Mısır ve domates zirvede

Verimli toprakları ile tanınan Torbalı'da her çeşit sebze ve meyve üretimi yapılıyor. En gözde ürünler tütün ve pamuk üretimi bitme noktasına gelirken domates ve mısır rekora koşuyor. Bu yıl domates 40 bin dekar, mısır ise 46 bin 200 dekara ekildi

 

 

TORBALI'DA üreticiler her yıl en çok kar getiren ürünü ekmek için mücadele veriyor. Her sezon yapılan üretimlerle araziler boş kalmıyor. Üretilen ürünlerin bir kısmı fabrikalar da ham madde olarak kullanılıyor. Bir kısmı da semt pazarlarında satılıyor. Torbalı'da yetişen birçok ürün yurt geneline gönderilip buralarda alıcı buluyor. Aynı zamanda çok sayıda ürün yurt dışına ithal ediliyor. Üretici maliyeti düşük, çok kazandıran ürünleri ekiyor. Torbalı'da son yıllarda üretimin büyük bölümü mısır ve domatese döndü. Yaz aylarında mısır ve domates yetiştiren üretici kışın ise pırasadan vazgeçmiyor. İlçede bu senede tane mısır 46 bin 200 dekara ekilerek en çok üretilen ürün oldu. İkinci sırada ise 40 bin dekar alana ekilen sanayi domatesi yer alıyor.

REKOR TANE TİPİ MISIRDA

Mısır, Türkiye'deki ekim alanları bakımından buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'de mısır üretiminin yıllar içinde yaygınlaşması ise yapılan destek çalışmaları ile arttı. 2012 yılı ile birlikte Türkiye, mısır üretiminde kendi kendine yeter duruma geldi. Türkiye'nin mısır üretimindeki artışın başlıca sebepleri hibrit tohumun yaygınlaşması ve üretim tekniklerinin gelişmesi olarak gösteriliyor. Bu sayede mısır üretiminde verim de arttı. Mısır üretimin yüzde 33'ü Marmara Bölgesinde, yüzde 31'i Ege Bölgesinde, yüzde 13'ü Karadeniz ve yüzde 10'u da iç Anadolu Bölgesinde yapılıyor. Mısırın Türkiye'deki kullanım alanı ise oldukça geniş.Ülkelerin gelişmişlik düzeyi arttıkça mısırın hayvan yemi ve sanayi hammaddesi olarak kullanılma oranı da artıyor. TUİK verilerine göre; ülkemizde üretilen tane mısırın %74'ü hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Torbalı genelinde de resmi kayıtlara göre en çok ekilen ürün tane tipi mısır oldu. Toplam 46 bin 200 dekar alana tane tipi mısır ekildi. Üreticilere kilogram başı 4 kuruş destek veriliyor. Mısır özellikle merkeze uzak mahallelerde ekiliyor. İlçede her geçen sene artan büyük baş hayvan yetiştiriciliğine bağlı olarak mısır ekimi de artıyor. Mısır ekiminin önümüzdeki senelerde de artması bekleniyor.

40.000 DEKARA SANAYİ TİPİ DOMATES

İlçede en çok ekilen ikinci tarım ürünü de fabrika tipi domates oldu. 40 bin 000 dekar alana ekilen sanayi tipi domatesin hasadı haftalar önce başladı. Hasadı yapılan domateslerin bir kısmı ilçede faaliyet gösteren konserve ve salça fabrikalarına gönderiliyor. Üretilen fabrika tipi domateslerin bir kısmı da kurutularak yurt dışına gönderiliyor. Torbalı'da domates üretiminin artmasındaki en büyük nedenlerden birisi de ilçede TAT ve Tukaş gibi salça fabrikalarının bulunması olarak gösteriliyor. Domates sezonun açılmasıyla birlikte domates tarlaları birçok kişinin ekmek kapısı haline geldi. İlçe dışından domates işinde çalışmak üzere binlerce işçi Torbalı'ya geliyor.

Bakmadan Geçme