Domatese kamyon dayanmiyor
30 bin dekarlik alanda üretimi yapilan domatese kamyon dayanmiyor. Ilçedeki 4 nakliye sirketi yetersiz kaldigi için her sezon ilçe disindan 700 kamyon geliyor. TORBALI ovasinda domates hasadinin baslamasi ilçedeki kamyonculari da memnun ediyor. bin çiftçinin üretim yaptigi Torbali’da birçok üreticinin tercih ettigi domates, kamyonculuk sektöründe de büyük hareketlilige neden oluyor. 30 bin dekarlik bir alanda [&hellip]
30 bin dekarlik alanda üretimi yapilan domatese kamyon dayanmiyor. Ilçedeki 4 nakliye sirketi yetersiz kaldigi için her sezon ilçe disindan 700 kamyon geliyor.
TORBALI ovasinda domates hasadinin baslamasi ilçedeki kamyonculari da memnun ediyor. bin çiftçinin üretim yaptigi Torbali'da birçok üreticinin tercih ettigi domates, kamyonculuk sektöründe de büyük hareketlilige neden oluyor. 30 bin dekarlik bir alanda üretimi yapilan domatesin tarlalardan hasat edilip fabrikalara ve diger illere tasinmasinda büyük rol oynayan nakliyecilik, Torbali'da çiftçilerin ve tüccarlarin ihtiyacina cevap verebilecek nitelikte degil. Atatürk Sanayi Sitesi'nde bulunan Kamyon Garaji'nda 4 adet nakliye sirketi bulunuyor ve ilçede çiftçilerin ihtiyacina cevap verecek sadece 50 tane kamyon var. Hal böyle olunca ilçe disindan tarlalardaki domatesleri kaldirmak için her sezon ortalama 700 kamyon geliyor. Kamyon Garaji'nda faaliyet gösteren Erdal Erdogan Nakliyat, Gürkan Ekici Nakliyat sirketlerinin sahipleri, domates ve diger sebze hasadinda disaridan kamyon gelmemesi halinde çiftçilerin ürünlerinin tarlada kalabilecegini belirtti.
DISARIDAN GELEN KAMYONLAR ILE AÇIK KAPATILIYOR
TAT, Tukas, Özgörkey gibi gida firmalarinin ilçede faaliyete baslamasiyla birlikte, ilçedeki binlerce üreticinin ilk tercihi oldu domates. Yaz mevsimiyle birlikte ova kirmiziya bürünürken, elde edilen tonlarca ürün ise Türkiyenin dört bir yaninda satisa sunuluyor. 2011 yili içerisinde 30 bin dekarin üzerinde bir alanda üretimi yapilan domatesin hasadi 1 aydir sürüyor. Hasat startiyla ovada da büyük bir hareketlilik göze çarpiyor. Verim orani oldukça yüksek olan domatesin tarladan kaldirilip diger illere ve fabrikalara ulastirilmasi için nakliye sirketlerine büyük oranda ihtiyaç duyuluyor. Torbali'daki nakliye sirketlerinin az olusu ve kamyon sayisinin sinirli olmasi ilçeye Izmir disindan yüzlerce kamyonun gelmesinde büyük rol oynuyor. Torbali'da faaliyet gösteren ve Türkiye'nin en büyük gida fabrikalari olan Tat, Tukas, Öncü Salça gibi firmalarin domates ve diger ürünlerinin tasinmasi için sadece 400'e yakin kamyon gerekiyor.
KAMYONCULAR KAPILARINA KILIT VURUYOR
ATATURK Sanayi Sitesi'nde bulunan Kamyon Garaji ise bakimsizliktan dert yaniyor. Gerek bölge nakliyecileri gerek disaridan gelen kamyoncular garajin durumundan oldukça sikyetçi. Bunun yani sira kamyon garajinin nerede oldugunu belirten herhangi bir tabelanin bulunmamasi nakliyecilerin islerine etki yapiyor. Garajin bakimsiz oldugunu söyleyen Ekici Nakliyat'in sahibi Gürkan Ekici, 'Torbali'da ne yazik ki üreticilerin ihtiyaçlarini karsilayacak yeteri derecede kamyon bulunmuyor. Ilçede toplam 50 kamyon bulunuyor. Bunun yani sira garajimizi gösteren tek bir tabela yok. Garajin etrafi ise oldukça düzensiz. Garajin içerisinde bulunan nakliye sirketlerinin birçogu kapisina kilit vurmus durumda. Lojistlik firmalarin ucuza is yapmasi bunda büyük rol oynuyor' seklinde konustu.
LOJISTLIK FIRMALAR NAKLIYECILERE DARBE VURUYOR
TORBALI ovasindaki bu büyük ticaret pastasindan Torbalili kamyoncular çok az bir pay aliyor. Buna en büyük etkende hem kamyon yetersizligi hem de büyük gida fabrikalarinin lojistik firmalarini tercih etmesi. Ustelik Torbali'da bulunan nakliye sirketlerinin yurt içi ve yurt disi pazarina rahatça tasimacilik yapabilmeleri için tamaminda (R) yetki belgesi bulunuyor. Buna ragmen Torbali'daki büyük gida firmalari nakliye sirketlerini tercih ediyor. Bu durumun kendilerine büyük oranda zarar verdigini söyleyen Erdal Erdogan Nakliyat sirketinin sahibi Zefer Erdogan. 'Büyük gida firmalarinin lojistlik firmalarini tercih etmeleri Torbali'daki nakliyat sirketlerine darbe vuruyor. Büyük firmalarin ucuza hizmet vermesi küçük nakliyecileri bitirme noktasina getiriyor. Ilçede bulunan kamyon sayisi ise ovadaki ürünlerin tasinmasina yeterli degil. Disaridan kamyon gelmese Torbali'daki çiftçiler perisan olur'