Il Özel Ida­re’­den Na­pol­yon­’a 100 Bin

Na­pol­yon cin­si ki­raz üre­ten Dag­ki­zil­ca Kö­yü’­ne Il Özel Ida­re Mü­dür­lü­gü’n­den ilaç gi­bi des­tek gel­di. Böl­ge çift­çi­si­ne 105 bin li­ra be­del­siz pa­ra öde­ne­rek dam­la­ma su­la­ma sis­te­mi­ne ge­çis ya­pil­ma­si sag­la­na­cak. Bu sa­ye­de ki­raz bah­çe­le­rin­de hem ve­rim hem ka­li­te ar­ta­cak. IL Özel Ida­re Mü­dür­lü­gü Köy­le­re Hiz­met Gö­tür­me Bir­li­gi, Tor­ba­li’­nin ki­raz üre­tim mer­ke­zi olan Dag­ki­zil­ca Kö­yü’n­de­ki üre­ti­ci­le­ri se­vin­di­re­cek bir [&hellip]

Na­pol­yon cin­si ki­raz üre­ten Dag­ki­zil­ca Kö­yü'­ne Il Özel Ida­re Mü­dür­lü­gü'n­den ilaç gi­bi des­tek gel­di. Böl­ge çift­çi­si­ne 105 bin li­ra be­del­siz pa­ra öde­ne­rek dam­la­ma su­la­ma sis­te­mi­ne ge­çis ya­pil­ma­si sag­la­na­cak. Bu sa­ye­de ki­raz bah­çe­le­rin­de hem ve­rim hem ka­li­te ar­ta­cak.

IL Özel Ida­re Mü­dür­lü­gü Köy­le­re Hiz­met Gö­tür­me Bir­li­gi, Tor­ba­li'­nin ki­raz üre­tim mer­ke­zi olan Dag­ki­zil­ca Kö­yü'n­de­ki üre­ti­ci­le­ri se­vin­di­re­cek bir ça­lis­ma­ya im­za at­ma­ya ha­zir­la­ni­yor. Tor­ba­li Il Ge­nel Mec­li­si Uye­le­ri'­nin ça­lis­ma­si dog­rul­tu­sun­da, böl­ge­de su­lu ta­ri­ma ge­çil­me­si adi­na önem­li bir adim atil­di. Özel Ida­re, köy­de­ki ki­raz üre­ti­ci­le­rine dam­la­ma su­la­ma sis­te­mi ku­rul­ma­si için 105 bin li­ra öde­nek ayir­di. Bu ödenek be­del­siz bir se­kil­de da­gi­ti­la­cak. Bunun sa­ye­sin­de böl­ge­de­ki ki­raz bah­çe­le­ri, dam­la­ma su­la­ma sis­te­mi­ne ge­çecek. Agir­lik­li ola­rak Na­pol­yon Ki­ra­zi üre­ti­len Dag­ki­zil­ca Kö­yü'n­de, ön­ce­ki yil­lar­da çe­ki­len su si­kin­ti­si gi­de­ril­mis ola­cak.

­DAM­LA­MA SU­LA­MA, URE­TI­MI ART­TI­RA­CAK
­KI­RAZ üre­ti­min­de Ke­mal­pa­sa il­çe­siy­le ya­ri­san Dag­ki­zil­ca­li çift­çi­ler, uzun yil­lar­dan bu ya­na su­lu ta­ri­ma ge­çe­me­dik­le­ri ve ki­raz bah­çe­le­ri­ni ye­ter­li de­re­ce­de su­la­ya­ma­dik­la­ri için si­kin­ti ya­si­yor­du. Köy­de 30 yil ön­ce bas­la­yan ki­raz üre­ti­mi, sim­di­ler­de yak­la­sik 1000 dö­nüm­lük bir alan­da ger­çek­les­ti­ri­li­yor. 700 nü­fus­lu Dag­ki­zil­ca Kö­yü'n­de, zey­tin üre­ti­mi­nin ya­ni si­ra ki­raz üre­ti­mi en ön si­ra­da yer ali­yor. Her yil yüz­ler­ce ton ki­ra­zi seb­ze hal­le­ri ve mey­ve su­yu fab­ri­ka­la­ri­na sa­tan çift­çi­ler, Özel Ida­re Mü­dür­lü­gü'­nün bu pro­je­si sa­ye­sin­de üre­ti­mi iki ka­ti­na çi­kar­ta­cak. Uy­gu­la­na­cak olan pro­je sa­ye­sin­de böl­ge­de dam­la­ma su­la­ma sis­te­mi ku­ru­la­cak. Su an­da pro­je ça­lis­ma­si de­vam eden bu des­te­gin öde­ne­gi ay­ril­mis du­rum­da. Ça­lis­ma­lar bu yil içe­ri­sin­de bi­ti­ri­le­cek.

­BE­DEL­SIZ DES­TEK
­TOR­BA­LI'­DA önem­li ürün­ler ara­sin­da olan Dag­ki­zil­ca Ki­ra­zi, tüc­car­lar ta­ra­fin­dan sa­tin ali­na­rak ih­ra­cat­çi fir­ma­lar va­si­ta­si ile Av­ru­pa ül­ke­le­ri­ne sa­ti­li­yor. Çev­re böl­ge­ler­de bu­lu­nan yas ve ku­ru seb­ze fir­ma­la­ri ise her yil dü­zen­li ola­rak Dag­ki­zil­ca Kö­yü'­ne ge­le­rek ki­raz­la­ri sa­tin ali­yor. Bu pro­je­nin çift­çi­le­re can su­yu ola­ca­gi­ni be­lir­ten Il Ge­nel Mec­lis Uye­si Hak­ki Gü­ney, 'Bu pro­je için su an­da 105 bin li­ra öde­nek ay­ril­di. Böl­ge­de dam­la­ma su­la­ma ya­pi­la­rak üre­ti­min art­ti­ril­ma­si plan­la­ni­yor.'

Bakmadan Geçme