Küfür ve diziler kitap oldu

Subasi Mustafa Topalan Lisesi ve Mustafa Topalan Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ögrencileri 'Küfrün Tanimi, Anlami' isimli arastirmasi ve 'Yöresel Farkliliklara Göre Dizilerin Ögrenciler Uzerindeki Etkisi'isimli arastirmalarini tamamlayarak kitapçik haline getirdi. SUBASI Mustafa Topalan Lisesi ve Mustafa Topalan Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ögrencilerinin ‘Küfürün Tanimi, Anlami’ ve ‘Yöresel Farkliliklara Göre Dizilerin Ögrenciler Uzerindeki Etkisi’ isimli arastirmalari [&hellip]

Subasi Mustafa Topalan Lisesi ve Mustafa Topalan Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ögrencileri 'Küfrün Tanimi, Anlami' isimli arastirmasi ve 'Yöresel Farkliliklara Göre Dizilerin Ögrenciler Uzerindeki Etkisi'isimli arastirmalarini tamamlayarak kitapçik haline getirdi.

SUBASI Mustafa Topalan Lisesi ve Mustafa Topalan Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ögrencilerinin 'Küfürün Tanimi, Anlami' ve 'Yöresel Farkliliklara Göre Dizilerin Ögrenciler Uzerindeki Etkisi' isimli arastirmalari kitapçik haline getirilerek okulun kütüphanesindeki yerini aldi. Yüzlerce bölge halki ile görüsmeler yaparak arastirmalarini aylardir sürdüren ögrenciler, projelerini geçtigimiz ay tamamladi

ARASTIRMALAR KITAPÇIK OLDU

MUSTAFA Topalan Lisesi ögrencileri geçtigimiz aylarda büyük bir arastirmaya imza atti. 'Küfrün Tanimi, Anlami' ve 'Yöresel Farkliliklara Göre Dizilerin Ögrenciler Uzerindeki Etkisini' konu alan bir  arastirma yapan ögrenciler, arastirmalarini bir kitapçikta topladi. 'Küfrün Tanimi Anlami' isimli projenin amaci, evrensel açidan tanimlanmamis, yerel açidan tanimlanmis olan 'Küfrü', evrensel açidan tanimlamak için baslatilmisti. Küfrün tam olarak ne oldugunu, kültüre uyup uymadigi, evrensel açidan taniminin neden yapilmadigi ve tarihte ilk olarak nasil ortaya çiktigini arastiran ögrenciler, insanlik tarihi literatürü taratip nasil ortaya çiktigini arastirdi. Küfrün özelliklerini anlamak için yerel bölgedeki küfürleri inceleyen ögrenciler, bölgede küfür konusunda bir seyler bilen kisileri ve bölgede kullanilan küfürleri arastirdi.

DOGULU AILELERDE DIZILER TEK MERKEZLI

BUNUN yani sira Subasi Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ögrencileri ise 'Yöresel Farkliliklara Göre Dizilerin Ögrenciler Uzerindeki Etkisini' arastirarak 15 ile 19 yas arasi toplam 250 ögrenciye 15 soru yöneltti. Anket çalismasi yaptiklari kisilere 'Örnek aldiginiz dizi oyuncusu kim, günlük kaç saat dizi izliyorsunuz, hangi dizi oyuncusunun yerinde olmak istersiniz?' gibi sorular yöneltti. Bu çalisma ile ögrencilerin yerel, kültürel dizi seçimine göre ve olmak istedikleri karakterlerin belirlenmesi, dizilerin olumlu ve olumsuz yönlerini tespit edildi. Arastirmalari sonucunda çok önemli bilgilere ulastiklarini dile getiren Mustafa Topalan Lisesi ögretmeni Gürkan Adam: 'Dizileri inceledigimizde yöresel farkliliklar tespit ettik. Dizilerin çevre ve arkadas kadar etkili olmadigi ortaya çikti. Ögrenciler dizilerde gördükleri karakterleri idol haline getirmiyorlar çünkü, ayni karakter hem olmak isteniliyor hem de olmak istenilmiyor. Dizi seçiminde Dogulu ailelerde genelde ailelerin istedigi dizler seyredilirken, Egeli ögrencilerde ise gençler istedikleri dizileri seyrediyor sonucuna vardik' dedi.

ERKEKLER ÇOK KUFREDIYOR

ARASTIRMALARI bir kitapçik haline getirerek okulun kütüp-hanesine teslim ettiklerini söyleyen Adam, küfrün tani-minin ise 50 bin yil öncesine dayandigini söyledi. Yaptiklari arastirmalarda Küfrün argo-dan farkli oldugunu dile geti-ren Adam: 'Küfür 50 bin yillik geçmisi var. Yaptigimiz aras-tirmalarda küfrü genelde er-keklerin kullandigi ortaya çik-ti. Kadinlarin 50 bin yil önce erkekler üzerinde hakimiyet kurdugunu da tespit ettik. Bu hakimiyeti üretgenliklerini kullanarak hakimiyet kurmus-lar. Küfür edenin ise sadece erkek oldugu ortaya çikti. Ögrencilerimiz büyük bir ba-sari göstererek arastirmala-rini tamamladi ve kitapçik haline getirerek okulumuza teslim ettiler' dedi.

Bakmadan Geçme