Komşunun rekoru Torbalı'yı yaktı!

MGM Türkiye genelinde en sıcak ve en soğuk noktaları açıkladı. Komşu ilçe Bayındır 36,2 dereceyle Türkiye'nin en sıcak bölgesi olurken, Torbalı'da da termometreler 33 dereceyi gösterdi. Fetrek, ilk kez Nisan ayında kururken, ilçede önümüzdeki yaz mevsiminin rekor sıcaklıkla geçmesi bekleniyor.

METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü dün oldukça ilginç bir istatistik paylaştı. Bahar ayı olmasına rağmen hava sıcaklığı yaz mevsimini aratmazken MGM'nin yaptığı ölçümlerde pazar günü Türkiye'nin en sıcak yeri 36,2 dereceyle Torbalı'nın komşu ilçesi Bayındır olurken en soğuk yeri eksi 0,4 ile Sinop'teki Tekir Yaylası'nda ölçüldü. Yetiştiricilik ve ihracatı nedeniyle 'Çiçeğin kenti' olarak bilinen Bayındır'da sıcaklık rekoru kırıldı.  Torbalı da hafta sonu Bayındır'dan farksız bir gün geçirdi. İlçede termometreler 11.00 ile 15.00 saatleri arasında 33 dereceyi gösterirken, önümüzdeki Cuma ve cumartesi günleri de ilçe hava sıcaklığının 35 derecede hissedilmesi beklenmiyor. İlçede erken bastıran yaz mevsimi özellikle sebze ve meyvelerin olağan gelişimini etkilerken, normalde mayıs ayında bile akan Fetrek Çayı kuru görüntüsü ile şaşırttı.

BU YAZ KAVRULACAĞIZ

Henüz bahar mevsiminde bastıran sıcaklık ile ilgili rekor tahminleri arasında Torbalı da yer alıyor.  İlçede yaz mevsiminde sıcaklığın 40 dereceyi zorlayacağı belirtiliyor. Torbalı'nın da içerisinde olduğu Batı bölgeler ile ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yıl  buharlaşma oranlarının yüksek olacağını belirterek, 'Bu, kuraklık açısından iyi  bir senaryo değil. Özellikle batı bölgelerini sıcak ve kurak bir yaz bekliyor'  dedi.  Şen,  10 yıldır ülkede yaz  aylarındaki sıcaklığın, mevsim normallerinin üzerinde olduğunu söyledi. Zararlı etkiler nedeniyle dünyadaki mevsim akışının değiştiğini vurgulayan Şen, bu yaz  döneminde sıcaklığın geçmiş yıllara göre daha da artacağını ifade etti.

 

Bakmadan Geçme