Müracaatlar basladi
ILÇE Tarim Müdürlügünün 2009 yili kayitlarina göre 195 çiftçi, 7.167 dekar alanda pamuk ekmis. 656 çiftçi 35.759 dekar alanda dane misir ekmis. Ayrica 1566 çiftçi de 37.320 dekar alanda zeytin tarimi yaptigini beyan etmis. Çogu üreticimizin geçimini sagladigi bu ürünlere devlet 2009 yilinda da destekleme verdi. Destekleme miktarlari önceden açikladi. Sertifikali tohum kullanarak üretim yapilan [&hellip]
ILÇE Tarim Müdürlügünün 2009 yili kayitlarina göre 195 çiftçi, 7.167 dekar alanda pamuk ekmis. 656 çiftçi 35.759 dekar alanda dane misir ekmis. Ayrica 1566 çiftçi de 37.320 dekar alanda zeytin tarimi yaptigini beyan etmis.
Çogu üreticimizin geçimini sagladigi bu ürünlere devlet 2009 yilinda da destekleme verdi. Destekleme miktarlari önceden açikladi.
Sertifikali tohum kullanarak üretim yapilan pamukta 42 Kr/Kg, (sertifikasizda 35 Kr/Kg), dane misir da 4 Kr/Kg, ve zeytinyaginda 25 Kr/Kg destek verilecek.
Desteklemelerde kabul edilecek verimler de Ilçe Komisyonu tarafindan belirlendi. Urün verimleri; sertifikali tohumla üretilen pamukta 550 kg (sertifikasiz için 500 kg, dekara 2 kg tohumluk ), misirda sertifikali tohumla üretimde 1550 kg (sertifikasiz üretim için 1500 kg) ve zeytinyagi için de dekarda kuruda 175 kg, suluda ise 200 kg yag alindi.
Destekler belirlenen verimler üzerinden yapi-lacak.
Ureticilerimizin destekleri alabilmeleri için istenen evraklari tamamlayarak Ilçe Tarim Müdürlügüne zamaninda müracaat etmeleri gerekiyor.
Primden yararlanmak isteyen üreticilerin son basvuru tarihi pamuk için 1 Nisan 2010, dane misir için 30 Nisan 2010 tarihidir. Bu tarihten sonraki basvurular kesinlikle kabul edilmiyor.
Zeytinyagi üreticilerinin tasiriye faturalari ile yapacaklari son basvuru tarihi 2 Haziran 2010, ancak bu tarihten sonra satilan zeytin-yagina ait alim satim belgelerinin son teslim tarihi ise 1 Kasim 2010 tarihi olacak. Bu ta-rihten sonraki basvurular kesinlikle kabul edil-meyecek.
Ureticinin öncelikle 2009 yilinda ÇKS (Çiftçi Kayit Sistemi) sisteminde kayitli olmasi ve 2010 yili ÇKS kaydini da yenilemis olmasi gerekiyor. Aksi takdirde ödemenin yapilmasi mümkün olmaz.
Prim müracaatlarinda her ürün için bir dosya açiliyor. Uretici farkli yerlerde satis yapmis ise bu satislari da ÇKS kaydi bulunan yere bildirecek.
Prim ödemesi için istenen belgeler;
– Basvuru dilekçesi, dilekçe Ilçe Tarim Mü-dürlügünden temin edilecek. Bu dilekçe taah-hütname niteliginde oldugu için dilekçenin mutlaka basvuran tarafindan memur önünde imzalanmasi gerekiyor.
– Alim satim belgesi (müstahsil makbuzu veya fatura) ve/veya borsa alim satim beyannamesi,
– Sertifikali tohumluk satis faturasinin asli ile tohumluk sertifika belgesi, (Tohumluk bayisi tarafindan faturanin arkasina; 'bu fatu-ra ile satisi yapilan tohumluk, ………………… tarih ve …………….. no' lu tohumluk sertifika-sina aittir.' ibaresi yazilarak tasdik edilmis olacak.)
– Tasiriye faturasi (Zeytinyagi için gerekli olan tasiriye faturalarinin tarihi, hasat baslangiç tarihi ile son basvuru tarihi arasinda olacak.)
Belirtilen belgeler, islenen tarim arazisinin mülkiyeti esi ve/veya birinci derece akrabala-rina (anne, baba ve çocuklarina) ait ise malik-lerin onaylarinin bulundugu muvafakat name ve ürün satisi yapan kisinin vukuatli nüfus ka-yit örnegi, tüzel kisiliklerde ise yetki belgesi isteniyor.
Istenen belgelerin asillarinin kaybolmasi veya zayi olmasi durumunda; belgeyi düzen-leyen kisi veya kurulustaki nüshasinin noter-ce tasdikli örnegi kabul ediliyor..
Müracaatlar sonucu ÇKS' den alinacak icmaller ilçelerde ve köylerde on gün süreyle askida birakilacak.
Askiya çikma ve indirme tarih ve saati muhtarlar tarafindan tutanaga baglanacak.
Aski süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler dogru kabul edilecek.
Daha sonra yapilacak itirazlar degerlendirmeye alinmayacak ve herhangi bir hak dogurmayacak.
Hak edisleri yapilan destekler Bakanligin öngördügü ödeme tarihinde üreticilerin
Ziraat Bankasindaki hesaplarina yatirilacak.
Son olarak; haksiz yere yapilan destekleme; ilgili kanun geregi ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak gecikme zammi ile birlikte geri alinacak.
Haksiz ödemenin yapilmasinda ödemeyi saglayan, belge veya belgeleri düzenleyen, kullanan, gerçek ve tüzel kisiler geri alinacak tutarlarin tahsilinde müstereken sorumlu tutulacaklar. Haksiz yere yararlandigi tespit edilen üreticiler, 5 yil süreyle hiçbir desteklemeden yararlandirilmayacaklar hususunu da dikkatinize sunuyorum.