Damlaya damlaya bir ton oldu!
Sık sık ses getiren sosyal sorumluluk çalışmalarında yer alarak, gönülleri fetheden Torbalı Mahalle Muhtarı Hüseyin Kuran, 2014 yılında başlatılan atık yağ toplama projesini günümüze kadar taşıyarak, örnek oldu. 2018 yılının ilk 11 aylık periyodunda toplanan atık yağ miktarının tona ulaştığı bölgede, büyük bir farkındalığa imza atıldı.
EVLERDE ve işyerlerinde oluşan bitkisel atık yağların kanalizasyona ve su kaynaklarına karışmasını önlemek, topluma geri dönüşüm bilinci kazandırmak, geri dönüşümden elde edilen gelirlerle engelli vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle fitilini ateşlenen atık yağ toplama kampanyası, Torbalı'da da karşılığını buldu. Temiz çevre sağlıklı hayat projesini Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu gibi dev kurum ve kuruluşlar desteklerken, bu kapsamda Torbalı'da birçok mahalle muhtarlıklarına yerleştirilen atık yağ bidonları, geri dönüşüme kazandırılıyor. Geri dönüşüme kazandırılan atık yağ miktarında her yıl bir önceki yılı geride bırakan rakamlara ulaşılırken, 3018 yılı Ocak ayından bu yana toplanan yağ miktarının 1 ton 70 kiloyu aştığı öğrenildi.
ÖĞRENCİLERE EĞİTİM VERİLDİ
Sorumlu olduğu mahallenin dört bir yanında atık yağ seferberliğinin tüm hızıyla sürdürüldüğünü belirten Torbalı Mahallesi Muhtarı Hüseyin Kuran, okul, cami, muhtarlık ve toplu konut siteleri gibi alanlara da atık yağ bidonlarının yerleştirildiğini ifade etti. Çetineller İlk ve Ortaokulu ile Gazi İlkokulu'nda eğitim gören öğrencilere hayata geçirilen proje dahilinde eğitim verildiğini bildiren Muhtar Kuran, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da muhtarlara yönelik eğitim programının düzenlendiğini kaydetti. Afiş ve broşür dağıtımının gerçekleştirildiğine vurgu yapan Muhtar Kuran, yapılan çalışmalarla toplanan atık yağ oranında büyük artış sağlandığını ifade etti. Ortaya koyulan özveriyle ilçe halkının böylesine önemli bir projenin halkası olduğunu aktaran Muhtar Kuran, 'Bu proje ile toplumsal olarak büyük bir geri dönüşüm hareketini gerçekleştirmiş olduk. Böylece hem çevre kirliliği önlenmiş oldu hem de engelli vatandaşlarımız için faydalı bir iş yapmanın mutluluğuna eriştik.' dedi.
BÖLGE HALKI DUYARSIZ KALMADI
Atık yağ toplamada vatandaşların adeta birbiriyle yarıştığını belirten Torbalı Mahallesi Muhtarı Hüseyin Kuran, 'Bölge halkımıza atık yağlarını dökmek yerine muhtarlık ofisimize getirmelerini söylüyoruz. Yapılan çağrılara kulak verilmesiyle birlikte getirilen atık yağlar, varillerde biriktirerek geri dönüşüme kazandırılmak üzere belediye tarafından yetkilendirilmiş firmaya teslim ediliyor. Ben her sabah muhtarlık ofisini açmaya geldiğimde kapımın önünde mutlaka bir, iki şişe atık yağ buluyorum. Mahallemizde yaşayan herkese bu duyarlılıklarından ötürü teşekkür ediyorum. Biz tekrardan yineleyelim. Atık yağlarımızı lavabolara dökmeyelim, belirlenen toplama yerlerine ya da muhtarlığa teslim ederek çevremizi hep birlikte koruyalım.' diye konuştu. Murat CAN