Çilek de rekor üretim
2010 yılında Arslanlar’da ilk kez çilek üretimi yapıldı. 8 dönümde yapılan üretimde verim yüksek olunca alan genişledi. Bugün 80 dekarlık alan 200 serada çilek üretimi gerçekleştiriliyor. 5 yıl önce Arslanlar Mahallesi’nde 8 dönümlük bir alanda deneme amacıyla çilek üretimi yapan Yargı Ailesi, kaliteli ürün ve yüksek verimle birlikte üretim kapasitesini arttırdı. 5 yıl öncesine göre [&hellip]
2010 yılında Arslanlar'da ilk kez çilek üretimi yapıldı. 8 dönümde yapılan üretimde verim yüksek olunca alan genişledi. Bugün 80 dekarlık alan 200 serada çilek üretimi gerçekleştiriliyor.
5 yıl önce Arslanlar Mahallesi'nde 8 dönümlük bir alanda deneme amacıyla çilek üretimi yapan Yargı Ailesi, kaliteli ürün ve yüksek verimle birlikte üretim kapasitesini arttırdı. 5 yıl öncesine göre üretim alanını 10 kat arttıran üretici, bu yıl 80 dönümlük alanda 200 serada çilek üretimi gerçekleştiriyor. Torbalı ve İzmir'in yanı sıra yurt dışına da çilek ihracatı gerçekleştirdiklerini ifade eden çilek üreticilerinden Özlem Yargı, 10 gün sonra hasadın başlayacağını ifade etti. Çileğin tarlada 4 TL'den alıcı bulduğunu da dile getiren Yargı, pazarda ise 6-7 liradan satıldığını söyledi.
8 DÖNÜMLE BAŞLADI
Bereketli topraklara sahip olan Torbalı'da 5 yıldır çilek üreten Mehmet Şakir Yargı ve ailesi bu yılki çilek hasadına 10 gün sonra başlayacak. 2010 yılında Antalya'dan Torbalı'ya gelen Yargı Ailesi, deneme amaçlı ektiği çileklerden iyi verim elde edince üretim kapasitesini her yıl 2 katına çıkartarak üretim yapmaya başladı. Yetiştirdiği çilekler, ülke pazarının yanı sıra Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Torbalı'da daha önce hiçbir yerde üretilmeyen çilek, sadece Arslanlar'da yetiştiriliyor. Ürünün kaliteli ve veriminin de yüksek olması üretim kapasitesinin arttırılmasına sebep oldu. 2010 yılında 8 bin metrekarelik alanda üretilen çilek bugün 80 bin metrekarelik alanda yetiştiriliyor.
200 SERADA ÇİLEK ÜRETİMİ
Seralarda yetiştirilen bu çilekler özel damlama sulama sistemiyle sulanıyor. Bu sayede ürün suya değmediği gibi çilekte çürüme de meydana gelmiyor. Ürünün kilosu bu yıl 4 liradan satışa sunuluyor. Yetiştiriciliği oldukça zor olan çilek fideleri toprakla buluştuktan tam 9 ay 10 gün sonra ürün vermeye başlıyor. Zahmetli olduğu kadar girdi masrafları da yüksek olan çileğin hasadı da yaklaşık olarak 3 ay sürüyor. Dikilen her çilek fidesi, 2 yıl boyunca verim veriyor. Arslanlar Mahallesi'nde 200 adet serada çilek üretimi yapılırken, haftada 2 kez hasat yapılıyor. Sezon boyunca yaklaşık 500 tonluk çilek elde edilmesi hedefleniyor.
HASAT 10 GÜN SONRA BAŞLIYOR
Camaros, Robigen ve Festival cinsi çilek üretimi yaptıklarını dile getiren Özlem Yargı, ürünlerin ağırlıklı olmak üzere Torbalı pazarında satıldığını belirtti. İzmir halinde de satışa sunulan çilekler ayrıca Aydın üzerinden yurt dışına gönderiliyor. Çilek üretiminden ve verimden memnun olduklarını ifade eden Özlem Yargı: '5 yıl önce ilk üretimi yapmaya başladığımızda bu kadar geniş bir alana yayılacağını düşünmüyorduk. Ancak bölgenin toprak yapısı ve iklim şartları üretim için elverişli. Talep de çok olunca her yıl üretim alanı arttı. Bugün 200'e yakın serada çilek yetiştiriyoruz' şeklinde konuştu.
GÖKHAN YALKALK