Elektrik 'yaktı' bizi!

Bir haftada iki fabrika yangınında yüz binlerce liralık zarar meydana geldi. Elektrik nedeniyle çıkan iki yangın diğer sanayi kuruluşlarını tedirgin etmeye yetti. Yetkililer elektrikle ilgili uyardı. TORBALI son bir hafta yaşanan iki fabrika yangınıyla sarsıldı. Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden biri olan Torbalı'da yaşanan bu yangınlar diğer sanayi kuruluşlarının olduğu gibi herkesin dikkatini çekti. Ege Canet [&hellip]

Bir haftada iki fabrika yangınında yüz binlerce liralık zarar meydana geldi. Elektrik nedeniyle çıkan iki yangın diğer sanayi kuruluşlarını tedirgin etmeye yetti. Yetkililer elektrikle ilgili uyardı.

TORBALI son bir hafta yaşanan iki fabrika yangınıyla sarsıldı. Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden biri olan Torbalı'da yaşanan bu yangınlar diğer sanayi kuruluşlarının olduğu gibi herkesin dikkatini çekti. Ege Canet ve Okto Mobilya'da gerçekleşen iki yangının nedeninin elektrik olması bu tür sanayi kuruluşlarının gerekli önlemleri daha dikkatli yapmasına itti. Son olarak geçtiğimiz gün Yazıbaşı'nda bulunan sanayi kuruluşu Okto Mobilya'daki yangın ampulün patlamasından kaynaklanmıştı.

ELEKTRİK KAYNAKLI

Geçtiğimiz hafta Bayındır Yolu üzerinde bulunan, sucuk, sosis, salam, nugget gibi et ürünleri üreten Ege Canet firmasının büyük bir bölümü yanmıştı. Henüz tam olarak yangın nedeni bilinmeyen fabrikanın sigortalarından birinin inik ikisinin kalkık olması yangının elektrik kontağından çıkma ihtimalini güçlendirdi. Torbalı sanayisinin önemli kuruluşlarından olan Ege Canet'te çıkan yangından 5 gün sonra Torbalı ve Türkiye çapında bilinen firma olan Okto Mobilya'da yüz binlerce liralık zarara neden olan yangın çıkmıştı. Yangının nedeni yine elektrikten kaynaklandığı belirtilmişti. Lambanın patlaması sonucu koca fabrika kullanılamaz hale geldi.

Kutututu: YÖNETMELİKLERE UYGUN OLMALI

Özellikle sanayi kuruluşlarında yüksek akımlı elektriklerin kullanılması sanayi kuruluşlarının her türlü aksaklıklara kıssa sürede çözüm üretmesini gerektiriyor. Elektrik yangınlarında genellikle ihmallerin olduğunu belirten yetkililer gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi. Elektrik tesisatının 'Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği' ve 'Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği'ne uygun olarak yapılandırılması gerekmektedir.
BUNLARA DİKKAT

Elektrikten kaynaklı yangınlarla ilgili bilgi veren yetkililer 'Kağıt, talaş, pamuk vb. kolay yanıcı hammaddelerle üretim yapılan ya da depolama yapılan yerler yangın yükü yüksek alanlardır. Söz konusu alanlarda elektrik tesisatının elektrik tavalarıyla veya kanaletlerle taşınması yangın riskini azaltıcı niteliktedir. Pamuk, köpük ve sünger depolarında elektrik tesisatının bulunması istenmez. Yanıcı ürünlerin bulunduğu alanlarda depolamanın aydınlatıcı seviyesine yakın yapılmaması istenir. Aydınlatmalar etanj armatürlü olmalıdır. Elektrik panoları etrafında depolama yapılmamalıdır. Panoların önlerine çalışanların dikkatsizliği sebebiyle depolama yapılmasını engellemek amacıyla demir barlar çekilmesi önerilmektedir.' şeklinde ifadeler kullandı. HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme