Fet­rek­’i kir­le­ten­ler TBMM’­ye ta­si­ni­yor

­Tor­ba­li’­nin can su­yu ne­hir­le­rin­den olan Fet­rek­’in fab­ri­ka atik­la­ri ile ze­hir­len­di­gi yö­nün­de­ki ha­ber­le­ri ga­ze­te­miz­den ta­kip eden CHP Iz­mir Mil­let­ve­ki­li Ay­tun Çi­ray, ko­nu­yu TBMM’­ye ta­si­yor. ­TOR­BA­LI’­DA çev­re so­ru­nu her ge­çen gün bi­raz da­ha bü­yü­yor. Yer al­ti su­la­ri ve top­ra­gin kir­len­di­gi üni­ver­si­te­ler­ce tes­cil­len­di. Özel­lik­le son 10 yil­dir da­ma­ca­na su gir­me­yen ev kal­ma­di gi­bi. Fet­rek ve Çev­lik çay­la­rin­dan kim­ya­sal [&hellip]

­Tor­ba­li'­nin can su­yu ne­hir­le­rin­den olan Fet­rek­'in fab­ri­ka atik­la­ri ile ze­hir­len­di­gi yö­nün­de­ki ha­ber­le­ri ga­ze­te­miz­den ta­kip eden CHP Iz­mir Mil­let­ve­ki­li Ay­tun Çi­ray, ko­nu­yu TBMM'­ye ta­si­yor.

­TOR­BA­LI'­DA çev­re so­ru­nu her ge­çen gün bi­raz da­ha bü­yü­yor. Yer al­ti su­la­ri ve top­ra­gin kir­len­di­gi üni­ver­si­te­ler­ce tes­cil­len­di. Özel­lik­le son 10 yil­dir da­ma­ca­na su gir­me­yen ev kal­ma­di gi­bi. Fet­rek ve Çev­lik çay­la­rin­dan kim­ya­sal atik aki­yor. Bu du­rum­la il­gi­li son dö­nem­de Iz­mir, Tor­ba­li ve Sel­çuk be­le­di­ye­le­rin­den 'Kur­tar­ma gi­ri­sim­le­ri' ol­sa da, Men­de­res'­te ge­ri dö­nü­le­mez bir 'kir­li­li­ge' ula­sil­di­gi ka­bul edi­li­yor. Arit­ma sis­te­mi ol­ma­yan ya da sis­te­mi ça­lis­ti­ril­ma­yan ve üs­te­lik çok su tü­ke­ten sa­na­yi te­sis­le­ri ile ta­rim­da ha­ta­li güb­re ve ha­ta­li su kul­la­nim­la­ri ne­de­niy­le Kü­çük Men­de­res hiz­la kir­le­ni­yor. Böl­ge­de­ki ku­yu ve ar­tez­yen­ler­den ya­pi­lan su­la­ma­lar ta­rim alan­la­rin­da top­rak ze­hir­len­me­le­ri­ne de yol aç­mak­ta.

­ZE­HIR AKI­YOR
­BÖL­GE­NIN can da­ma­ri olan Kü­çük Men­de­res, Tor­ba­li'­dan ge­çen Fet­rek ve Çev­lik çay­la­ri ile bes­le­ni­yor. Bir za­man­lar can­li ya­sa­min ol­du­gu bu önem­li ne­hir, sim­di­ler­de ze­hir ak­ti­gi yö­nün­de­ki ha­ber­ler­le ani­li­yor. Kü­çük Men­de­res'­te çev­re kir­li­li­gi, önem­li öl­çü­de ne­hir ya­ta­gi­na kom­su il­çe­ler­de­ki sa­na­yi atik­la­ri ve ev­sel atik­lar ile bi­linç­siz kul­la­ni­lan zi­rai ta­rim ilaç­la­rin­dan kay­nak­lan­mak­ta. Sa­na­yi te­sis­le­rin­den ari­til­ma­dan bi­ra­ki­lan agir me­tal­ler ve kim­ye­vi mad­de­ler­den olu­san atik­lar neh­re ka­ri­si­yor. Neh­rin ta­si­di­gi atik­lar­la bu­ra­da ya­sa­yan bin­ler­ce lev­rek, ke­fal, sa­zan ve yi­lan ba­li­gi gi­bi de­niz can­li­la­ri­nin sa­yi­si gün­den gü­ne aza­lir­ken, kir­le­nen Pa­mu­cak Sa­hi­li'n­de­ki ya­sam or­ta­mi  gi­de­rek bo­zul­ma­ya bas­la­di.

CHP'­LI VE­KIL DOS­YA HA­ZIR­LI­YOR
­GEÇ­TI­GI­MIZ haf­ta Fet­rek­'e bi­ra­ki­lan fab­ri­ka atik­la­ri­ni ko­nu al­di­gi­miz 'Göz gö­re gö­re ze­hir­le­ni­yor' bas­lik­li ha­ber üze­ri­ne ha­re­ke­te ge­çen CHP Iz­mir Mil­let­ve­ki­li Ay­tun Çi­ray, ko­nuy­la il­gi­li bir dos­ya ha­zir­li­yor. Kir­li­li­gin bas­lan­gi­ci, ne­den­le­ri, ne­den ön­lem alin­ma­di­gi ve ne­ler ya­pi­la­bi­le­ce­gi ile il­gi­li bir dos­ya ha­zir­la­yan Ay­tun Çi­ray, ko­nu­yu TBMM'­ye ta­si­ya­ca­gi­ni söy­le­di. Öte yan­dan Iz­mir Mil­let­ve­ki­li Bir­gül Ay­man Gü­ler de Kü­çük Men­de­res kir­li­li­gi­ni bir so­ru öner­ge­si ile mec­lis gün­de­mi­ne ta­si­ya­ca­gi­ni açik­la­mis­ti.

Bakmadan Geçme