Kısmi af mı geliyor?

Kovid salgını döneminde çıkarılan ve açık cezaevindeki hükümlülerin cezalarını dışarıda çekmesini öngören düzenlemenin kapsamı genişletiliyor. 31 Temmuz 2023 öncesinde suç işleyenler de kalan cezalarını denetimli serbestlik kapsamında tamamlayabilecek.

Mevcut düzenleme, denetimli serbestliğe ayrılmalarına beş yıl veya daha az süre kalan hükümlülerin cezalarını dışarıda infaz etmesine imkan tanıyordu. Ancak 31 Temmuz 2023 öncesinde suç işleyip cezası kesinleşmemiş olanlar kapsam dışı kalmıştı. Adalet Bakanlığı ve AK Parti'nin desteklediği yeni düzenlemeyle bu kişiler de kapsama alınacak.

Muhalefet de benzer yönde kanun teklifleri sunarken, TBMM'de Yargı Paketi görüşmeleri sırasında uzlaşma sağlanması halinde önergenin eklenmesi bekleniyor.

Düzenleme kabul edilirse, 31 Temmuz 2023 öncesi suç işleyen ve denetimli serbestliğe beş yıl veya daha az süresi kalanlar cezalarını dışarıda tamamlayacak. Yapılacak düzenleme 'kısmi af' olarak değerlendiriliyor. Yeni düzenlemeden kaç kişinin yararlanacağı ise belirsizliğini koruyor.

Bakmadan Geçme