Köylerde yaşam süresi kente fark attı

  Torbalı'nın köylerinde ortalama yaşam süresi kent merkezine göre bir hayli yüksek. Kent merkezinde TUİK verilerine göre ortalama ölüm yaşı grubu 65-69 iken, köylerde bu grup 80-84'e çıkıyor. Birçok köyde 100 yaşına girmiş çok sayıda birey bulunuyor.   TÜRKİYE İstatistik Kurumunun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre yayınladığı 2014 yılı istatistikleri, Torbalı ile [&hellip]

 

Torbalı'nın köylerinde ortalama yaşam süresi kent merkezine göre bir hayli yüksek. Kent merkezinde TUİK verilerine göre ortalama ölüm yaşı grubu 65-69 iken, köylerde bu grup 80-84'e çıkıyor. Birçok köyde 100 yaşına girmiş çok sayıda birey bulunuyor.

 

TÜRKİYE İstatistik Kurumunun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre yayınladığı 2014 yılı istatistikleri, Torbalı ile ilgili oldukça ilginç ayrıntılar ortaya koyuyor. Nüfusa ilişkin istatistiklerde Torbalı'da kırsal alanlarda yaşayanların daha uzun ömürlü olduğu ortaya çıkıyor. Merkez mahallelerde ortalama ölüm yaşı 65-69 yaş grubuyken kırsalda bu grup 80-84'e çıkıyor. Beslenme ve iş koşulları ile doğanın bunda etkili faktör olduğu belirtilirken, kırsal yaşama dönüşün başladığı detay olarak ön plana çıkıyor.

 

KIRSALDA ÖMÜR UZUYOR

 

Torbalı'nın toplam nüfusunun 108 bin 167′si 45 yaşın altındaki kişilerden oluşurken, 41 bin 960 kişi ise de 45 yaş üzerindeki kişilerden oluşuyor. Geçtiğimiz yıl Torbalı'da 2051 bebek doğdu, 473 kişi ise hayatını kaybetti. Genç nüfusta kır ve kent orantısı gayet normalken, yaş ilerledikçe kırsal alanlarda vatandaşların ömrünün uzadığı görülüyor. Kent merkezlerinde vatandaşların daha çok yaşaması Torbalı'ya özgü bir durum değil. Kırsal alanda ömrün daha kısa olması kent hayatının yoğunluğundan kaynaklanan stres, sağlıksız beslenme, kirli çevre, iş koşulları gibi nedenler oluşturuyor. Kırsal alanda daha temiz çevre, organik besin ve sağlıklı işlerde çalışan bireyler daha uzun süre hayatta kalmayı başarıyor.

SAĞLIKSIZ BESLENME VE İŞ ŞARTLARI ÖLDÜRÜYOR

 

Kentte ölüm yaşının daha düşük olmasının temel nedeni kent merkezindekileri ağır iş hayatında daha fazla yer alması gösteriliyor. Birçok internet sitesinde yayımlanan araştırmalara göre, gelişmiş Avrupa ülkelerinde kentteki bireylerin kırsaldakilere göre kısa yaşamasının nedenine ışık tutmak için kollarını sıvayan bilim adamları, bu konudaki en önemli etkenin erkeklerin daha ağır şartlarda çalışması olduğunu tespit etti. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü'nün 30 ülkedeki değişik hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranlarına ilişkin verilerini değerlendiren bilim adamları, yaşam alanları arasındaki ölüm oranlarındaki farklılıkların sağlıklı beslenmeden kaynaklandığını gözlemledi. İbrahim DANIŞ

 

Bakmadan Geçme