Muhasebede LUCA dönemi
Torbalı Ticaret Odası (TTO) ve İzmir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMO) iş birliğinde Torbalı Ticaret Odası meclis toplantı salonunda ‘e-fatura, e-defter ve e-tebligat’ konulu bilgilendirme semineri yapıldı. İZMİR Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası, mesleki güncel konularla ilgili düzenlediği eğitim çalışmalarına uygulamalı LUCA e-defter ve e-fatura konularındaki seminerle devam etti. Torbalı Ticaret Odası [&hellip]
Torbalı Ticaret Odası (TTO) ve İzmir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMO) iş birliğinde Torbalı Ticaret Odası meclis toplantı salonunda 'e-fatura, e-defter ve e-tebligat' konulu bilgilendirme semineri yapıldı.
İZMİR Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası, mesleki güncel konularla ilgili düzenlediği eğitim çalışmalarına uygulamalı LUCA e-defter ve e-fatura konularındaki seminerle devam etti. Torbalı Ticaret Odası ve İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası ortaklığında gerçekleştirilen eğitim seminerine, ilçedeki muhasebeciler katıldı. TÜRMOB tarafından hazırlanan LUCA programının da tanıtımı yapıldığı seminerde, teknolojik gelişmenin, bilişiminin günümüzde kullanımının zorunlu hale geldiğini ifade eden Ali Deveci, Türkiye'de e-fatura uygulamasının 2010 yılında tebliğ edildiğini söyledi.
KAĞIT DERDİNE SON
Torbalı Ticaret Odası meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme seminerinin açılışında konuşan İzmir SMMMO Genel Sekreteri Mehmet Kuzu, 'E-defter ve e-fatura 2016 yılında yürürlüğe girecek. Bunun için gerekli eğitim çalışmalarını düzenledik ve düzenlemeye de devam ediyoruz. Meslektaşlarımızdan LUCA muhasebe programı ile ilgili e-defter e-fatura eğitim çalışması isteği geldiği için bugün bu eğitimi düzenliyoruz. Bugün sizlere vereceğim önemli iki bilgi var. Birincisi yeni nesil yazar kasa ile ilgili. Yeni nesil yazar kasaya geçiş süreciyle ilgili erteleme söz konusu. Buna müteakip yeni nesil yazar kasaya kademeli olarak geçiş yapılacaktır. İkinci bilgi ise e tebligat ile ilgili. Şu an vergi dairelerinde yoğunluk söz konusu. Bu yoğunluğun bir şekilde aşılması gerekiyor. Bunun içinde gelir vergisi mükellefleri başvurularını internet üzerinden kendileri yapabiliyorlar. Bunun için vergi dairesine şahsen başvuruya gerek yok. Diğer taraftan tüzel kişilerde özellikle şirketlerde vergi dairesinden işlemlerini yapmaları gerekiyor' diye konuştu.
ELEKTRONİK KAYIT
Açılış konuşmasından sonra LUCA Ege Bölgesi sorumlusu Ali Deveci, tomarla kağıt ve evraklarla uğraşmanın zaman kaybı olduğunu 2016 yılından itibaren e-defter ve e-fatura kullanımının yaygınlaşacağını kaydetti. Çalışmaların elektronik ortamda gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Deveci, 'Her kalemin elektronik sistemde kayıt altına alınmasıyla kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabet gibi önemli konular çözüme kavuşacak. Zaman kaybı ortadan kalkacak. 'e-fatura, e-defter, e-arşiv, e- tebligat' uygulamaları ülke ekonomisine katkısı yadsınamayacak kadar önemli ve büyük. Uygulama hem kırtasiye giderlerini, hem de zaman ve işgücü kullanımının azaltacak. Sahte ve muhteviyatı yanıltıcı belge kullanılmasını önleyecek. Fatura defter saklama ve arşivlemelerini belge kayıplarının önüne geçilmesini sağlayacak. Tebligat faturaların gönderimden dolayı geç gönderilmesi ve hiç iletilmemesinin önüne geçilmesi açısından da önemli bir projedir' dedi.
MUHASEBECİLER BİLGİLENDİRİLDİ
LUCA Ege Bölge Sorumlusu Ali Deveci; 'e-defter, e-fatura, e-arşiv konuları hakkında bilgi verdi. Daha sonra LUCA programının e-defter, e-fatura-e-arşiv uygulamalarının LUCA Net ve LUCA Koza ürünlerine yansımalarını anlattı. LUCA programındaki güncellemeler ve yenilikler farklı işbirliği modellerinden de bahseden Deveci, yeni nesil akıllı yazarkasa pos cihazlarından VERA Firması ile yapılan çalışma sonucunda VERA Perakende Satış Fişi ve Z Raporlarının Kare Kod Okutularak otomatik muhasebeleştirildiğinin bilgisini verdi. Deveci; Luca MMP, Luca Net ve Luca Koza programlarının uygulamalarına dair bilgilerde verdi.
GÖKHAN YALKALK