Doktoru olmayan berber 222 bin lira cezaya kapıda

Esnaf Odası Başkanı Halil Gülcü, berber ve kuaför dükkanlarında 'hekim' ve 'iş güvenliği uzmanı' bulundurma zorunluluğunun getirilmesine tepki gösterdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre berber, kuaför, hamam, kaplıca, saunalar ile kuru temizlemeciler tehlikeli iş sınıfı kapsamına girdi. Kanuna göre bu işletmeler işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak ya da büyük cezalar ödemek [&hellip]

Esnaf Odası Başkanı Halil Gülcü, berber ve kuaför dükkanlarında 'hekim' ve 'iş güvenliği uzmanı' bulundurma zorunluluğunun getirilmesine tepki gösterdi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre berber, kuaför, hamam, kaplıca, saunalar ile kuru temizlemeciler tehlikeli iş sınıfı kapsamına girdi. Kanuna göre bu işletmeler işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak ya da büyük cezalar ödemek zorunda. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü, berber, kuaför ve kuru temizlemeciler gibi küçük esnaflarda 'hekim ' ve 'iş güvenliği uzmanı ' bulundurma zorunluluğunun getirilmesine tepki gösterdi.

İŞ GÜVENLİĞİ YASASI

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren bütün işyerleri iş sağlığı ve güvenliği açısından kanunun kapsamına alındı. Ancak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek için bazı geçiş süreleri öngörülmüştü. Bu kapsamda 50 ve daha fazla çalışanı bulunan 'çok tehlikeli' sınıftaki işyerleri 30 Aralık 2012'den itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam etmek zorundaydı. Çok tehlikeli sınıftaki işyerleri denilince akla fabrikalar, şantiyeler geliyor. Ancak tehlike sınıfları belirlenirken bazı işyerlerinin bu sınıftaki işyerleri ile aynı tehlike sınıfında olması şaşkınlık yaratmıştı. Bu şaşkınlık iş güvenliği uzmanı görevlendirme zorunluluğu ortaya çıkınca ve geçiş süreci tamamlanınca daha da gün yüzüne çıktı. Diğer yandan az tehlikeli sınıftaki işyerlerinden 10'dan az çalışanı olanların iş güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülmesine olanak veren yönetmelik de yürürlüğe girince bazı işyerleri için tehlike sınıfının önemi daha da arttı.

BERBER, HAMAM TEHLİKELİ SINIFTA

Diğer yandan belki de tehlike sınıfları konusundaki en büyük mağduriyet kuaför, hamam, kaplıca ve saunalar için geçerli. Erkek berberleri, kadın kuaförleri, güzellik salonları, sauna ve hamamlar 'tehlikeli' sınıfta. Bu sınıfta olmaları dolayısıyla da 1 Ocak 2014'ten itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunda. Dolayısıyla kendi başına dükkn açan ve bir tek kendisi çalışarak hizmet veren kuaförler hariç bütün kuaförler 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunda. Halbuki yan yana oldukları emlakçı, bakkal, kırtasiye gibi diğer esnaflar 'az tehlikeli' sınıfta yer aldıkları için 1 Temmuz 2016'ya kadar iş güvenliği uzmanı görevlendirme zorunlulukları yok.

AYLIK 6 BİN LİRA CEZA…

1 Ocak 2014'ten bugüne iş güvenliği uzmanı görevlendirmek zorunda olan bir berber dükkanı, eğer görevlendirme yapmadıysa her ay için 6 bin 167 TL idari para cezası öder. Diğer yandan geriye dönük olarak ceza yazılması da mümkün. Dolayısıyla 18 ay boyunca görevlendirme yapmadığı içi toplamda 111 bin TL para cezası ile karşılaşabilir.

Ayrıca işyeri hekimi görevlendirmediği için de aynı miktarda ceza söz konusu . Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü: 'Çok Esnaflar kendilerinin ve çalışanlarının sigortalarını ödemekte zorlanırken böyle bir uygulama çok ağır kalıyor. Kuaför, berber ve güzellik salonlarında Türkiye 'de iş kazası sonucu ölen ya da sakat kalan görülmemiştir. Kuaförün, berberin ya da güzellik salonunun ne tehlikesi var da tehlikeli meslekler grubuna giriyor. Kuaförün en tehlikeli aleti elindeki makasıdır. Bizim kuaförümüz, berberimiz elektriğini, kirasını, suyunu vesaire ödemekte bu kadar zorlanırken ayda 200-250 liralık doktor ve iş sağlığı uzmanı külfeti getirmek yanlış' dedi.

 

GÖKHAN YALKALK

Bakmadan Geçme