Emekli İlçe Tarım Müdürü, ziraat mühendisi kızına 'el verdi'

'ÇOCUĞUNA el vermek' kavramı çok eskilerde kaldı gibi görünse de şimdilerde eğitimle de olsa zaman zaman aynı işi yapan ebeveyn-çocuk birlikteliğine rastlıyoruz.

'ÇOCUĞUNA el vermek' kavramı çok eskilerde kaldı gibi görünse de şimdilerde eğitimle de olsa zaman zaman aynı işi yapan ebeveyn-çocuk birlikteliğine rastlıyoruz. Bunun en güzel örneklerinden biri Torbalı'da yaşanıyor. Torbalılıların yakından tanıdığı bir isim olan eski İlçe Tarım Müdürü Muhittin Cengiz'in kızı Didem de babası gibi Ziraat Mühendisi. 28 yaşındaki Didem Cengiz, memuriyetten emekli olan babası ile birlikte kendisine ait Damlamay Tarım Şti. nde mesleğini yürütüyor. Baba-kız aynı firmada meslektaş olmanın yanı sıra çok az insana nasip olacak iyi bir baba-kız ilişkisi de sürdürüyor. 'Kızıma el verdim' diyen Muhittin Cengiz, yarım asırlık birikimini nakış nakış kızına naklettiği için oldukça mutlu. Aynı mutluluk toprağa, doğaya ve en önemlisi de babasına aşık Didem Cengiz'de de mevcut.

AYNI ŞİRKETTELER

2010 yılında İlçe Tarım Müdürlüğünden emekli olan Muhitin Cengiz o tarihten bu yana, özel sektörde mesleğini sürdürüyor. Mesleğinde oldukça tecrübeli olan Cengiz'in en büyük destekçisi kızı Didem Cengiz. 1988 doğumlu olan Ziraat Mühendisi Didem, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ege Üniversitesi Ödemiş Yüksekokulu Organik Tarım Bölümü ve Uşak Üniversitesi Ulubey Meslek Yüksek Okulu İşletme Bölümü mezunu. İşinin eğitimini en iyi şekilde alan Dedim Cengiz'in bu mesleği seçmesinde en önemli faktör babası. Dünyaya gözlerini açtığından bu yana 'baba tarafından' toprakla ilişkisi başlayan güzel mühendis, şimdilerde sahibi olduğu şirkette babası ile araziden araziye koşuyor. Damlamay Tarım'da danışmanlık ve organizasyonun yanısıra 'İyi Tarım' , 'Organik Tarım', Globalgap' ve 'Teknik Danışmanlık' alanlarında hizmet veriyor. Sözleşmeli tarım yaptırdıkları çiftçilere hizmet veren firma, büyük şirketlerle de önemli işlere imza atıyor. Baba-kız, şu sıralar Metalab'ın şubeliğini almış durumda. Bu laboratuarda da toprak verimlilik analizi, yaprak analizi, sulama suyu analizi, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılıyor.

KÖY ÇOCUĞUYUM

Kars-Selim ilçesi Mollamustafa köyünde 1956 yılında doğan Muhittin Cengiz, kendisini 'bir köy çocuğu' olarak nitelendiriyor. İlkokulu köyde bitiren Cengiz, kendi anlatımıyla kimi zaman çarık giymiş, kimi zaman çayır biçmiş; öküz arabasıyla sap taşımış. 'Köy dönemi anlatmakla bitmez o bir özlemdir' diyen Cengiz, 1975 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesini kazandı ve 1980 yılında da mesleğe atıldı. Tarım Bakanlığındaki görevlerinden sonra 9 yıl boyunca Torbalı'da İlçe Tarım Müdürlüğü yaptıktan sonra 2010 yılında emekli olan Cengiz, siyaset ve sivil toplumda da oldukça aktif. Emeklilik döneminin başında CHP'ye üye olan ancak kendi deyimi ile 'Hizmet verme şartları bulamayan' Cengiz 3 yıl sonra istifa eti. Emekli müdür, Kars-Ardahan-Iğdır Derneklerinde çalıştı. Yoğunlukla Alevi-Bektaşi Dernekleri Örgütlenmesi içinde yer aldı. Torbalı Anadolu Alevileri Derneğini kuruluşunu sağladı. Emekliliğinden sonra da kırsalda kızı ile birlikte çalışmalarını sürdürüyor.

BABAM BANA HER ZAMAN REHBER OLMUŞTUR

8 yıldır bu mesleğin içinde olan Didem Cengiz, babasından da aldığı  tecrübe ile gün geçtikçe daha da deneyim kazanıyor. Genellikle erkek egemen bir sektörde olan Cengiz, hem hayatından hem de işinden gayet memnun. Genç mühendis, 'Babamla aramda her kız çocuğu ile babası arasındaki ilişki vardır. Onunla aynı mesleği yapmam benim için büyük bir şans oldu. Birlikte çalışmam nedeniyle yılların sosyal, idari ve teknik tecrübesini yanıbaşımda buldum. Bunun yanında zorlukları da var elbetteki. Verdiği şeyi en kısa zamanda ve en iyi şekilde yapmak zorundasınız. Emsallerinizin yaptığı hatayı siz yapamazsınız. Ne kadar bilirseniz bilin genellikle onun yanında stajyer durumunda olursunuz. Onunla birlikte öğrenmenin sonu yoktur. Bu hem meslek anlamında hem de sosyal yaşantı anlamındadır. Kendinizi sürekli geliştirmek zorundasınız. Hedefiniz daima en iyisini yapmak olmalıdır.

Babam bana her zaman rehber olmuştur. Gerek meslek hayatımda gerekse de özel hayatımda. Hep onun gibi iyi bir vatandas, çalışkan, sorumluluk sahibi ve disiplinli olmayı hedeflemişimdir. Onun meslektaşı olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Babam mesleki başarısının yanında örnek bir eş ve iyi bir baba olmuştur' dedi.

 

Bakmadan Geçme