Kibris'a bin fidan

5 yil içerisinde tam 50 milyon fidan üreterek kirilmasi güç bir rekora imza atan ve “Agaçlandirma Seferberligi Eylem Plani” dogrultusunda da 500 bine yakin fidani ücretsiz dagitan Orman Fidanligi, “Yavru Vatan Kibris”a da bin fidan gönderdi HER yil yetistirdigi milyonlarca fidan ile dikkatleri üzerine çeken Torbali Orman Fidanligi, bu yil da önemli çalismalara imza atti. [&hellip]

5 yil içerisinde tam 50 milyon fidan üreterek kirilmasi güç bir rekora imza atan ve 'Agaçlandirma Seferberligi Eylem Plani' dogrultusunda da 500 bine yakin fidani ücretsiz dagitan Orman Fidanligi, 'Yavru Vatan Kibris'a da bin fidan gönderdi

HER yil yetistirdigi milyonlarca fidan ile dikkatleri üzerine çeken Torbali Orman Fidanligi, bu yil da önemli çalismalara imza atti. Gelecek yilin planlamasini simdiden gerçeklestiren Orman Fidanligi, yurt içi ve yurt disina da binlerce fidan gönderiyor. Türkiye ile KKTC arasinda orman ve ormancilik arastirmalari konusunda isbirliginin gelismesi ve gelistirilmesi amaciyla imzalanan 'ormancilik alaninda yardim ve isbirligi protokolü çerçevesinde' yavru vatana bin fidan verildi. Kibris'ta mevcut üniversitelerin kampüslerinde yapilacak agaçlandirma çalismalari için hazirlanan yaprakli ve ibreli fidanlar Tasucu Gümrügü'nden gemilerle gönderildi. Bedelsiz olarak KKTC'ye ulastirilan fidanlar Izmir Orman Bölge Müdürlügü'ne bagli Torbali Orman Fidanligi'nda yetistirildi.

TURKIYE'NIN SAYILI FIDANLIKLARINDAN BIRI
1959 yilindan beri toplam 680 dönüm alanda fidan yetistiren Torbali Fidanlik Mühendisligi yaptigi çalismalarla kuruldugu günden bugüne en basarili fidanlik olma özelligini koruyor. Orman yanginlari ile yok olan ormanlarin yeniden yapilanmasini saglayan fidanlik, her geçen yil hizmet kalitesini arttiriyor. 54 yildir yetistiricilik yapan fidanlik, 2009 yilinda 12 milyonluk üretimiyle, Türkiye genelinde 113 fidanlik arasinda yetistirdigi fidan sayisi ile Türkiye ikincisi olarak yerini aldi. Fidanlikta agirlikli olarak kizilçam, fistik çami, kara servi, Halep çami fidanlari ile diger ibreli ve yaprakli fidanlar yetistirilmekte.

230 TUR BITKI URETILIYOR
ORMAN Fidanligi Mühendisligi, 2012 yilinda 230 tür bitki üretimi ve satisi yapildigini açikladi. Son 5 yilda toplam 50 milyon fidan yetistirilirken bu alanda bir rekora da imza atildi. Fidan üretimi disinda, fidan yetistirmeye yönelik uygulanan ve halka yeni bir is olanagi saglayan alim garantili fidan projesi çerçevesinde de 411 bin 500 fidan satin alinarak dis üreticiye de destek saglandi. Orman ve Su Isleri Bakanligi'nin '20082012 Agaçlandirma Seferberligi Eylem Plani' dogrultusunda, yaklasik 500 bin adet fidan da bedelsiz olarak dagitildi. Bakanlik birimlerinin agaçlandirma sahalarinda kullanacagi orman agaci, agaççik ve ülke orman ekosistemine ait bitki türlerinin tohum ve fidanlarini, istenen orijinde, standartlara uygun olarak üretmek, ürettirmek ve asilama faaliyetlerini yapmakla görevli olan fidanlik, bu amaç dogrultusunda da çalismalarini sürdürüyor.

54 YILDA 570 MILYON FIDAN
SINIRLI sayidaki personeliyle Türkiye'ye fidan üreten ve yetistiren Torbali Orman Fidanligi'nda orman bitkileri, süs bitkileri ve iç mekn türlerinde üretim gerçeklestiriliyor. Agirlikla orman bitkileri üzerine üretimin yapildigi fidanlikta, 54 yilda 570 milyonun üzerinde fidan üretilip yetistirilerek Türkiye'nin çesitli noktalarinda toprakla bulustu. Tüm Türkiye'ye ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ne fidan gönderen Orman Fidanligi belediyelere de fidan satisi gerçeklestiriyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi basta olmak üzere, Isparta, Çorum ve Batman gibi birçok il ve ilçe belediyesine de fidan satisi gerçeklestiriyor.

Bakmadan Geçme