Hakkini ögrenmeden hasta olma
Gelir testi beyanindan muaf olduklarini bilmiyorlar SON günlerin en çok konusulan konusu Genel Saglik Sigortasi (GSS) hakkinda da vatandas tam bir bilgi sahibi degil. GSS hakkina sahip olmak için, gelir tespit testi yaptirilmasi ve kayit yaptirilmasi gerekiyor. Bunun için de bir süredir kaymakamliklarda uzun kuyruklar olustu. Belirtilen son tarihe kadar birçok kisinin beyanda bulunamamis olmasindan [&hellip]
Gelir testi beyanindan muaf olduklarini bilmiyorlar
SON günlerin en çok konusulan konusu Genel Saglik Sigortasi (GSS) hakkinda da vatandas tam bir bilgi sahibi degil. GSS hakkina sahip olmak için, gelir tespit testi yaptirilmasi ve kayit yaptirilmasi gerekiyor. Bunun için de bir süredir kaymakamliklarda uzun kuyruklar olustu. Belirtilen son tarihe kadar birçok kisinin beyanda bulunamamis olmasindan dolayi da Bakanlik ek bir süre taniyarak Mart ayi sonuna kaydirdi. Ancak birçok vatandas yeterli bilgiye sahip olmadigi için kuyruklarda zaman kaybina ugradi. Devletten 65 yas maasi veya engelli maasi bulunanlar, issizlik sigortasindan para alanlar, yesilkart sahipleri, siginmacilar, harp malulleri, köy koruculari ve muhtarlarinin gelir tespit beyanina gerek yok.
Yeni dogan bebegin bakimi ücretsiz
YENI dogan yogun bakimi saglik sektöründeki en masrafli tedaviler arasinda yer aliyor. Özel hastanelerde çikan faturalar oldukça yüklü oluyor. Ancak yeni dogan yogun bakimi tamamen SGK kapsaminda, hastanelere bir ücret ödenmemesi gerekiyor. Çünkü SGK, 'Yenidogan bebeklerin tüm küvez (ne kadar kalirsa kalsin), operasyon tetkik tedavi ilaç gibi akliniza gelebilecek tüm müdahalelerde kesinlikle para alinamaz' diyor. Bu haktan haberdar olmayip ödeme yapanlarin yapmasi gereken sey ise hastaneye itirazda bulunmak ve SGK'ya tedavi dosyalarinizla basvuruda bulunmak. Bakanlik, aksi durumda hastanelere cezai yaptirimlar uyguluyor.
Kalp krizinde hastane faturasi düsünmeyin
KALP krizi, yogun bakim, yanik, kanserle ilgili kemoterapi, radyoterapi, izotop tedavisi, organ, doku ve hücre nakilleri, diyaliz, ciddi kanamali yaralanmalar gibi acil durum tedavilerinde de hastalarin ellerini ceplerine atmamasi gerekiyor. Bu durum sadece kamu ve üniversite hastanelerinde degil özel hastaneler de geçerli. Ancak hasta stabil hale gelip acil durum halinden çiktiktan sonraki tedavi özel hastanede ücretlendiriliyor.
Hamileler muayene ve tetkik ücretlerinden muaf
9 ay boyunca sürecek düzenli muyaneler ve tetkikler nedeniyle hamilelik en masrafli süreçlerden biri. Artik hamilelik sürecindeki hastane harcamalarini düsünmeye gerek yok. Çünkü Genel Saglik Sigortasi kapsaminda yapilan düzenleme ile hamileler artik kamu hastanelerinde muayene, tedavi ve tetkik farki parasi ödemiyor. Ucretsiz yapilmasi gerekiyor.
GSS kapsaminda sayilanlar
KAMU idarelerinde çalisanlar, köy ve mahalle muhtarlari, hizmet akdine bagli olmaksizin kendi adina ve hesabina bagimsiz çalisanlar, istege bagli sigortali olan kisiler, yesilkartlilar, siginmacilar, 65 yas ayligi alanlar, SHÇEK Kanunu hükümlerine göre korunma hizmetlerinden ücretsiz faydalananlar, harp malüllügü ayligi alanlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsaminda aylik alanlar, geçici köy koruculari, oturma izni almis yabanci ülke vatandaslarindan yabanci bir ülkede sigortaliligi olmayan, issizlik ödenegi alanlarin gelir testi beyani bulunmasina gerek yok.
Sosyal güvenlik reformlari kapsaminda, pek çok saglik hizmeti ücretsiz. Ancak hastalar hl bosuna fatura ödüyor.
SAGLIK Bakanligi'nin imza attigi sosyal güvenlik reformlari 'hasta haklarinda' yeni bir dönemin baslangici oldu. Özel hastanelerde bile birçok konuda ücretsiz tedavinin yolu açildi. Ancak bir taraftan ilgisizlik, diger taraftan yetkili makamlarca yapilan yetersiz bilgilendirme nedeniyle hastalar haklarindan bihaber. Birçok saglik kurulusunda hastalar neredeyse bedavaya yaptiracaklari tedaviler için agir faturalar ödemek zorunda kaliyor. Aslinda hastalar için trafik kazalarindan, hamilelige, acil müdaheleden, tüp bebek tedavisine kadar devlet tarafindan taninan haklar mevcut.
HAKLARIN BILINMESI SISTEMI DE RAHATLATIR
VATANDASIN sahip oldugu haklardan biri olan hamilelik dönemini örnek vererek hasta haklari konusunda açiklamalarda bulunan SGK Torbali Müdürü Ismail Kaygusuz, 'SGK, yeni yil itibariyla geçilen Genel Saglik Sigortasi kapsaminda, 5510 sayili yasaya istinaden analik halinde prim borcu olsun olmasin herkesin saglikla ilgili harcamalarini karsiliyor. Yasada yer alan 63. ve 67. maddelere göre devlet analik halindeki muayene,
tektik, tahlil ve testlerin masraflarini öder. Ama devlet özel hastanelerin, statülerine göre aldigi yüzde 30 ile, yüzde 70 arasindaki muayene ve tedavi farkini ödemekte yükümlü degil. Hasta özel hastaneyi tercih ederse aradaki farki ödemesi normal ve ona kalmis bir sey' diye konustu.
Kimler saglik hizmetlerinden kosulsuz yararlanabilir?
18 yasini doldurmamis olanlar, tibben baskasinin bakimina muhtaç olanlar, acil kapsamindaki haller, is kazasi ile meslek hastaligi olanlar, bildirimi zorunlu bulasici hastaligi olanlar, koruyucu saglik hizmetleri ile madde bagimliligini önlemeye yönelik saglik hizmetleri her vatandasa ücretsiz olarak veriliyor.