Issizlere meslek, fabrikalara eleman

IS-KUR ve TTO el ele verdi. Açilan 18 kurs sonucunda 260 kisi meslek sahibi oldu. Izmir, Balikesir, Usak ve Aydin gibi illerde ragbet görmeyen Meslek kurslari için Torbali’ya 400 bin TL ayrildi 500’ün üzerinde isletmeye ev sahipligi yapmasina ragmen, fabrikalarin kalifiye eleman bulamamaktan, is arayanlarin ise is bulamamaktan yakindigi Torbalida IsKur ve Torbali Ticaret Odasi’nin [&hellip]

IS-KUR ve TTO el ele verdi. Açilan 18 kurs sonucunda 260 kisi meslek sahibi oldu. Izmir, Balikesir, Usak ve Aydin gibi illerde ragbet görmeyen Meslek kurslari için Torbali'ya 400 bin TL ayrildi

500'ün üzerinde isletmeye ev sahipligi yapmasina ragmen, fabrikalarin kalifiye eleman bulamamaktan, is arayanlarin ise is bulamamaktan yakindigi Torbalida IsKur ve Torbali Ticaret Odasi'nin el ele vermesi ile 260 kisiye istihdam garantili kurs verildi. Ayni zamanda yevmiyeli olan bu kurslara 400 bin TL'lik bütçe ayrildi. Mesleki egitim kurslarinda kursiyerler meslek ögrenirken, bir taraftan da istihdam garantisi elde ediyor. IsKur ve TTO yetkilileri yaptiklari açiklamalarda mesleki egitim kurslariyla, is bulmakta zorlanan kisilere nitelik kazandirilmasini amaçladiklarini, ilçedeki fabrikalarin da destekledigi kurslarla ayrica sanayinin ihtiyaç duydugu vasifli ara eleman ihtiyacinin da karsilanmasi hedefliyor. Kurslarda; iç piyasada agirlikli olarak ihtiyaç duyulan Mobilya Dösemeciligi, Gaz Alti Kaynakçiligi, CNC Operatörlügü gibi bölümler seçiliyor.

HEM VATANDAS HEM DE ISVEREN MEMNUN

SON 15 yildir Türkiye'nin en önemli sanayi merkezlerinden biri haline gelen, ödedigi vergi ile 70'i askin ili geride birakan Torbali'da su siralar hem issizligi hem de kalifiye eleman eksikligini gidermek için yogun bir çalisma var. IsKur Torbali Subesi ve Torbali Ticaret Odasi'nin öncülük ettigi egitim programlari Torbali Endüstri Meslek Lisesi ve ilçedeki dev fabrikalar tarafindan da desteklenince yüzlerce kisi hem meslek hem de is sahibi oldu. 4 ay önce baslatilan çalismalarda su ana kadar 200'ü erkek, 60'i kadin olmak üzere 260 kisiye meslek egitimi verildi. Bu kisilerden kurslari bitirenler meslek ve is sahibi oldu. Kursa katilanlara, günlük 15 TL ücret ödeniyor. Egitim programlarina katilan kursiyerler, saglik güvencesine de kavusuyor. Kurs süresince is kazasi veya meslek hastaligina yakalanma gibi durumlarda, tedavileri devlet tarafindan ücretsiz yaptirilacak. Projenin finansmani Istihdam Paketi'ne konulan bir madde ile Issizlik Fonu'ndan karsilaniyor. Kurslar, türüne göre 3 ila 6 ay sürüyor. Kurslara destek veren ve kursiyerleri bünyesinde istihdam eden fabrikalarin 36 ay boyunca SSK primleri ise devlet tarafindan karsilaniyor.

HER IKI TARAFIN TALEBI DE KARSILANMIS OLUYOR

IsKur Torbali Sube Müdürü Mehmet Nayman, Torbali'nin büyük bir sanayi kenti olmasina ragmen hem fabrika sahipleri hem de vatandaslar ayni sorundan muzdarip. Bize basvuran fabrikalar genellikle kalifiye eleman istiyor. Ayni sekilde vatandaslar da meslek sahibi olabilecekleri islerde çalismak istiyor. Bu iki talebi karsilayacak en uygun sistem de mesleki egitimin verildigi kurslar. Bu kurslari baslattigimizda bize ilk destegi Torbali Ticaret Odasi verdi. Birlikte güzel bir sinerji yakaladik. Fabrika sahiplerinin de istihdam garantisi vermesi ile ilçede kisa zamanda issizlik rakamlarini asagi çekecek bir formül bulmus olduk. Kursiyerlerden çok güzel tepkiler aliyoruz. Yogun talep var. Su an için sanayinin en çok eleman ihtiyaci duydugu alanlarda kurslar açildi. Zamanla kapsami genisletilecek.

DEV BUTÇE AYRILDI

ISSIZLIGI ve kalifiye eleman ihtiyacini en aza indirmek için ilçede baslatilan Meslekli Kurs seferberligi kapsaminda son 6 ayda 16 fabrika ve  2 okul ile protokol imzalandi. Iste kurumlar ve açilan kurslar:
Alfemo Mobilya – Mobilya Dösemecisi.                       Kurs Bütçesi: 24.540 TL
Merinos Mobilya – Mobilya Dösemecisi.                      Kurs Bütçesi: 53.232 TL
Sistem Serigrafi   – Serigrafi Kursu                              Kurs Bütçesi: 18.297 TL
Polkima Polyester – Oto Boyacisi                                Kurs Bütçesi: 34.834 TL
Yesilyaprak Kursunlu: Elbise Dikisçisi                        Kurs Bütçesi: 16.360 TL
Torbali Endüstri Meslek Lisesi-Gaz Alti Kaynakçisi:  Kurs Bütçesi: 21.760 TL
Torbali Endüstri Meslek Lisesi – CNC Tezgah Opr.    Kurs Bütçesi: 34.920 TL
Bu fabrikalarin yanisira Genta Tarim, Kimflor Kimya, Ege Canet, Sistem Serigrafi, Gürçelik gibi
firmalarda satis elemani, büro elemani, depo elemani, kasiyer olmak üzere çesitli egitim aliyor.
Bu kurslarin toplam bütçesi ise 32.219 TL.

Bakmadan Geçme