ÇINTAR İÇİN 1400 METRE TIRMANDI
Ege Bölgesi’nde genellikle yağmurların düşmesi ile çam ormanlarının diplerinde ortaya çıkan bir mantar çeşidi olan ve kış mevsimi gelince sofraların vazgeçilmez besini çıntar, bu sene de oldukça bereketli.
Ege Bölgesi'nde genellikle yağmurların düşmesi ile çam ormanlarının diplerinde ortaya çıkan bir mantar çeşidi olan ve kış mevsimi gelince sofraların vazgeçilmez besini çıntar, bu sene de oldukça bereketli. Genellikle yağmurdan sonra çıkan çıntar mantarları, Torbalı dağlarını altın değerindeki bu doğal mantar türü ile doldurdu. Sık sık çıntar mantarı toplamaya çıkan Torbalılı müdavimler, poşetler dolusu mantar ile dönüyor. Torbalı'da özellikle Dağtekke, Helvacı, Düverlik, Karaot ve Ormanköy gibi dağ köylerinin tepelerinde ve orman içinde bulunan çıntar mantarının müdavimi semt pazarlarına akın ediyor. Öte yandan Torbalı'da çıntar toplayıcılığı yapan Hasan Duman, 1400 metrelik Mahmut Dağı'na çıktı. Zirvede, yılın son çıntarlarını toplayan Duman, bu lezzet için neler yapılabilineceğini gözler önüne serdi
ÇINTAR MANTARI NEDİR?
Çıntar mantarı diğer adı Kanlıca mantarı ve Melki mantarıdır. Halk arasında genellikle bu iki ismiyle bilinir. Yenilebilen bir mantar türü olan çıntar, sonbahar mevsiminin ilk yağmurlarıyla birlikte dağlarda ve ormanlarda ortaya çıkar. Ülkemizin birçok noktasında yetiştirilebilen bu mantar türünün şapkası turuncu renklidir. Çıntar mantarının şapkasının büyüklüğü 4-14 cm arasında değişkenlik gösterebilir. Çıntar mantarı genel anlamda kuru bir mantarken şapka bölümü ıslak, yapışkan bir haldedir. Genellikle çam ağaçlarının dökülen yapraklarının altında kendiliğinden yetişir. Yağmur suyu ile ıslanır. Oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntarın mangalda ızgarası yapılabilir. Ayrıca dilerseniz sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanabilirsiniz. Tadı kuzu etine benzetilir. Yüksek besin değerine sahip olan çıntar mantarı; kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, B ve C vitaminleri, fosfor, potasyum, niasin açısından oldukça zengindir.
HABER MERKEZİ