Hirsizliga 25 bin 'Volt'luk çözüm

IZBAN projesinin gecikmesine neden olan kablo hirsizligi için ilginç bir çözüm bulundu. 22 kilometrelik hatti çalan ve 3,5 milyon liralik zarari veren hirsizlar, 25 bin voltluk elektrikle önlenecek. IZBAN projesinin Torbali ayaginin neden geciktigini geçtigimiz haftalarda gazetemizde dile getirmistik. 32 kilometrelik hattin 22 kilometresinde yasanan hirsizlik, projenin 6 ay gecikmesine neden oldu. Türkiye'nin en büyük [&hellip]

IZBAN projesinin gecikmesine neden olan kablo hirsizligi için ilginç bir çözüm bulundu. 22 kilometrelik hatti çalan ve 3,5 milyon liralik zarari veren hirsizlar, 25 bin voltluk elektrikle önlenecek.

IZBAN projesinin Torbali ayaginin neden geciktigini geçtigimiz haftalarda gazetemizde dile getirmistik. 32 kilometrelik hattin 22 kilometresinde yasanan hirsizlik, projenin 6 ay gecikmesine neden oldu. Türkiye'nin en büyük hirsizliginin meydana geldigi Torbali'da sistem üzerinde 3,5 milyon lirayi askin zarar yasanmisti. Yüklenici firma elektrifikasyon sistemini tamamen dösedikten sonra bu hafta içerisinde hattin tamamina 25 bin voltluk elektrik verecek. Bu sayede hat üzerinde herhangi bir hirsizlik olayinin yasanmasi beklenmiyor. Yetkililer, vatandaslari simdiden uyarirken, verilecek elektrigin akiminin çok güçlü oldugunu belirtti.

 BUYUK ZARAR

2012 yilinin 9. ayinda baslayan elektrifikasyon çalismalari 2014 Temmuz'da sona ermesi gerekiyordu. Projenin ihalesini alan Emre Ray Enerji, kollari sivayi ise basladiktan sonra kisa sürede hatlari dösemeye basladi. Elektrik kablolarinin dösenmesinden sonra hat üzerinde hirsizliklar yasanmaya basladi. Bugüne kadar, 32 kilometrelik hattin tam 22 kilometresinde hirsizlik meydana geldi. Toplamda 65 ton kablo zarar görürken, bunun firmaya maliyeti ise 3,5 milyon lira oldu. Halihazirda, Eskisehir-Kütahya, Kütahya-Balikesir, Balikesir-Manisa ve Manisa-Izmir hizli tren çalismalarini sürdüren firma, Aliaga-Cumaovasi hattinin da elektrifikasyon sistemini dösedi. Bu projelerde bu tarz hirsizliklarla karsilasmayan firma, Torbali'da büyük bir zararla karsilasti.

DOKUNAN KUL OLUR

Almanya'dan özel olarak getirilen kablolarin sadece bir metresine dahi zarar verilmesi, en az 1300 metrelik bölümün degismesine neden oluyordu. Aylar süren gecikmeye neden olan hirsizlik firma yetkililerinin ise canina adeta tak etti. Özel güvenlik personeli ve güvenlik güçlerinin çabalarina ragmen olaylarin önüne geçilemedi. Firmanin teknik personeli hattin tamamini önceki gün tamamladi. Bu hafta içerisinde hatta tam 25 bin voltluk elektrik verilecek. Tamamen güvenlik amaçli olarak verilecek olan bu elektrik ile hirsizliklarin önüne geçilmesi hedefleniyor. Aksi halde sistemin tamamlanmasinin mümkün olmadigini kaydeden yetkililer, vatandaslara kablolara yaklasmamasi uyarisinda da bulundu.GÖKHAN YALKALK

 

Bakmadan Geçme