Entel mahalle kütüphanesiz!

'Aydinlarin mahallesi' olarak bilinen ve 500'e yakin üniversiteli mezun veren Yazibasi'nin tek kütüphanesi de kapandi. Sanatçilari, doktorlari, avukatlari ve aydin insanlariyla meshur olan semtte artik bir kütüphane yok. TORBALI'DA en çok okuyan ve tahsil gören bölgelerin basinda süphesiz ki Yazibasi Mahallesi geliyor. Öyle ki, simdiye kadar bu bölgeden birçok sanatçi, tiyatro oyuncusu, ögretim görevlisi ve [&hellip]

'Aydinlarin mahallesi' olarak bilinen ve 500'e yakin üniversiteli mezun veren Yazibasi'nin tek kütüphanesi de kapandi. Sanatçilari, doktorlari, avukatlari ve aydin insanlariyla meshur olan semtte artik bir kütüphane yok.

TORBALI'DA en çok okuyan ve tahsil gören bölgelerin basinda süphesiz ki Yazibasi Mahallesi geliyor. Öyle ki, simdiye kadar bu bölgeden birçok sanatçi, tiyatro oyuncusu, ögretim görevlisi ve doktor çikmistir. Okumanin bu bölgede yayginlasmasindaki en büyük etken ise 1980′li yillarda köyün gençleri tarafindan kurulan bir kütüphane. Universite egitimini tamamlayan mahalleli gençler, yasadiklari yeri terk etmeyerek her yaz ve belirli dönemlerde Yazibasi'na gelmis ve arkadan yetisen yeni nesle dersler vererek okumalarina yardimci olmus. Bu kadar entelektüel insanin yetistigi Yazibasi Mahallesi'nin tek kütüphanesi ise ilgisizlikten dolayi kapandi.

 500 UNIVERSITE MEZUNU VAR

Yazibasi'nda bulunan Rasime Recai Seyhoglu Kütüphanesi bölgedeki gençlerin ders çalistiklari ve üniversiteye hazirlandiklari yerlerin basinda geliyor. 50 kisilik kapasiteye sahip olan ve bünyesinde ortalama 2 bin kitap barindiran halk kütüphanesi ayni zamanda sosyal etkinliklere ev sahipligi yapiyor. Egitimci ve Yazar Recai Seyhoglu'nun annesi Rasime Hanim ile birlikte Türkiye genelinde 34 kütüphane açti. Bunlardan bir tanesi de Yazibasi'ya kuruldu. 35 yildir kullanilan kütüphane, artik eski sasali günlerini yasayamiyordu. Kütüphane özellikle de gençlerin üniversite sinavina hazirlamasinda oldukça büyük önem arz ediyordu. Mahallede bugüne kadar 500'e yakin üniversiteli ögrenci yetisti.

 ILGISIZLIKTEN KILIT VURULDU

Okumus insanlariyla meshur olan bu bölgede, doktorlar, mühendisler, hukukçular, aktörler ve çok sayida ögretmen yetisti. Torbali Belediyesi'ne ait olan binada yer alan kütüphane yillardir maalesef kullanilmiyordu. Yaklasik 1 yildir kimse ugramadigi gerekçesiyle geçtigimiz aylarda kapisina kilit vuruldu. Mahalle Muhtari Ali Ögüt, 'Önceki yillarda mahallemizde kurulan bu kütüphane, büyük ilgi görüyordu. Gençlerin yetistigi kütüphanemize olan ilgi son dönemlerde giderek azalmaya basladi. Ilgisizlik arttikça, sorunlar büyüdü. Sonunda kütüphanenin kapisina kilit vuruldu' diye konustu.IBRAHIM DANIS

 

Bakmadan Geçme