Emek mevsimlik Çile ömürlük
Mevsimlik tarım işçileri Torbalı'ya gelmeye başladı. Yaklaşık 100 kişilik bir grup ovada sebze hasadında çalışmaya başladı. İşçiler zor şartlarda yaşıyor. HER yıl olduğu gibi bu yıl da kilometrelerce uzaklardan gelen mevsimlik işçiler, Torbalı'da 'bismillah' diyerek çalışmaya başladı. Sezonluk olarak Torbalı'ya gelen yüzlerce işçi iş başı yaparak, domates ve biber gibi yazlık sebzelerin hasadını gerçekleştiriyor. Ekmek [&hellip]
Mevsimlik tarım işçileri Torbalı'ya gelmeye başladı. Yaklaşık 100 kişilik bir grup ovada sebze hasadında çalışmaya başladı. İşçiler zor şartlarda yaşıyor.
HER yıl olduğu gibi bu yıl da kilometrelerce uzaklardan gelen mevsimlik işçiler, Torbalı'da 'bismillah' diyerek çalışmaya başladı. Sezonluk olarak Torbalı'ya gelen yüzlerce işçi iş başı yaparak, domates ve biber gibi yazlık sebzelerin hasadını gerçekleştiriyor. Ekmek parası derdine düşen mevsimlik tarım işçileri, Ahmetli, Subaşı, Karakuyu, Özbey, Saipler gibi birçok bölge çadır kurarak yaşam mücadelesi veriyor. İşçiler, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Mersin, Adana, Batman gibi illerden 2-3 aylığına geliyor.
ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞIYORLAR
Mevsimlik tarım işçileri, sıcağın altında günde 10 saatten fazla çalışıyor. 30-35 lira yevmiye ile çalışan aileler sağlıksız yaşam koşulları ise görenleri yüreğini sızlatıyor. Naylondan yapılmış çadırların içerisinde yaşam mücadelesi veren bu aileler, su ihtiyaçlarını su artezyeninden sağlıyor. Birçok zor koşulların üstesinden gelmeye çalışan aileler, gündüzleri ovada akşamları ise çocuklarıyla ilgileniyorlar. Zor şartların hiçbir zaman iyileştirilmediğini ifade eden mevsimlik işçiler, 2 ay sonra başka bir bölgeye gidip çalışmaya başlayacaklarını söyledi.
ELİMİZDEN BİRŞEY GELMEZ
Yaşadıkları şehri bırakarak binlerce kilometrelik yoldan batıya doğru gelen mevsimlik işçiler, aldıkları ücretin az olduğunu belirttiler. 30-35 liraya çalıştıklarını ifade eden tarım işçileri, sıcaklar bir yandan, iş bir yandan derken kazanılan paranın az olduğunu ifade ettiler. Çadırda geçen zor günlerin yanı sıra bölgedeki ücretlerin biraz daha arttırılması gerektiğini ifade eden İbrahim Aydeniz, 'Her yıl buraya geliyoruz. Kimimiz Şanlıurfa'dan kimimiz Mardin'den geliyor. Zor şartlarda çalışıyoruz. Ekmek parası elimizden sadece çalışmak geliyor. Ekmeğimizi kazandığımızda buradan başka bir bölgeye geçeceğiz' dedi.
İŞ OLSAYDI GELMEZDİK
Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden Torbalı'ya gelen mevsimlik işçi aileleri, kurutulmuş domates işi ve ekiminde çalışmak için kurulan çadırlarda yaşamaya devam ediyor. Her yıl Torbalı'nın farklı bölgelerinde kurulan çadırlar dikkatlerden kaçmıyor. Göçebe bir hayat yaşayan işçilerin büyük bir bölümü Torbalı'nın kuzey bölgesinde bulunuyor. Yılın ilk işçileri olduklarını ifade eden İbrahim Aydeniz, 'Bölgeye gelen ilk işçilerden birileriyiz. Şuan bizim bulunduğumuz yerde 20 aile 100'e yakın kişi bulunuyor. Bölgemizde iş olsaydı buralara gelmezdik. Kendi şehrimizde çalışırdık fakat mecburuz' şeklinde konuştu. Amede ALPAGUT