İBB Meclisi'nde Torbalı gerilimi

Torbalı'da imar planlarında tarım arazisi olarak görülen parselin planlarında değişiklik yapılarak otel alanına çevrilmesi İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimine damgasını vurdu

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı Olağan meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda gündeme gelen ve Torbalı'da şahıs firmasına ait iki parselin imar planlarındaki değişiklik, mecliste tansiyonun yükselmesine neden oldu. Torbalı Belediye Meclisi'nin 03.12.2021 tarihli ve 247 sayılı Kararı ile uygun görülen; 'Kuşçuburun Mahallesi, 825 parselin bir kısmında tarımsal nitelikli alan; 827 parselin bir kısmında otel alanı belirlenmesi talebine yönelik, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi'  ifadeleriyle gündemde yer alan önerge gerilime sebep oldu. 

'İBB KİŞİYE ÖZEL DAVRANMAMALI'

İlgili gündem maddesi üzerinde söz alan Ak Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, planlara dava açılmadığı için TMMOB'ye bağlı odalara yüklenirken ilerleyen günlerde dava açacakları mesajını verdi. Boztepe, 'Bu plan değişiklikleri Büyükşehir'in ilk kez bu kadar hızlı onaylayarak geçirdiği plandır. Burada 825 parsel şarap üretim merkezi, 827 parsel ise tarım alanı. Önerilen plan ise; 825'in bir kısmı tarım, 827 parselin bir kısmı da otel alanı olarak öneriliyor. Biz buraya gelen bazı planların askıya dahi çıkmadığını biliyoruz. TMMOB'ye bağlı Şehir Plancıları Odası'nın da buraya dair itiraz ya da davası olmadı. Ama bakıyoruz emsal ve dönüşümle ilgili çok hızlı bir şekilde davalar açılmıştı. Biz daha önce de burada yanlış olduğunu söyledik. Karşıyaka'da bir spor alanının eğitim alanı olarak değiştirilmesi kararı geçtiğimiz günlerde mahkeme kararıyla iptal edildi. Biz bu odaların hangi kararlara hangi gerekçelerle dava açtığını araştıracağız. Çünkü hakkaniyetli olmadığını görüyoruz. Biz burada mevzi imar planları yapıyoruz. Biz dilerdik ki Gültepe'de bu kadar hassas davranan odaların bu tarım alanında da aynı hassasiyeti göstermesini beklerdik. Yani odaların kişiye özel davalar açtığını görmekteyiz. Birazdan buradan geçecek karar hukuka aykırı bir karardır. Sanırım ilerleyen dönemlerde bu karara dava açma gereği duyacağız. Biz bu bölgedeki tarım alanlarını korumak için çalışmaya devam edeceğiz. İBB kişiye özel davranmamalı, daha geniş bakmalı' dedi.

'KİŞİ KENDİNDEN BİLİR İŞİ'

İlgili önergeye ilişkin konuşan CHP'li Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal ise, 'Birçok noktada manüpülatif noktalara çekildi konu. Bundan 7 ay önce buradan oy çokluğuyla geçen 1/5000'lik planlara AK Parti'nin itirazı ya da davası olmamış. Askı süresince itiraz görmeyen planlar şu anda onaylı planlar. 1/1000'lik planlar 1/5000'liğe uygun. O zaman neden itiraz ediyorsunuz? Kişiye göre uygulama dendi. Kişi kendinden bilir işi. Biz kişilere göre uygulama yapmıyoruz. Bahsi hecen mevzi imar Özel döneminden geliyor. Bizim dönemimizden değil. Bahsi geçen mevzu yan yana iki parselle ilgili. Yan yana iki parselin imar durumlarının değiştirilmesi. Vatandaş, mevcut üzüm bağlarını yıkıp konut yapmamak için olarak alanda imar yapmak istiyor' ifadelerini kullanırken Önal'ın ifadelerine AK Parti sıralarından itirazlar yükseldi ve konuşmalar karşılıklı tartışmalara döndü.

Bakmadan Geçme