Eskinin zahirecisi simdinin yemcisi

Torbali’da 15-20 yil öncesine kadar en hareketli bölgelerden olan, potansiyeli ile bir sokaga ismini veren Zahire Pazari, simdilerde çok durgun. Hayvancilik piyasasinin nabzini tutan bölgede simdi büyük bir sessizlik hakim. ZAHIRECILIK yitip gitmekte olan mesleklerden biri. Bir zamanlarin en popüler, en islevsel mesleklerinden biri olan zahirecilik artik meslegini icra edenlerin sayisi artik parmakla sayilacak kadar [&hellip]

Torbali'da 15-20 yil öncesine kadar en hareketli bölgelerden olan, potansiyeli ile bir sokaga ismini veren Zahire Pazari, simdilerde çok durgun. Hayvancilik piyasasinin nabzini tutan bölgede simdi büyük bir sessizlik hakim.

ZAHIRECILIK yitip gitmekte olan mesleklerden biri. Bir zamanlarin en popüler, en islevsel mesleklerinden biri olan zahirecilik artik meslegini icra edenlerin sayisi artik parmakla sayilacak kadar az. Zahireci; gübre, bugday ve kepek satan esnaflara verilen isim. Hazir yem ve un sanayinin gelismesi sonucunda zahireciler artik islerini yapmakta ve müsteri bulmakta zorlaniyorlar. Zahireciler artik yemci oldu. Torbali'da 1520 yil öncesine kadar en hareketli bölgelerden olan, potansiyeli ile bir sokaga ismini veren Zahire Pazari, simdilerde çok durgun. Hayvancilik piyasasinin nabzini tutan bölgede simdi büyük bir sessizlik hakim. Sektörü ayakta tutanlar kus, güvercin ve tavuk besleyenler. 60 yildir bu meslegi icra eden Nemci Timur: 'Kus, tavuk besleyen vatandaslar olmasaydi çoktan kepenkleri kapatip gitmistik' dedi.

KUS BESLEYENLER SAYESINDE AYAKTA KALIYORUZ

NECMI Timur bu ise 11 yasinda baslamis. 'Gözümü açtim zahire, gözümü kapatacagim yine zahire olacak' diyen Necmi Timur baba meslegini birakmamakta kararli. Ancak eski günlerin tadinin olmadigini söylemeden edemiyor. Bugday pazarinin en eski esnafi olan yarim asirlik zahireci 'Kus besleyenler sayesinde ayaktayiz'

HALK SAGLIGINA DIKKAT

DEGIRMENCI Süleyman olarak bilinen Süleyman Altiparmak, 1979 yilinda açmis dükkanini bugday pazarina. O zamanlar altin çagini yasayan pazardan, itfaiye sokagina kadar kuyruk olurmus. Degirmenci Süleyman: 'Eskiden burada bulgur yetistiremezdik. Simdi bir bulgur tanesi bile gelmiyor. Vaktiyle Persembe pazarinin oldugu günlerde 3040 ton mal satarken; simdilerde 1 ton mal bile çikmiyor dükkanimizdan' dedi. Altiparmak'a göre hazir un ve yemin yayginlasmasi insan sagligi açisindan olumsuz. Halkin sagligina dikkat etmesini ve kepekli un kullanmasi gerektigini söyleyen Degirmenci, kepegin kalp, damar ve karaciger hastaliklarina da iyi geldigini ifade etti.

Bakmadan Geçme