Kendi tezgâhini kurdu 200 ton domates kurutuyor

Her yil 200 ton kurutmalik domatesi ihracatçi firmalara satisa sunan Karaot Köyü Muhtari Hüseyin Önder, devletin bu isi yapan çiftçilere tesvik vermesini istiyor. Önder, tesvik verilmesi halinde, Torbalili çiftçilerin bu sektöre yönelecegi görüsünde KARAOT Köyü Muhtari Hüseyin Önder, 1994 yilindan bu yana kurutmalik domates sektöründe boy gösteriyor. Ihracatçi firmalara her yil yüzlerce kilo domates kurutan [&hellip]

Her yil 200 ton kurutmalik domatesi ihracatçi firmalara satisa sunan Karaot Köyü Muhtari Hüseyin Önder, devletin bu isi yapan çiftçilere tesvik vermesini istiyor. Önder, tesvik verilmesi halinde, Torbalili çiftçilerin bu sektöre yönelecegi görüsünde

KARAOT Köyü Muhtari Hüseyin Önder, 1994 yilindan bu yana kurutmalik domates sektöründe boy gösteriyor. Ihracatçi firmalara her yil yüzlerce kilo domates kurutan Önder, Torbali'da bu isi yapan nadir çiftçiler arasinda yer aliyor. Her yil ilçeye disaridan gelerek tezgah açan gida firmalari olmasina ragmen, çaliskan muhtar kendisi tezgah açarak, ilçedeki birçok kisiye ekmek kapisi araliyor. Yillik 200 tonun üzerinde kurutmalik domatesi firmalara veren Önder, Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü'nün bu sektörde boy gösteren firmalara destek vermesi durumunda, Torbalili çiftçilerin bu sektöre daha çok talep gösterecegini, gida firmalarinin yerine, çiftçilerin kendisinin domatesi kurutup satisa çikarabilecegini söyledi.

HER YIL 200 TON KURUTMALIK

TORBALI'DA her yil yüzlerce dönüm arazi üzerine kurutmalik domates tezgahi kuruluyor. Diger ilçelerde faaliyet gösteren gida firmalari, ilçeye gelerek kurduklari tezgahlarda tonlarca kurutmalik domatesi yurt disina ihraç ediyor. Karaot Köyü Muhtari Hüseyin Önder'de 1994 yilindan bu yana kendi arazisinde ve diger arazilerde yetisen yas domatesleri kurdugu kurutmalik domates tezgahinda kurutarak, merkezi Manisa'da bulunan Sibas Gida isimli firmaya satisa sunuyor. Önder, kuruttugu domatesleri, tuzlu, tuzlu kükürtlü ve kükürtlü olarak 3 çesit halinde ayiriyor. Kurutulan domateslerin tamami ise fabrikada elden geçirilip, paketlenerek yurt disina gönderiliyor. Tuzlu kurutmaligin kilosu bu yil 5.5 liradan alici bulurken, kükürtlü domates ise 6.5 liradan alici buluyor. Kükürtlü tuzlu kurutmaligin fiyatiysa 7 lira. Önder, sergide kuruttugu domatesleri, Çapak Mahallesi'ndeki deposunda makineden elden geçirerek paketleme yapip, anlasmali oldugu firmaya satisa gönderiyor. Önder, her yil 200 ton kurutmalik domatesi firmalara gönderiyor.

ÖNDER: TESVIK VERILIRSE ÇIFTÇILER KURUTMALIK ISINE GIRER

ILÇEDE domates yetistiriciliginin yaygin oldugunu, son yillarda kaliteli domates yetistiriciligi yapildigina dikkat çekerek su cümlelere yer verdi: 'Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü'nün yürüttügü çalismalar neticesinde oldukça kaliteli domates üretiliyor. Eskiden vahsi sulama ve bilinçsiz ilaçlama vardi. Yapilan çalismalar bunun önüne geçti ve çiftçiler bilinçlendiler. Bu yüzden gida firmalari Torbali'ya akin ediyor. Ben uzun yillardir kurutmalik domates isini yapiyorum. Aslinda çiftçilerimiz bu sektöre yönelmesi gerekir. Çiftçiler ürünlerini tüccara tarlada satiyor. Biraz daha emek edip, kurutsalar, mücadele etseler daha pahaliya ürünlerini satarlar. Birlik olunsa bu alanda fabrika bile açilabilir. Bunun için Tarim Müdürlügü'nün domatese sahip çikmasi ve tesvikler konusunda yardimci olmasi gerekir. Bu sektörde olan üreticilere yardim edilirse eger birçok çiftçi kurutmalik isine girer. Ben destek görseydim eger, her yil yanimda yaz kis 50 kisiye yakin insan ekmek kazanir. 200 ton ürün üretiyorsak bu 500 tona çikar. Banka kredisiyle is yapiyorum' dedi.

Bakmadan Geçme