Erişilebilir Hikaye Atölyesi tıkır tıkır işliyor

Torbalı'da görme engelli Ayşe ve Turgay öğretmenin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile yürüttüğü erişilebilir masal kitabı atölyesi hız kesmeden devam ediyor

Torbalı'da görme engelli Ayşe ve Turgay öğretmen, kitaplara meraklı olan 18 aylık kızları Mısra'ya kitap okuyabilmek için masal kitaplarını kabartmalı hale getirmeye başlamıştı. Evde başlayan bu çabaları Torbalı ve tüm basında dikkat çekti. Bunun üzerine erişebilir masal kitapları için gönüllü sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Daha önce sosyal medyadan paylaşılan videolar sayesinde birçok ilden gönüllüler tarafından kitaplar için ses kaydı geldi. Gelen ses kayıtlarını kitaplara geçirmek için üyesi bulundukları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Torbalı şubesi yönetimi ve gönüllüleri ile bir proje çalışması içine girdiler. Ayşe ve Turgay öğretmen hem kızları Mısra'ya ayıracakları vakitten çalmadan hem de gönüllüleri planlı organize ederek bir araya gelmek için haftanın bir günü ÇYDD şube binasında atölye çalışmalarına başladılar. Şimdilik sadece Torbalı şube binasında yapılan çalışmaların tüm Türkiye genelinde ÇYDD şubelerinde yapılarak farklı illerdeki görme engelli bireylerle de aynı erişilebilirlik çalışmalarının yapılmasını hedefliyor. Gönüllüler her salı saate 17.00'da ÇYDD Torbalı Şubesi'nde buluşup yeni kitapları erişebilir hale getiriyor.

KABARTMALI KİTAP NASIL YAPILIR?

Basılı bir materyal temin edilir. Bu materyalin bir çocuk kitabı olduğunu varsayalım. Bu kitap gören bir kişi tarafından metin kısımları okunarak görselleri betimlenerek ses kaydı olarak kaydedilir. Bu aşama yüzyüze olarak ses kaydı alınmaksızın barille yazı bilen bir kişinin kitap içeriğini Braille yazıyla yazması şeklinde de uygulanabilir. Kitabın içeriği arkası çift taraflı şeffaf bantla kaplanmış şeffaf asetat kağıdına Braille yazıyla yazıldıktan sonra kitabın metin içeriği mürekkep baskıyla yazılmış kısmın üzerine görsel içeriği de görsellerin üzerine yine bir gören yardımıyla yapıştırılır. Bütün bu aşamalar başarıyla geçildikten sonra görmeyen ebevyn çocuğuna sayfadaki görselde ne olduğunu, metinde ne yazdığını ikinci bir kişiye ihtiyaç duymaksızın doğrudan aktarabilir. Çocuğunun içerikle ilgili sorularına gören ebeveynler gibi doyurucu cevaplar verebilir. Daha önce okunmuş ve kabartmalı hale getirdiğimiz yazıları gönüllüler İşbirliği ile kitaplara yapıştırıyor.

Bakmadan Geçme