Kuraklık kapıda!

Torbalı’da yaz aylarında kapıya dayanan ve sık sık su kesintilerine neden olan kuraklık riski, ovada kendini hissettirmeye başladı. Kışlık ürün hazırlıklarını sürdüren üreticilerin korkulu rüyası haline gelen kuraklık nedeniyle yağmur duasına çıkmayı düşünen üreticiler, bir çıkış kapısı arıyor.

GENİŞ ve bereketli topraklara sahip olan Torbalı'da, geçen kış sezonunda plansız ekim ve aracıların çok para kazanma hırsı sebebiyle dibe çakılan ve daha sonra da maliyetini kurtarmadığı gerekçesiyle tarlada kaderine terk edilen kışlık ürünlerde bu yıl hummalı hazırlıklar sürüyor. Kış sezonunu zararla kapatmasının ardından start alan yaz mahsullerindeki kazançlı hasat beklentisi,  bu kez afet engeline takılınca ibre yeniden kışlık ürünlere döndü. Bu dönem işi ince eleyip sıkı dokuyan üreticiler, kışlık ürünlere pek yönelmeyince ekim arazilerinde düşüşler yaşanırken, ovadaki su sıkıntısı üreticileri şimdi de kara kara düşündürmeye başladı. Torbalı Ovası'nda geçen sezon 1 Milyon 600 bin 525 metrekareye kırmızı lahana üretimi gerçekleştirildiğini gazetemize açıklayan çiftçi 30 yıllık çiftçi Suat Deveci, bu yıl kırmızı lahana üretiminin 1 Milyon 379 bin 782 metrekareye düştüğünü söyledi. Üreticinin sık sık sezonu zararla kapatması nedeniyle ekim yapmaktan kaçtığını anlatan Deveci, bu yıl ki umutlarının da tükenmek üzere olduğunu söyledi.

ÇİFTÇİ PERİŞAN

Yaz sıcaklarının geç gelmesi ve bahar yağışları, kış aylarında mevsim normallerine göre az yağan yağışları telafi etmediğini ve bu durumunda Torbalı Ovası'nda kuraklığa neden olduğunu ifade eden üretici 56 yaşındaki Suat Deveci, riskin kapıda olduğunu anlattı. İzmir Devlet Su İşleri 2'inci Bölge Müdürlüğü tarafından kuraklık tehlikesiyle yer altı sularının korunması amacıyla getirilen sondaj yasağına rağmen kuraklık tehlikesinin ilçeyi terk etmediğini belirten üretici Deveci, 'Su bulamıyoruz. Şuan ovada su resmen karaborsa oldu. Komşulardan rica minnet ederek tarlalarımızı suluyoruz. Çünkü sondaj yasağı var. O yasak olmasa ne olacak ki? Yer altında su kalmadı. Çünkü beklenen yağışlar bir türlü gelmiyor. Kendini gösteriyor, zemini ıslatıyor sonra da gidiyor. Artık köylü olarak yağmur duasına çıkmayı düşünecek duruma geldik. Yaz boyunca su kesintileriyle uğraştık. Yaz mevsimini geride bırakmamıza rağmen su sorununu halen atlatamadık. Çünkü yeterli yağış yağmadı. Tohumlar kurumaya başladı. Mahsuller kurursa çiftçi perişan olur.' dedi.

YAĞMUR DUASI ÖNERİSİ

Yıl içerisinde sık sık suyun tasarruflu kullanılması yönünde kamu kurumlarının duyurularda bulunduğunu belirten üretici Suat Deveci, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün pek çok ilçede yaşanan kuraklık riskini ortadan kaldırmak amacıyla sondaj kuyularını açtığını vurguladı. Mahallelerdeki mevcut kuyuların da İZSU'ya dahil edildiğini anlatan Deveci, 'Ziraat Odası'ndan tutun da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne kadar çok sayıda kurum çiftçilerin damlama sulama sistemine geçmesi için çağrı da bulundu. Fakat uyarıları dikkate almayan çiftçilerin sayısı bir hayli fazla. Yağışlar barajları ve sulama göletlerini doldurmaya yetmedi. Mayıs ayından bu yana düzenli bir şekilde yağmur suyu almadı bu topraklar. 250 TL bir fidanın fiyatı. 110 TL'de bir torba gübre. Bu nasıl olacak bilmiyoruz. Maliyetleri artık karşılayamıyoruz. Geçen sezon kırmızı lahana ürettik. Fiyatlarla oynama yaptılar, bizlerde ızgara çekmek zorunda kaldık. Zararı kurtarmaya çalıştıkça daha da batıyoruz. Kuraklık nedeniyle ektiğimiz mahsullerin tarlada kurumasından korkuyoruz. Köylü olarak yağmur duasına çıkmayı düşünüyoruz.' diye konuştu.  Murat CAN

Bakmadan Geçme