Muhtarlarin tebligat isyani

Muhtarlarin isi sadece nüfus ya da ikamet belgesi vermek degil. Sorumlu olduklari 220 kanun maddesi bulunan muhtarlarin en büyük dertleri ise mahallelerindeki vatandaslara gelipte ulasilamayan tebligatlar. RESMI kurumlardan gelen tebligatlar vatandaslara ulasamadigi için muhtarliklarda birikiyor. Trafik cezalari, avukatlardan gelen çesitli tebligatlar, icra amaçli gönderilen tebligatlar ve daha birçok konuda gönderilen mahkeme tebligatlari tüm mahalle muhtarlarinda [&hellip]

Muhtarlarin isi sadece nüfus ya da ikamet belgesi vermek degil. Sorumlu olduklari 220 kanun maddesi bulunan muhtarlarin en büyük dertleri ise mahallelerindeki vatandaslara gelipte ulasilamayan tebligatlar.

RESMI kurumlardan gelen tebligatlar vatandaslara ulasamadigi için muhtarliklarda birikiyor. Trafik cezalari, avukatlardan gelen çesitli tebligatlar, icra amaçli gönderilen tebligatlar ve daha birçok konuda gönderilen mahkeme tebligatlari tüm mahalle muhtarlarinda posetler hatta çuvallar içerisinde yigilmis durumda. 7201 sayili Tebligat Kanunu'na göre evde bulunmayan vatandasa gelen tebligatlari almak zorunda kalan muhtarlar yasadiklari sikintilar yüzünden yasanin degistirilmesini istiyor. Vatandaslarin gelen tebligatlari evlerinde ya da isyerlerinde olmadiklari için alamadiklarini ifade eden muhtarlar, isleri düstügünde geldikleri için bu birikmelerin yasandigini söyledi.

 HER AY 300 EVRAK

Son yillarda mahalle muhtarliklarinda tebligat bollugu göze çarpiyor. Muhtarlarin masalarinin üzeri, alt kisimlari resmi evrak konulan çekmeceler ve muhtarligin dört bir kösesinde tebligattan geçilmiyor.7201 sayili Tebligat Kanunu, muhtarlara tebligati alma sorumlulugu veriyor. Postaci, mahkemeden, noterden, belediyeden getirdigi evrakin sahibini adresinde bulamadiginda solugu muhtarlikta aliyor ve tebligati muhtara birakiyor. Postaci, evraki muhtara biraktiktan sonra görevi sona eriyor. Ancak muhtarin derdi bundan sonra basliyor. Kalabalik nüfusa sahip olan mahallelerde muhtarlar ayda 200-300 adli tebligat evraki aliyor. Eger, muhtarliga gelip evrakini aliyorsa sorun olmuyor. Ancak evrak almayanlari ise bulma görevi muhtara düsüyor. Ya telefonla ulasmaya çalisiyor ya da evine gidip evrak sahibini buluyor. Zaman, zaman tebligat sahibiyle tartisiyor ve çogu zaman tartaklaniyor. Kimi zaman ise tebligatlarla ilgili hakkinda sorusturma açiliyor. Tebligat evrakinin muhtarliga birakilmasiyla tebligat yapilmis sayilmasi muhtarlari agir bir yükün altina itiyor, bu nedenle muhtarlar tebligat yasasinin degismesini istiyor.

 'POSTACI DEGILIZ'

Özellikle trafik cezalarinin basi çektigi tebligat yiginlari arasinda, birçok nedenden evrakinda oldugu görülüyor. Muhtarlar, artik tebligatlari koyacak yer bulamadiklarini söyledikleri konusmalarinda durumun düsündürücü oldugunu da sözlerine ekledi. Artik postacinin isini yapmak istemediklerini belirten muhtarlar; '1959 yilindan günümüze gelen bu kanun ne yazik ki zaman içinde degismedi. Daha evvel emniyet birimleri de bu tebligatlari aliyordu ama su an sadece muhtarliklar üzerine kaldi ve agir bir yük oldu. Muhtarliklar mutlaka kamu görevi yapan vatandaslara dogumdan ölüme kadar hizmet eden birimlerdir ama biz diyoruz ki bu belgeler sadece muhtarliklara birakilmasin. Emniyet ve zabitaya da birakilabilir. PTT dagitimdan para kazanirken biz hiçbir ücret almadan bu isi yapiyoruz. Her gün postaciyla ugrasiyoruz ve gelen evraklari topluyoruz. Bugüne kadar sikyet ettigimiz neredeyse tek konu tebligatlar oldu. Bu bizim omuzlarimizda büyük bir yük' dedi.GÖKHAN YALKALK

Bakmadan Geçme