Ne tiptan vazgeçti ne de Klasik Türk Müzigi’nden
Küçük yaslarda ilgi duydugu müzik ugruna eski yazi ögrenen, korolar kuran Dermatolog Mustafa Bilgiç, üç kez kazandigi tip fakültesine ekonomik sikintilarini asip kaydoldu ÖZEL Torbali Tip Merkezi doktorlarindan Dermatoloji Uzmani Mustafa Bilgiç, hayat hikâyesiyle dikkat çekiyor. Yasadigi ekonomik sikintilar nedeniyle üç kez üst üste kazandigi tip fakültesine gidemeyen Bilgiç, Klasik Türk Müzigi sevdasi ugruna Arapça ögrendi. [&hellip]
Küçük yaslarda ilgi duydugu müzik ugruna eski yazi ögrenen, korolar kuran Dermatolog Mustafa Bilgiç, üç kez kazandigi tip fakültesine ekonomik sikintilarini asip kaydoldu
ÖZEL Torbali Tip Merkezi doktorlarindan Dermatoloji Uzmani Mustafa Bilgiç, hayat hikyesiyle dikkat çekiyor. Yasadigi ekonomik sikintilar nedeniyle üç kez üst üste kazandigi tip fakültesine gidemeyen Bilgiç, Klasik Türk Müzigi sevdasi ugruna Arapça ögrendi. Basasistan olarak görev yaptigi Ege Universitesi'nde koro kuran Bilgiç, okuldan ayrildiktan sonra Izmir Müzigimizi Arastirma ve Uygulama Dernegi'ni kurdu. Yillarca TRT'de Nagmeleri Yaratanlar programini yapan Bilgiç, birkaç yil önce de 'Bir Koristin El Kitabi' adli eserini yayinladi.
ILK ÖGRETMENI TAS PLAKLAR
DR. Mustafa Bilgiç, yetim olarak geldigi dünyada, annesi, agabey ve ablalariyla siki bir hayat mücadelesi verdi. Henüz 5 yasindayken çocuk felci geçiren Bilgiç'in müzige olan ilgisi de küçük yaslarda basladi. O yillarda evlerinin önündeki kahvehanede çalan tas plaklari dinlemekten büyük haz duyan Bilgiç, bu meraktan yola çikarak egitim hayatinda nota ögrenmeye karar verdi. Klasik Türk Müzigi'ne ilgi duyan Bilgiç, lise yillarinda küçük korolarda sarki söyledi. Agabeyinin isi dolayisiyla ailesiyle birlikte Manisa'ya yerlesen Bilgiç, liseden sonra girdigi üniversite sinavinda tip fakültesini kazandi.
MUZIK SEVDASINA ESKI YAZI ÖGRENDI
YAZILARIN Arapça olmasi sikinti yaratti çünkü Bilgiç eski yazi okumayi bilmiyordu. Bu konuda sik sik rahmetli annesinden yardim alan Bilgiç, tasima suyla degirmenin dönmeyecegini fark edince eski yazi ögrenmeye karar verdi. Universitede bir arkadasinin yardimiyla eski yaziyi söken Bilgiç, 1972 yilinda okuldan mezun oldu ve yerlestigi Fethiye'de 3 yila yakin pratisyen hekim olarak çalisti. Ardindan Ege Universitesi Tip Fakültesi'nde dermatoloji alaninda ihtisas yapti.
EGE'DE NEDEN KORO KURDU?
UNIVERSITEDEYKEN Klasik Türk Müzigi'ne olan ilgisini duyanlar Bilgiç'i bir koro dinletisine davet etti. Koronun seslendirecegi makami ögrenmek istemesi üzerine aldigi yanitta makamin degil usulün belirtilmesine kizan Bilgiç, 1975 yilinda Ege Universitesi Tip Fakültesi Korosu'nu kurdu. Klasik Türk Müzigi, klasik Osmanli eserleri ve mehter müziklerinin seslendirildigi birçok konserde koro sefligi yapti. 197578 yillari arasinda üniversitede basasistan olarak görev yapan Bilgiç, YÖK'ün kurulmasiyla üniversiteden ayrildi. Ardindan demiryolu hastanesinde 5 yil görev yapan Bilgiç, emekli oldu.
ÖGRENCILERI DERNEGE ADINI VERDI
TRT'DE 199196 yillari arasinda bestecilerin yasam öykülerini anlatan, eserlerinden örnekler veren 'Nagmeleri Yaratanlar' isimli programi hazirlayip sunan Bilgiç, ayni yillarda Akin Özkan ile birlikte açiklamali Klasik Türk Müzigi programi icra etti. Izmir'in Avni Anil, Sadi Hosses, Yusuf Nalkesen, Nursal Unsal gibi birçok taninmis sanatçisiyla birlikte sahne alan Bilgiç, üniversiteden ayrildiktan sonraki dönemde kendisini yalniz birakmayan müzisyen arkadaslariyla birlikte Izmir Müzigimizi Arastirma ve Uygulama Dernegi'ni kurdu. Dernegi devrettigi ögrencileri, kendi aralarinda kongre yaparak Dr. Mustafa Bilgiç'in adini dernege verdi.
UÇ KEZ UST USTE TIP KAZANDI
AGABEYI askere gidince ailesine maddi destek olma karari alan Mustafa Bilgiç, çok istedigi tip fakültesine gitmek yerine agabeyinin çiktigi tekstil firmasina isçi olarak girdi. Iki yil üst üste girdigi sinavda tip fakültesini kazanan Bilgiç, agabeyinin askerden dönmesinin ardindan yeniden girdigi sinavda Istanbul Universitesi Tip Fakültesi'ni kazandi. Ekonomik ve saglik sorunlari nedeniyle burs basvurusunda bulunan Bilgiç'in talebi, 'Fiziksel durumu nedeniyle sark hizmetini yerine getirmeyebilirsin' gerekçesiyle kabul edilmedi. Okul döneminde Süheyla Altmisdört'ten önemli egitimler alan Bilgiç, 'Belediyede çöpçü kadrosundaydi, konservatuarda egitim veriyordu. Türk müzigine çok önemli katkilar koyan, ona frag giydiren isim' diye bahsettigi Münir Nurettin Selçuktan da önemli deneyimler kazandi. Konservatuar korolarina devam ederek ufkunu genisleten Bilgiç, arastirmalar yapti, sahaflari gezerek nota ve dökümanlari inceledi.