Deniz suyu içiyorlar

Ahmetli Mahallesi'nin yer alti suyuna 15 kilometre uzaklikta bulunan denizin tuzlu suyu karisti. DSI Torbali Sorumlusu Yakup Simsek, tuzlanma oraninin arttigini söylerken, üretici verim ve rekoltenin düsmesinden sikayetçi. AHMETLI Mahallesi ve çevresindeki yer alti sulari tuzlanmaya baslandi. Devlet Su Isleri (DSI) Izmir 2. Bölge Müdürlügü Torbali Sorumlusu Jeoloji Mühendisi Yakup Simsek, Ahmetli Mahallesi'nin yer alti [&hellip]

Ahmetli Mahallesi'nin yer alti suyuna 15 kilometre uzaklikta bulunan denizin tuzlu suyu karisti. DSI Torbali Sorumlusu Yakup Simsek, tuzlanma oraninin arttigini söylerken, üretici verim ve rekoltenin düsmesinden sikayetçi.

AHMETLI Mahallesi ve çevresindeki yer alti sulari tuzlanmaya baslandi. Devlet Su Isleri (DSI) Izmir 2. Bölge Müdürlügü Torbali Sorumlusu Jeoloji Mühendisi Yakup Simsek, Ahmetli Mahallesi'nin yer alti suyuna deniz suyu karistigini söyledi. Simsek, her geçen gün tuzlanma oraninin arttigini dile getirdi. Bölgede tarimcilik yapan üreticiler, ürünlerde kalite düsüklügü yasadiklarini kaydederken, bölgede çalisan yaklasik 30 tarim isçisinin ise, yer alti suyunu içtikleri gerekçesiyle rahatsizlandigi belirtildi. Mahalle Muhtari Musa Çoban, konuyla ilgili arastirma yaptiklarini ifade etti.

 GERI DÖNUSU OLMAYA BILIR

Torbali'nin birçok bölgesinde yer alti sularinin azalmasiyla birlikte bu yil yeterli yagmurun yagmamasiyla kuraklik yüzünü sert bir sekilde göstermeye devam ediyor. Yaz mevsiminde yer alti sularinin vahsice kullanilmasi sonrasinda Ahmetli Mahallesi yer alti sularina karisan tuzlu su üreticiyi kara kara düsündürmeye basladi. Ahmetli'ye 15 kilometrelik uzaklikta bulunan denizin, önümüzdeki günlerde yer alti suyunu tamamen tuzlu suya çevirmesinden korkuluyor. Yer alti suyunun vahsice kullanilmasindan dolayi 15 kilometre uzakta olan deniz suyunun daglar arasindan Ahmetli Mahallesi'ne ulastigini ifade eden DSI Torbali sorumlusu Yakup Simsek, 'Önlem alinmazsa geri dönüsü olmayan bir yola gireriz' dedi.

KÖTU GUNLER BASLAYACAK

Ahmetli Mahallesinin yer alti suyu için tehlike çanlarinin çalmaya basladigini söyleyen Simsek, Yeniköy, Özbey ve Saglik mahallelerinin de yer alti suyunun tehlikede oldugunu belirtti. Tuzlu suyun yer alti suyuna yüzde 20'lik bir oranla karistiginin tespitini gerçeklestirdiklerini ifade eden Simsek, 'Tuzlu su kullanmak istemeyen çiftçi bir an önce önlemini alsin. Aksi takdirde tarlalarda tuzlu su kullanimi artacak. Urünlerde verim düsecek ve tarim bitme noktasina gelecek. Bunlarin hepsini göz önünde bulundurmaliyiz. Yoksa çiftçi için kötü günler bekleyecek. Ayrica yer altindan suyu da vatandas tüketemeyecektir. Son yillarda yeterli yagmurlarin bölgeye yagmamasi ve çiftçilerin vahsice yer alti suyu kullanmasi tehlikeyi bir kat daha arttirdi. Bir tehlike de bölgeye insa edilen organize sanayi bölgesinden dolayi kaynaklanacak. Kurulacak fabrikalar yer alti suyunu kullanacagindan dolayi, bu miktar hizla düsecek, tuzlanma orani da giderek artacak' seklinde konustu. Amede ALPAGUT

 

 

 

Bakmadan Geçme