Damla damla tasarruf

Yapılan seminer ve verilen eğitimler sonucu Torbalı çiftçisi bilinçlenerek damlama sulama yöntemine yöneliyor. Damlama sulama yöntemi çiftçiye maddi ve manevi olmak üzere salma sulama yöntemine göre kolaylık sağlıyor 21.828 hektarında sulu tarım, 10.004 hektarında ise kuru tarımın yapıldığı Torbalı ovasında çiftçiler her geçen gün bilinçleniyor. Bilinçlenen çiftçiler ürünlerini sulamak için damlama sistemine olan talebini gittikçe [&hellip]

Yapılan seminer ve verilen eğitimler sonucu Torbalı çiftçisi bilinçlenerek damlama sulama yöntemine yöneliyor. Damlama sulama yöntemi çiftçiye maddi ve manevi olmak üzere salma sulama yöntemine göre kolaylık sağlıyor

21.828 hektarında sulu tarım, 10.004 hektarında ise kuru tarımın yapıldığı Torbalı ovasında çiftçiler her geçen gün bilinçleniyor. Bilinçlenen çiftçiler ürünlerini sulamak için damlama sistemine olan talebini gittikçe artırıyor. Genellikle sebzelik ürünlerde kullanılan damlama sulama yöntemiyle bütün ürünler eşit sulanıyor. Damlama sulamanın çiftçilere sağladığı en büyük avantaj ise zamandan tasarruf etmelerini sağlamak. Damlama sulama yöntemine geçen üreticiler saatlerce ürünlerini sulamak için tarlalarında vakit geçirmek zorunda kalmıyor.

GÜBRENİN ETKİN KULLANILMASINI SAĞLIYOR

Damlama sulama yönteminde bütün arazi sulanmadığı için ürünlerin aralarında yabani otlar çıkmıyor ve otlar için yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti oldukça düşüyor. Damlama sulama yönteminin üreticiye sağladığı bir diğer fayda ise gübrenin etkin kullanımının sağlanması. Salma sulama ürüne verilen gübreyi toprağa karıştırıyor yada suyla birlikte arazinin tamamına yayılarak tarlada çok sayıda zararlı otların çıkmasını yol açıyor. Bütün bu sorunlardan kurtulmak isteyen üreticiler damlama sulama yöntemine geçerek sulamayla verimi artırıp maliyetini düşürmeye çalışıyor.

'DAHA ÖNCE GEÇMELİYDİM'

25 yıldır ovada sebze ürünleri yetiştiriciliği yapan Hayati Keskin, çiftçi arkadaşlarının tavsiyesi üzerine bu yıl damlama sulama yöntemine geçen Torbalılı çiftçilerden sadece biri. Salma sulama yönteminin kendisine maddi ve manevi olarak bir çok sıkıntı yaşattığını kaydeden Hayati Keskin, 'Arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine damlama sulama sistemini araştırdım ve tarlalarıma kurmaya karar verdim. Bir seferki kurulum maliyeti gübre, ot ilacı olarak hesaplandığında hemen hemen aynı miktara denk geliyor. Damlama sulamayı araştırıp öğrendikçe yıllar evvel yapmam gerektiğini düşünüyorum' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme