Konut kredisi nedir, nasıl çekilir?
Eğer kenarda yeterli paranız yoksa hayalinizdeki eve giden yol konut kredisi çekmekten geçebilir
Konut satın almak için ihtiyaç duyulan maddi desteği sunan konut kredisi ile konut sahibi olanların sayısı her geçen gün artıyor. Eğer siz de konut kredisi çekmeyi düşünüyorsanız birtakım şartları ve gereklilikleri sağlamanız sonra da gerekli evrakları toplayarak bankaya sunmanız gerekiyor. Tüm bunların neticesinde bankaya konut kredisi (mortgage) başvurusunda bulunabilmeniz mümkün.
Konut Kredisi Nedir?
Konut kredisi, bankaların satılık ev satın alma işlemi için ihtiyaç duyulan maddi desteği sunduğu bir kredi türüdür. Konut kredisi ile ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta bu kredi, evin değerinin tamamını karşılamaz. Konutun değeri ve sınıfı, ev bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğiniz konusunda belirleyici oluyor. Bu yüzden bankadan alabileceğiniz kredi miktarı satın almak istediğiniz eve göre değişecektir.
Konut kredisi ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer önemli nokta da bankalar, verdikleri kredinin geri ödenmesinde herhangi bir problem yaşanması ihtimaline karşın borcunuz bitene kadar evi ipotekli olarak tutar. Kredi borcunuz bittiğinde ise evinizin üzerindeki ipotek kaldırılır.
Konut Kredisi Nasıl Çekilir?
Konut kredisi çekmek için ilk olarak kendinize en uygun konut kredisini bulmanız gerekiyor. Detaylı bir araştırma ve bankalar arası karşılaştırma sonucunda bütçenize en uygun konut kredisini bulabilirsiniz. Size en uygun ev kredisini bulduktan sonra kredi başvuru sürecini başlatabilirsiniz. Bu aşamada kredi başvurusu için gerekli evrakları tamamlamanız ve konut kredisi için gerekli şartları sağlıyor olmanız gerekiyor.
Konut Kredisi Çekmenin Şartları
Konut kredisi çekmek için şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
* Konut kredisi çekecek kişinin yaşında alt sınır 18 üst sınır ise 70 yaş olarak kabul ediliyor.
* Konut kredisi çekebilmek için birtakım belgeleri toplamanız gerekiyor. Bu belgeler bankanın, eve ve size dair detaylı bilgi edinmesini ve kredi isteğinize yanıt vermesini sağlıyor.
* Ev kredisi başvurusunda alacağınız olumlu ya da olumsuz yanıttı kredi notunuz son derece önemli bir rol oynuyor. Eğer kredi notunuz düşükse kredi talebinizin olumsuz, kredi notunuz yüksekse kredi talebinizin olumlu yanıt alabilme ihtimali yüksek.
* Konut kredisi çekecek kişinin hane gelirinin, rutin harcamalar düşüldüğünde aylık olarak konut kredisini ödeyebilecek durumda olması gerekiyor.
* Konut kredisi çekmenin şartları arasında yalnızca bireysel durumlar bulunmuyor. Kredi başvurusu yaptığınız evin iskanının olması gerekiyor.
* Eğer inşası tamamlanmamış bir ev için konut kredisine başvurmak istiyorsanız bu durumda kat irtifakı sunmanız gerekiyor.
* Bankaların birçoğu en az %80'i tamamlanmış projeler için kredi veriyor.
* Konut kredisi başvurunuzun onaylanıp onaylanmayacağı durumu başvurunuz sonrasında hazırlanan ekspertiz raporu ile doğrudan ilgili. Ekspertiz raporunda verilen ayrıntılar, başvurunuzun onaylanıp onaylanmayacağını doğrudan etkiliyor.
Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler
* Banka şubesinde konut kredisi başvurusu için doldurulacak olan başvuru formu
* Nüfus cüzdanı (Ehliyet ya da pasaport da kabul edilir.)
* İkamet belgesi
* Gelir belgesi (Maaş bordrosu veya serbest meslek çalışanları için vergi levhası)
* Satın alınacak evin tapu fotokopisi veya kat mülkiyeti tapusu ve iskan belgesi
* Eğer ücretli çalışansanız bunlara ek olarak çalıştığınız şirketin imza sirküleri fotokopisi ve maaşınızda herhangi bir kısıtlama olmadığını belirten yazı da istenebilir.
* Eğer serbest meslek sahibiyseniz bunlara ek olarak faaliyet belgesi, imza sirküleri, son 1 yıla ait bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi kaydı ve son yıla ait Kurumlar Vergisi tahakkuk fişi de istenebilir.