Çifte katliam

Tarim arazilerine gelisigüzel dökülen molozlar ile ovaya ve derelere akitilan fabrika atiklari hem dogaya hem de tarimsal ürünlere zarar veriyor. DOGAL güzelligi ve zengin tarim arazileriyle bilinen Torbali'da doga cinayeti isleniyor. Birçok bölgeye dökülen molozlar, gelisigüzel atilan çöpler ve derelere akitilan fabrika atiklari ile doga ve tarim alanlari katlediliyor. Tarim arazileri yok olma tehlikesi ile [&hellip]

Tarim arazilerine gelisigüzel dökülen molozlar ile ovaya ve derelere akitilan fabrika atiklari hem dogaya hem de tarimsal ürünlere zarar veriyor.

DOGAL güzelligi ve zengin tarim arazileriyle bilinen Torbali'da doga cinayeti isleniyor. Birçok bölgeye dökülen molozlar, gelisigüzel atilan çöpler ve derelere akitilan fabrika atiklari ile doga ve tarim alanlari katlediliyor. Tarim arazileri yok olma tehlikesi ile karsi karsiya kalirken, simsiyah bir görünüme sahip olan derelere ise pis kokudan yaklasilmiyor. Ovaya akitilan fabrika atiklari da üretilen ürünlerin sagliksiz olmasina neden oluyor. Ureticileri ve ilçe halkini zor durumda birakan bu doga katliamina bir 'dur' diyen yok. Tarim arazilerinin molozlarla kaplanmasi, hem tarla sahiplerini hem de çalisanlari çileden çikariyor. Çevre katliamina herkesin sessiz kaldigini söyleyen vatandaslar, yetkililere bu duruma engel olmalari konusunda çagrida bulundu.

DERELER YOK OLMAK UZERE

TARIM kenti olan Torbali'nin, son yillarda artan fabrika sayilari ve çogalan nüfus ile birlikte dogal güzellikleri de tek tek yok olmaya basladi. Fetrek, Çevlik ve Moskof çaylari ile Küçük Menderes Nehri'ne gelisigüzel dökülen fabrika atiklari, büyük bir kirlilige neden oluyor. Bu dere ve nehirlerde bulunan baliklar ise tek tek ölüyor. Yeralti sularinin ve topragin kirlendigi üniversiteler tarafindan yapilan çalismalarla da tescillendi.Aritma sistemi olmayan ya da sistemi çalistirilmayan, üstelik çok su tüketen sanayi tesisleri ve tarimda hatali gübre, hatali su kullanimlari nedeniyle Torbali ovasi hizla kirleniyor. Bu atik sular, yeralti sularina karisarak gelecegi de tehdit etmekte. Bölgedeki kuyu ve artezyenlerden yapilan sulamalar, tarim alanlarinda toprak zehirlenmelerine de yol açmakta. Binlerce dönümlük tarim arazisine sahip olan Torbali'da onlarca çesit ürünün yetistiriciligi yapiyor. Domates, zeytin, biber, salatalik, patlican, seftali, üzüm, misir, pamuk gibi birçok ürünün yetistigi ve senede iki, hatta üç defa üretimin yapildigi Torbali, artik önlenemeyen bir kirliligin pençesinde.

ALTIN DEGERINDEKI TOPRAKLAR

KEMALPASA yolu üzeri, Çapak Mahallesi, Naime, Göllüce, Bülbüldere, Tulum, Karakuyu, Bayindir yolu üzeri Fetrek Çayi'nin kenari gibi bölgeler dökülen molozlar ve mermer atiklariyla dolup tasiyor. Bereketli topraklar, gelisigüzel atilan bu moloz ve mermer atiklari nedeniyle mahvoluyor. Yasanan çevre katliami nedeniyle hem üreticinin ürünü deger kaybediyor hem de verimli arazilerde geri dönüsü olmayan zararlar meydana geliyor. Tarim arazilerine gelisigüzel moloz dökülmesi yasak olmasina ragmen, bu yasaga uyan pek kimse yok. Denetimlerin neredeyse hiç olmadigi Torbali'da çevre katliami her geçen gün artarken, yetkililer buna sessiz kalmaya devam ediyor. Doganin kurtarilmasi konusunda herhangi bir çalisma yapilmazken, Torbali'nin bereketli topraklari önümüzdeki yillarda sadece hayallerde kalacak.

 

Bakmadan Geçme