Çiftçi pamuğa yöneldi!

Torbalı'da geçen yıllarda alternatif ürünlere yönelen çiftçiler, desteklerin artması ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yerli üretimi teşvik edici uygulamaları sonucunda bu yıl yine pamuğa dönüş yaptı

TORBALI'NIN istihdam ve ihracatta lokomotif sektörleri tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun fiyatları, geçen yıl baş döndüren bir trafik izledi. İhracat anlaşması yaparken her gün değişen pamuk fiyatları yüzünden zorlu bir sezonu geçiren tekstil ve konfeksiyon ihracatçıları bu alanda geçen yıl beklenilen rakamların üzerine çıkamadı. İlçe genelinde 2017 yılında 19 bin 500 dekara ekilen pamuk üretiminde bu yıl ibre bir hayli yükseldi. Özellikle de desteklerin artması ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yerli üretimi teşvik edici uygulamaları sonucunda bu yıl yine pamuğa dönüş yapan Torbalılı çiftçiler, beyaz altına tekrar merhaba dedi.

EKİM ALANI YAYGINLAŞTI

Pamuk fiyatların normal seyrinde devam etmesi, bu yıl pamuk üretiminin yaygınlaşmasına neden olurken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Küçük menderes havzasında verimli topraklara sahip olan Torbalı'nın üretim verileriyle ihracat oranlarında oldukça yüksek bir başarı elde edildiğinin altını çizen Karakaya, üretimin artırılması için alınan önlemlerin meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Karakaya, geçen yıl alternatif ürünlere yönelen çok sayıda üreticinin desteklerin artması ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yerli üretimi teşvik edici uygulamaları hayata geçirmesiyle birlikte yeniden pamuğa yönlendiğini bildirdi.

70 BİN DEKARA ÇIKTI

Pamuğa dönüşün Torbalı'nın üretim rakamlarına da yansımaya başladığının altını çizen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, 'Pamuk ekili arazi büyüklüğü İzmir'de yüzde 18 arttı. Dünyada pamuk fiyatlarının artmasının yanında dolar kurundaki yükselişten de etkilenen pamukta Milli Tarım Projesi kapsamında açıklanan mazot ve gübre desteklerinin uygulamaya geçmesiyle birlikte bu yıl üretim rakamları bir hayli yükseklerde hissedilecek. Torbalı'da geçen yıl 19 bin 500 dekar alanında ekimi yapılan pamuk, bu yıl 70 bin dekara kadar çıktı.' ifadesinde bulundu.

BÜYÜK BAŞARI

Geçen yıl kullanım şekline göre arazi dağılımı sıralamasında Torbalı'nın 150 bin 247 dekar alanla İzmir genelinde 3'üncü olduğunun altını çizen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, '256 bin 340 dekar alanla Bergama ilk sırada yer alırken, 164 bin 182 dekar alanla da Ödemiş ikinci oldu. Pamuk üretiminin düşüş göstermesi istatiksel rakamlara da yansıdı. 304 bin dekar tarım alanına sahip Torbalı'da, geçen yıl 150 bin tarla alanı kullanıldı. İşte bu yıl verilen destekler ve hayata geçirilen uygulamalarla birlikte 304 bin dekar tarım alanının neredeyse tamamının işlendiğini görmek güzel. Devlet politikamızda da olduğu gibi artık üreterek büyümenin zamanı geldi.' dedi.

Murat CAN

 

 

Bakmadan Geçme