Hayir çesmesine torunlar sahip çikti
1306 yilinda hayirsever Kürt Ömer tarafindan Çapak Mahallesi'ne yaptirilan tarihi çesmeye torunlar sahip çikti. Bir keçi sayesinde bulunan su kaynagini yeniden onaran bölge halki, tüm masrafi ise ortak karsiliyor.   ÇAPAK Mahallesi'nde 1306 yilinda Kürt Ömer isimli bir hayirsever tarafindan yaptirilan hayrat çesmesi, bugün bölge sakinlerinin el birligiyle yeniden gün yüzüne çikartiliyor. Aradan geçen uzun [&hellip]
1306 yilinda hayirsever Kürt Ömer tarafindan Çapak Mahallesi'ne yaptirilan tarihi çesmeye torunlar sahip çikti. Bir keçi sayesinde bulunan su kaynagini yeniden onaran bölge halki, tüm masrafi ise ortak karsiliyor.
ÇAPAK Mahallesi'nde 1306 yilinda Kürt Ömer isimli bir hayirsever tarafindan yaptirilan hayrat çesmesi, bugün bölge sakinlerinin el birligiyle yeniden gün yüzüne çikartiliyor. Aradan geçen uzun yillardan sonra çürümeye ve neredeyse yok olmaya yüz tutan tarihi çesme, yapilan çalismalarin ardindan yepyeni bir görüntüye kavustu. Çesmenin yapilmasina ayri bir anlam katan sey ise çalismalarda ortaya çikan masrafi bütün bölge halkinin ortak bir sekilde karsilamasi; bölge sakinleri el birligiyle topladiklari paralarla tarihi çesmenin gelecek nesillere devredilmesi için güzel bir örnek çalismaya imza attilar. Çesmenin yapilis hikayesi ise bir hayli ilginç. Rivayete göre, çesmenin dogal kaynagi bir keçinin sayesinde bulundu.
KEÇI SAYESINDE SU KAYNAGI BULUNDU
KÖYUN kurucularindan olan Kür Ömer isimli hayirsever, o dönemlerde Yozgat ilçesinden Torbali Çapak bölgesine göç etti. Mahallenin arka kisimlarinda bulunan bölgedeki yere ise günümüzde bölge halki tarafindan Kürt Mahallesi denilmekte. Bölgedeki ailelerin büyük çogunlugunun ise akrabalik bagi bulunuyor. Rivayete göre, Kürt Ömer, keçilerini otlatirken, bir keçisi kaybolur ve keçi birkaç saat sonra sürünün içine döner. Keçinin sakalinin su içerisinde oldugunu gören Kürt Ömer bölgeyi arastirarak simdilerde hayir çesmesi olarak kullanilan su kaynagini bulur ve oraya çesme yapmaya karar verir. 1306 yilinda yaptigi çesme, günümüze kadar uzanir ve uzun yillar köy halki su ihtiyacini bu çesmeden karsilar.
HATIRASI VAR
KURT Ömer'in altinci kusak torunlarindan olan Hasan Topal, çesmeyi yasatmak ve su kaynaginin kaybolmamasi için mahalle sakinleri olarak yaptirmaya karar verdiklerini ve herkesin katkisiyla tarihi çesmeyi yaptirdiklarini söyledi. Uzun yillar bu çesmenin insanlarin su ihtiyacini karsiladigini söyleyen Topal: 'Allah rahmet eylesin büyüklerimiz bize birakmislar bu çesmeyi, bizde sahip çiktik ve gelecek kusaklara ulasmasini istiyoruz. El birligiyle bütün mahalle halki katki koyarak yaptiriyoruz. Yaklasik 3 bin liraya mal oldu. Suyu çok temizdir ve çok soguktur. Daglarin altindan geliyor bu su' dedi. Baska bir bölge sakini olan Hüseyin Adak ise, çesmenin hatirasi oldugunu, bundan dolayi korunmasinin ve yasatilmasinin gerekli oldugunu söyledi. Bastan asagi onarilarak yepyeni bir görünüm kazanan tarihi çesme, birkaç gün içerisinde susayanlarin yüregini serinletecek.