Dikkat edin faturanin gazi kaçmasin!

Isinma konusunda büyük kolaylik saglayan dogalgaz, bilinçli kullanilmadiginda istenmeyen sonuçlar dogurabiliyor. Uzmanlar, dogalgazi tasarruflu kullanmak için önemli bilgiler verdi DOGALGAZ günümüzün en önemli alternatif enerji kaynaklarindan biri haline geldi. Ucuz ve doga dostu yakit, kullanicisini büyük rahatliga kavusturuyor. Kis dönemi gelen yüksek elektrik faturalarindan bikan, kömür sobasinin çilesini yasamak istemeyen vatandaslar dogalgazi tercih etmeye basladi. [&hellip]

Isinma konusunda büyük kolaylik saglayan dogalgaz, bilinçli kullanilmadiginda istenmeyen sonuçlar dogurabiliyor. Uzmanlar, dogalgazi tasarruflu kullanmak için önemli bilgiler verdi

DOGALGAZ günümüzün en önemli alternatif enerji kaynaklarindan biri haline geldi. Ucuz ve doga dostu yakit, kullanicisini büyük rahatliga kavusturuyor. Kis dönemi gelen yüksek elektrik faturalarindan bikan, kömür sobasinin çilesini yasamak istemeyen vatandaslar dogalgazi tercih etmeye basladi. Türkiye genelinde oldugu gibi 5 yil önce ilçeye gelen dogalgaz, bu sene yayginlasmaya basladi. Dogalgazla yeni tanisan vatandaslar, faturalarini kontrol etmekte güçlük çekiyorlar. Bilinçsiz tüketim, istenmeyen sonuçlarin dogmasina neden olabiliyor. Ekonomik kullanim yöntemlerini, Torbali'da dogalgaz sistemi yapan firmalara sorduk. Isin uzmanlari, kombi seçiminden, açik birakilacak petege kadar isin püf noktalarini anlatti.

TERMOSTAT KULLANIN

DOGALGAZI tasarruflu kullanabilmek için ihtiyacimiz olan sicakligi iyi bilmemiz gerektigini belirten uzmanlar, haddinden fazla sicaklikta çalisan kombinin, hem gaz israfi yaptigini hem de faturayi kabarttigini söylüyor. Aslan Mühendislik'ten Ömer Aslan, sicakligi dengede tutabilmek için oda termostati kullanilmasinin gerektigini söyledi. Ayarin kombiden degil oda termostatindan yapilmasi daha dogru bir yöntem oldugunu ifade eden Aslan, kombinin kis dönemi boyunca hiç kapatilmamasi gerektigini vurguladi. Aslan, 'Sabah ise giderken evde kimse yok diye kombiyi kapatmayin. Sicaklik degerinin azaltilmasi ve kombinin açik birakilmasi daha ekonomik olacaktir. Ayrica en az 3 petek sürekli faal konumda olmali. Peteklerin önü mümkün oldugu kadar açik birakilmali ve perdeler petegin önünü kapatmamali' dedi. Yogusmali kombi kullaniminin da önemine dikkat çeken Aslan, 'Yogusmali kombi hem dogayi korur, hem de yüzde 2030 oraninda gaz tasarrufu yapar' diye konustu.

UYGUN KOMBI SEÇILMELI

TASARRUFTA en önemli ayrintilardan biri de kombi seçimi. Çevik Mühendislik'ten Abdulvahap Çevik, dogalgaz sisteminin kombi üzerine kuruldugunu belirterek, 'Evdeki isi ihtiyacina uygun kombi seçilmesi gerekiyor. Evin isi ihtiyacinin hesaplanmasi için, evin kapladigi alan, cephe izolasyonu, cam durumu gibi etkenler dikkate alinir ve evin isi kimligi ortaya çikartilir. Isi kimligi bulunduktan sonra, buna uygun bir kombi tercih etmek gerekir' dedi. Uygun kombinin isi ve enerji tasarrufu saglayacagini belirten Çevik, yogusmali kombi tercih edilmesini öneriyor. Çevik ayrica, mantolama yapilmasinin da isi ve enerji tasarrufu yapacagini sözlerine ekledi.

IZOLASYON ÇOK ÖNEMLI
BINANIN izolasyonunun dogalgazi tasarruflu kullanabilmek için önemli oldugunu ifade eden Eleman Mühendislik'ten Tolga Eleman ise, 'Alti delik bir kaba su doldurmak olmaz. Bir taraftan su bosalacaktir. Izolasyon sistemi de böyle. Enerjiyi muhafaza edebilmek için izolasyon gerekiyor' dedi. Kombinin 7080 derecede çalistirilmasinin dogru olmadigini ifade eden Eleman, '4050 derecede çalistirmak en uygunu olacaktir. Ayrica petek araligi 910 metreden fazla olan evlerde yogusmali kombi kullanilmali' seklinde konustu.

Bakmadan Geçme