Güç birligi ile çöpten kurtulduk

Kocaoglu, çöp tesisini Taskesik’e kurmaktan vazgeçtiklerini açikladi. ÇED incelemesinde Sivil Inisiyatif Hareketi’nin aylardir gündemde tuttugu tehlike ortaya çikti. Taskesik’te bayram havasi hakim HARMANDALI Çöp Deponi Alani’nin ekonomik ömrünü doldurmasinin ardindan Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin yeni çöp deponi alani için yaklasik 2 yil önce baslattigi ve Torbali Taskesik Mevkii’nde karar kildigi yer arama çalismalarinda basa dönüldü. Yöre [&hellip]

Kocaoglu, çöp tesisini Taskesik'e kurmaktan vazgeçtiklerini açikladi. ÇED incelemesinde Sivil Inisiyatif Hareketi'nin aylardir gündemde tuttugu tehlike ortaya çikti. Taskesik'te bayram havasi hakim

HARMANDALI Çöp Deponi Alani'nin ekonomik ömrünü doldurmasinin ardindan Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin yeni çöp deponi alani için yaklasik 2 yil önce baslattigi ve Torbali Taskesik Mevkii'nde karar kildigi yer arama çalismalarinda basa dönüldü. Yöre halkinin büyük tepkisine neden olan ve birçok eyleme sahne olan Taskesik'in su kaynaklari bakimindan zengin oldugu ve çöp depolama alanina uygun yer olmadigi ortaya çikti.
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Aziz Kocaoglu ÇED dosyasinin hazirlanmasi kapsaminda Taskesik'teki alanin zemin etüdlerini yaptirdiklarini, bu çalismalar sonucunda yeraltindaki tabakanin sizdirmazlik konusunda sikintili oldugunun ortaya çikmasi üzerine buraya çöp depolama alani kurmaktan vazgeçtiklerini açikladi. Kocaoglu'nun bu açiklamasi ile yeni kurulmasi öngörülen çöp depolama alaninin yer arayislarinda da 2 yil öncesine dönülmüs oldu. Baskan Aziz Kocaoglu, Torbali'da sorun çikmasi ile  yeni yer arayisinda olduklarini söyledi.

Taskesik'e bayram müjdesi Kocaoglu Torbali'dan vazgeçti

HARMANDALI Çöp Deponi Alani'nin ekonomik ömrünü doldurmasinin ardindan Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin yeni çöp deponi alani için yaklasik 2 yil önce baslattigi ve Torbali Taskesik Mevkii'nde karar kildigi yer arama çalismalarinda basa dönüldü. Yöre halkinin büyük tepkisine neden olan ve birçok eyleme sahne olan Taskesik'in su kaynaklari bakimindan zengin oldugu ve çöp depolama alanina uygun yer olmadigi ortaya çikti.
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Aziz Kocaoglu ÇED dosyasinin hazirlanmasi kapsaminda Taskesik'teki alanin zemin etüdlerini yaptirdiklarini, bu çalismalar sonucunda yeraltindaki tabakanin sizdirmazlik konusunda sikintili oldugunun ortaya çikmasi üzerine buraya çöp depolama alani kurmaktan vazgeçtiklerini açikladi. Kocaoglu'nun bu açiklamasi ile yeni kurulmasi öngörülen çöp depolama alaninin yer arayislarinda da 2 yil öncesine dönülmüs oldu. Büyüksehir'in bu karari, bir yildir her platformda Taskesik'in bu proje için uygun olmadigini anlatan Torbali Ticaret Odasi öncülügündeki Sivil Inisiyatif Hareketi ve Taskesik köylüleri tarafindan sevinçle karsilandi. Dün, Taskesik köyünde büyük bir sevinç hkimdi. Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Behçet Çinar, Meclis Baskani Abdulvahap Olgun ve Sivil Inisiyatif Hareketi üyeleri Taskesik'e giderek köylülerin sevincine ortak oldu. Köylülere davulzurna esliginde sevinç gösterisi yapti. Büyüksehir'in karari köyde hoparlörle anons edildi.

1 YILLIK MUCADELEDE MUTLU SON

TORBALI'DA sendika, sivil toplum kurulusu ve siyasi parti temsilcileri 1 yildir Torbali Ticaret Odasi öncülügünde Taskesik'e kurulacak kati atik bertaraf tesisine karsi mücadele ediyor. Ilçedeki siyasi partililerin temsilcilikleri dernek ve sendikala temsilcileri olmak üzere 26 kurum ile 40 muhtardan olusan Sivil Inisiyatif Hareketi hukuki mücadele basta olmak üzere birçok girisimde bulundu. Ilk olarak ortak deklarasyon hazirlanarak, çesitli yayin araçlari ile kamuoyuna duyuruldu. Taskesik köyü ziyaret edilerek, bölgenin neden çöp tesisi için uygun olmadigi anlatildi. Çevre Hukukçusu Avukat Sehrazat Mercan öncülügünde hukuki mücadele baslatildi. ÇED raporunu veren kurum ve kuruluslarla görüsmeler yapildi. Çevre Bakanligi'na arazi sahipleri adina 1/100 binlik planin iptali için dava açildi. Sivil Inisiyatif, ayrica 12 Haziran Genel Seçiminden önce Taskesik'in proje için uygun olmadigini anlatmak üzere 2 önemli Bakan'i agirladi. Seçimden bir ay önce ilçeye gelen Çevre ve Orman Bakani Veysel Eroglu, 'Gördügüm kadariyla Taskesik bu proje için uygun degil. Konuyu Kocaoglu ile görüsecegim. Buraya çöp döktürmem' demisti. Ticaret Odasi'nin konugu olan Kültür ve Turizm Bakani Ertugrul Günay ise, 'Çevre ve Orman Bakani kardesim Veysel Eroglu, çöpün Torbali'ya gelmesine 'hayir' dediyse ben iki misli 'hayir' derim' karsiligini vermisti.

KOCAOGLU:  'TAS KESIK'TEN VAZGEÇTIK'

IZMIR Büyüksehir Belediye Baskani Aziz Kocaoglu Taskesik'te kurulmasi öngörülen Kati Atik Bertaraf Tesisi'nin arazisinde problem çiktigini söyledi. Geçtigimiz yil söz konusu alanin zemin etüdlerinin yapilmasi, Avam Projesinin hazirlanmasi amaciyla ihaleye çiktiklarini, ihaleyi alan firmanin ayni zamanda Çevre Bakanligi'na yapilacak olan ÇED basvurusu için gerekli dosyayi da hazirladigini belirten Kocaoglu: 'Yapilan zemin etüdlerinde Taskesik'in kati atik bertaraf tesisi kurulmasi için uygun olmadigi, zeminin problemli oldugu gibi bir sonuç çikti. Bu nedenle bizde Torbali Taskesik'ten vazgeçiyoruz.'diye konustu. Yeni yer arayislarini sürdürdüklerini alternatifler üzerinde çalistiklarini belirten Kocaoglu: 'Yaptirdigimiz incelemelerde orasinin uygun olmadigi sonucu çikti. Bizde Taskesik'ten vazgeçiyoruz. Biz zaten daha önce ön izin almistik. O izinle ihaleye çiktik. Bu ihale kapsaminda zemin etüdleri, ÇED raporu ve avam projenin hazirlanmasi da vardi. O asamada gelen raporlar burasinin uygun olmadigini ortaya koydu. Dolayisi ile de vazgeçtik.'diye konustu.

OLGUN: MUTLUYUZ

1 yildir kararlilikla ilçedeki 40 kurumun destegi ile çöpe karsi mücadele eden Sivil Inisiyatif Hareketi'nin öncülerinden Abdulvahap Olgun, 'Büyüksehir'in yanlis bir seçim yaptigini, böyle bir tesisin ilçenin en önemli su kaynaklarinin oldugu Taskesik'e kurulmasinin geri dönüsü imknsiz tehlikelere yol açacagini hep söylüyorduk. Taskesik'in zeminin uygun olmadigini hazirladigimiz raporda ayrintilari ile anlatmistik. Tespitimizin uzmanlarca da teyit edilmesi sevindirici. 'Bu ilçeye kiymayin' çagrisi ile baslattigimiz mücadelenin bayram arifesinde Torbali yararina sonuçlanmasi mutluluk verici' seklinde konustu.

 

Bakmadan Geçme