ilk defa üniversite sınavına gireceğim. Siyasette aktif olmadan önce Kipa'da Pizza Pizza ve Battalbey'i işlettim. Orada da tek kadın esnaf bendim. Daha sonra yeni bir yer açmak için orayı devrettim. Geçen süreçte ticaretten uzaklaşıp aktif siyasete giriş yaptım o süreçte.2014-2015'te Fethiye başkanının yönetimine girdim.  Fethiye başkanımın görev yaptığı dönemde ben de yönetim kurulu üyesiydim.  7 Haziran- 1 Kasım seçim çalışmalarımız oldu. Referandum ve darbe süreçlerini gördük. Aktif çalışıp güzel projeler ürettik. Sağlık sorunumdan dolayı ikinci yönetime girmedim. İki yıllık tedavimden sonra bir süre fiziken siyasetten uzaklaşmak zorunda kaldım. Tedavim bittikten sonra emlak sektörüne giriş yaptım. Sertifikalarımı alıp kendi yerimizi açtık. Şuanda al-sat işleriyle uğraşıyorum. Bu süreçten sonra Övünç Başkanımızla birlikte yol arkadaşı olduk tekrar. Gönüllü Kadınlar Platformu Başkanlığı yaptım. Platformda siyaset üstü bir çaba sarf ettikten sonra yine aktif siyasete geri döndüm. Övünç Başkanımızın ilçe başkanlığına atanması ve kongre sürecinde seçilerek başkan seçilmesinin ardından ben de CHP Kadın Kolları Yönetimi Başkanlığına atandım. Şuan benimle birlikte 11 kişilik yönetim ile kadın kolları başkanlığımızı sürdürüyoruz. İktidar olma yolunda ilerliyoruz.  Ben değil biz varız felsefesi ile çıktığımız yolda hedefimize ilerliyoruz.

SEDA TENER: Siyasette kadın olmak ya da farklı bir deyişle kadın siyasetçi olmak nedir?

ÜLKÜ ECE BOZBAY: Kadın olmanın bizim ülkemizde ne kadar zor olduğunun bilincindeyiz. Hele hele muhalif kadın olmanın daha da zor olduğunu çok yakından hissediyoruz. Bizler Atatürk ilke ve devrimlerini benimsediğimiz, bunun eğitimi ile büyüdüğümüz için kadının siyasetteki yerinin çok önemli olduğunun farkındayız. Bu yüzden Cumhuriyet Halk Partisi'nde kadın siyaseti yapıyoruz. Bu çatı altında siyaset yapmak kolay, ülkede  siyaset yapmak zor.  Cumhuriyet Halk Partisi'nde kadın olarak siyaset yapmak bizim için onurdur.  Bu amaçla 'kadın örgütlenmenin gücünü nasıl gösterebiliriz? Büyük çaplı ne kadar büyük bir örgütlenme yapabiliriz?' diyerek çalışıyoruz. Sahada birçok hikaye dinliyoruz kadınlarla ilgili. Kadınlarımıza siyasette aktif rol almanın ne kadar önemli olduğunu anlatıyoruz. Kadın üyelerimizin sayısını arttırıyoruz.  'Kotalar bize dar, hedefimiz iktidar' , bu kotaları yıkmaya geliyoruz. İnancım bu yönde. Sadece bölgesel olarak değil tüm Türkiye'de kadınların siyasette aktif olması, özgür ve laik bir ülkede yaşaması için mücadelemiz. Bizim bölgemizde siyaset yapmak daha kolay olsa da genele bakmaya çalışıyoruz. Genel iktidar olmak yerelden başlar. Biz de çalışmalarımızı yerelde yapıyoruz.

SEDA TENER: Yerel siyasette parti olarak sosyal medyayı çok iyi kullanan partisiniz. Hatta kadın kolları olarak da çok aktifsiniz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

ÜLKÜ ECE BOZBAY: Yerelden başlar iktidar olmak diyoruz. Yerelde herkese ulaşmak için sosyal medya çok önemli bizim için. Onu kullanmamız en büyük şansımız bence.  Çok iyi de kullandığımızı düşünüyoruz sosyal medyayı. Yönetim gençlerden oluşuyor çünkü.  Ufku çok açık gençler var. Ben bile geri planda kalıyorum bu konuda. Onlardan çok fazla şey öğreniyorum. Bizler için önemli olan birlikte gelişip güçlenmek, bu gücü sokağa taşımak.

SEDA TENER: Torbalı'da CHP Kadın Kolları yönetimi olarak neyi hedefliyorsunuz? 

ÜLKÜ ECE BOZBAY: Biz 10+1 olarak göreve başladık. Bilişimden, örgütlenmeden, eğitimden ayrı ayrı sorumlularımız, ilçe sekteri ve saymanımız var. Görevli arkadaşlarımız da kendi aralarında görev paylaşımı yaparak 10 kişilik örgütsel çalışmayı yürütüyorlar. Bu görev paylaşımlarının sonunda sahada kadının gücünün ne kadar fazla olduğunu göstermek için çalışmalar yapıyoruz. Kadınlarla birebir iletişim kuruyoruz. Böylece kadın üyelerimizin sayısı arttı. Tabi ki atamadan öncede kadın sayımız yüksekti ama atamadan sonra görünürlüğümüzü arttırdığımız için bir artış söz konusu. Kadınlarımıza siyasi partiye, CHP'ye üye olmanın önemini anlatıyoruz. Bu yönetim tüzüğe göre 10 kişilik olsa da büyük bir örgütümüz var.  Bu örgütümüz ile planladığımız her etkinliği sosyal medyada duyurup tüm kadınları bizimle gerçekleştirmeye davet ediyoruz. 'Biz dışardayız, biz sahalardayız, biz iktidar olmak için yollardayız' mesajını yaymaya çalışıyoruz. Artık ülkenin durumu  mutfağa yansımış durumda. En çok kadın etkileniyor. Önceden eğitimdi, adaletti, haksızlıktı bir sürü şey vardı. Şimdi direkt mutfakta. Bu adalet artık herkes için bir gün gerekli olacak. Bizim amacımız bu durumlarda farkındalık yaratmak, bu farkındalığı yaygınlaştırmak. Maalesef her gün ülkemizde devam eden kadın ölümlerine karşı çıkmaya çalışıyoruz. Daha geçen hafta boşanmak istediği eşi tarafından Bornova'da öldürülen kız kardeşimiz Rojda bir erkek tarafından katledildi. Kadın ölümleri, çocuk istismarı çok acı. İstanbul Sözleşmesi'ni önemi ve geri gelmesi için gerekli bilinçlendirmeyi yapıyoruz. Buna inanın sadece CHP kadınlarının değil her kadına ihtiyacı var. Sahada dokunduğumuz her kadından bir hikaye ortaya çıkıyor. Biz bir şeyleri anlatmak için yola çıkarken biz onlardan bir şeyler anlıyoruz aslında. Konuşamayan, susturulan o kadar çok kadınımız var ki; biz nasıl bunu anlayamadık diye hayıflanıyoruz daha çok. Ama tabiki işimiz hayiflanmak değil bu saptadığımız sorunları çalıştay ve platformlara taşıyoruz.

SEDA TENER: Bir aylık süreçte Torbalı'da neler yaptınız?

ÜLKÜ ECE BOZBAY: Kısa sürede çok yoğun tempo geçirdik. Anneler gününü Huzurevinde yaşlılarımızla geçirdik, çiftçiler günün kutladık, 19 Mayıs'ı kutladık. 1 Mayıs mitingi, 21 Mayıs'ta Milletin Sesi mitingine katıldık. Her gün o kadar çok şeye koşuyoruz ki bir çoğu sosyal medyaya yansımıyor. Yapmak istediğimiz birçok proje var. Sahada olmayi çok seviyoruz. Gündemin her zaman takipçisiyiz. Hiç bir özel günü kaçırmıyor hepsinin listesini tutuyoruz.

SEDA TENER:  İstanbul'a hem bir kadının –Canan Kaftancıoğlu'nun- hem de Milletin sesi olmaya gittiniz. Mitingin havasından bahsedebilir misiniz?

ÜLKÜ ECE BOZBAY: Mitinge CHP Torbalı olarak 4 otobüs ile katılım sağladık. Dediğim gibi adalet herkese lazım. Muhalif kadın siyasetçi olmak gerçekten çok zor. O yüzden hepimiz Canan Kaftancıoğlu'yuz. Onun sesini yükseltmek için, gür bir ses olmak için, Milletin Sesi olarak oraya gittik. Mitingte mikrofona yansıyan çok fazla hikaye vardı. Gezi'de yitirdiğimiz, tutuklanan canların aileleri vardı. Ekonominin en çok etkilediği esnaflar vardı. 65 yaşında emekli olan ama çalışmak zorunda olan bir kadınımız vardı. Ülkede yaşamak artık çok zor. O miting onu anlatıyordu. Oradaki o atmosfer, sesimizin yükselmesi ümit vericiydi.

SEDA TENER: Son olarak bir kadın ve iki çocuk annesi olarak ekonomiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

ÜLKÜ ECE BOZBAY: 45 yaşındayım, tabi ki şimdiye kadar ülkemiz krizler yaşadı ben de nasibimi aldım. Ama gerçekten bu kadarı değildi. Bu kadarını görmedik, yaşamadık. Hem esnaflık yaptığımız için çok zor. Tabi ki çocuk büyütmek de çok zor bu durumda. Artık bir standart kalmadı ülkemizde. Çocuklarımızın eğitimini aldılar, özgürlüğünü aldılar ellerinden. Toprağımızın bile kalmaması, üretemediğimiz noktaya gelmemiz bizi bu duruma getirdi.  Bizden sonraki nesil çok vahim durumda gerçekten. Onlar için çok üzülüyorum. Çocuklarımız burada kalmaktan korkar hale geldiler. Çocuklarımız yarına nasıl umutla bakabilir diye mücadele ediyorum gerçekten. Siyaset yapmamın en büyük sebebi evlatlarımız. Her şey çok güzel olacak.

 

 

 

Bakmadan Geçme