Kurbanlik alirken nelere dikkat etmeli?

Bayrama az bir süre kala kurbanliklarini almaya baslayan vatandaslarin tercihlerini yaparken dikkatli olmalari gerekiyor. Islam dinine göre bir hayvanin kurbanlik olabilmesinin de belirli sartlari var. KURBAN Bayrami öncesinde ilçeye binlerce hayvan getirildi. Günlerdir, hayvan fiyatlariyla ilgili açiklama yapilirken, asil konu ise hangi hayvanin kurbanlik vasfini tasidigi. Torbali Ilçe Müftüsü Mustafa Aydos yaptigi açiklamada, kurbanlik hayvan [&hellip]

Bayrama az bir süre kala kurbanliklarini almaya baslayan vatandaslarin tercihlerini yaparken dikkatli olmalari gerekiyor. Islam dinine göre bir hayvanin kurbanlik olabilmesinin de belirli sartlari var.

KURBAN Bayrami öncesinde ilçeye binlerce hayvan getirildi. Günlerdir, hayvan fiyatlariyla ilgili açiklama yapilirken, asil konu ise hangi hayvanin kurbanlik vasfini tasidigi. Torbali Ilçe Müftüsü Mustafa Aydos yaptigi açiklamada, kurbanlik hayvan satislari nedeniyle bayram öncesi hareketliligin basladigini söyledi. Islam dinine göre, kurbani maddi imkni olanlarin kesmesi gerektigini vurgulayan Aydos, kurban kesmek yerine, kurbanlik hayvan degeri kadar paranin fakirlere verilmesinin dogru olmadigini, fakirlere para verenlerin kurban kesme ibadetini yerine getirmis sayilmayacagini belirtti.

HAYVANIN FIZIGINDE EKSIKLIK OLMAYACAK
MUFTU Aydos, kurban kesecek olanlarin da kurbanlarinin kabul olmasi için hayvanlarin fiziginde bir eksiklik olmamasina dikkat etmesi gerektigini vurgulayarak, sunlari kaydetti: 'Satisa sunulan hayvanlarin kurban olabilmesi için dislerinin yarisindan fazlasi yerinde olmali. Dislerinin yarisindan fazlasi saglam olmayan hayvan, kusurlu sayilir. Dinimize göre de kusurlu hayvandan kurban olmaz. Yani, dislerin yarisinin olmamasi halinde hiçbir hayvan kurban olamaz. Dis sayisi hayvanin büyüklügüne göre degisir. Ancak hayvanin agzini açip baktiginizda kaç disinin olmasi gerektigini, kaç disinin yerinde oldugunu rahatlikla görüp sayabilirsiniz. Bu nedenle kurbanliklari dislerine bakmadan almamak gerekir' seklinde konustu. Ayrica, kulagi kesik, boynuzu kirik, kuyrugu kesik, gözü kör veya her ne sebepten olursa olsun benzeri sakatliklari ile çok çelimsiz ve hastalikli hayvanlarin da kurban olamayacaginin altini çizen Aydos, bunlardan bazilarinin kesim sirasinda kirilip, hasar görebildigini, ancak bunun ibadetin kabul olmasina engel bir durum olmadigini vurguladi.

HAYVAN PASAPORTUNA DIKKAT EDILMELI
KURBANIN kesilebilmesi için koyun ve keçinin 1, sigir ve mandanin 2, devenin ise 5 yasini tamamlamis olmasi gerektigini animsatan Müftü Mustafa Aydos, 'Sigir ve mandanin iki ön disinin atmasi gerekiyor. Bazi hayvan saticilari, yasini doldurmayan büyükbas hayvanlarini, öndeki iki disini sökerek 'kapak atti' (ergenlesen hayvanin öndeki iki disinin döküldügünde kurban olmaya ehil olmasi) diyerek satmaya çalisiyor. Bunlar çok büyük vebal altina giriyor' diye konustu. Aydos, sigir, deve ve küçükbas hayvanlar disindakilerin kurban edilemeyecegini de sözlerine ekledi. Yetkililer, kurbanlik hayvan alirken vatandaslarin mensei, sehadetnamesi, hayvan pasaportu, saglik raporu bulunup bulunmadigina dikkat edilmesi gerektigini bildirdi.

Bakmadan Geçme