O zaman mühendise gerek yoktu Sadece 9 otomobilimiz vardi!

   Torbali trafigini çözsün diye mühendis getirilmesi karari konusulurken, 86 yil önce Izmir Valiligi tarafindan yapilan bir istatistik ilçe trafiginin ne kadar asama kat ettigini gösteriyor. O zaman Torbali'da ulasim, 9 otomobil ve 2 bin 349 esekle saglaniyordu. Torbali'dan yaya olarak çikan bir kisi tam 8 saat sonra Izmir'e variyordu. TORBALI Belediye Meclisi'nin ekim ayi [&hellip]

O zaman mühendise gerek yoktu Sadece 9 otomobilimiz vardi!

 

 Torbali trafigini çözsün diye mühendis getirilmesi karari konusulurken, 86 yil önce Izmir Valiligi tarafindan yapilan bir istatistik ilçe trafiginin ne kadar asama kat ettigini gösteriyor. O zaman Torbali'da ulasim, 9 otomobil ve 2 bin 349 esekle saglaniyordu. Torbali'dan yaya olarak çikan bir kisi tam 8 saat sonra Izmir'e variyordu.

TORBALI Belediye Meclisi'nin ekim ayi toplantisinda ilginç bir konu gündeme geldi. Bugüne kadar trafige çözüm için birçok yolu deneyen Torbali Belediyesi, Ankara'dan mühendis getirtip çözüm bulmasini isteyecek. Günde 40 bin aracin seyrettigi Torbali trafigine mühendisin katkisi ne olacak bilinmez ama 1926 yilina ait verilerimiz hem gülümsetiyor hem de nereden nereye geldigimizi ortaya koyuyor. Torbali'nin yerel tarihçisi Yasin Kayis, Torbali'yla ilgili ilginç verilere ulasmaya devam ediyor. Kayis, Izmir'de yaptigi arastirmalarda 1926 yilinda yapilmis bir istatistige ulasti. Birbirinden ilginç verilerin yer altigi istatistige göre, tam 86 yil önce Torbali'da sadece 9 otomobil vardi. Bunun yani sira o yillarda ilçedeki esek sayisi ise tam 2 bin 349′du.

231 DEVE VARDI

Yapilan arastirmalara göre ilçedeki araba sayisi 1926 yilinda sadece 9′du. Ilçe Emniyet Müdürlügü kayitlarina göre, ilçede 7 bin 550 motosiklet ve 8 bin 150 agir vasita bulunuyor. 86 yil önce ilçedeki otomobil sayisi sadece 9′du. Yine ayni sayida kamyonet bulunurken, ilçede 2 tane kamyon, 3 tane de binek araba vardi. O yillarda arabalar daha yeni piyasaya çikarken, alim gücü olmayanlar hayvanlarla ulasim problemlerini gideriyordu. 1926 yilinda Torbali'da tam 89 tane tek beygirli yol arabasi vardi. 676 tane öküz arabasinin bulundugu ilçede 842 tane beygir-kisrak, 231 tane de deve bulunuyordu. 57 tane katirin yani sira tam 2 bin 349 tane de esek, Torbalililar tarafindan kullaniliyordu. Vatandaslar, hayvanlarla hem ulasim ihtiyaçlarini gideriyordu hem de tarimsal alanda bunlari kullaniyordu.

IZMIR-TORBALI ARASI 8 SAAT

Istatistiklere göre, Arslanlar Köyü'nden Izmir'e tam 9 saat 30 dakika yürüyerek varilabiliyordu. Demirci Köyü'nden 4 saat 30 dakika, Düverlik'ten 10 saat 30 dakika, Ahmetli'den ise 11 saatte sehir merkezine ulasilabiliyordu. Ancak yaya ulasimini o yillarda kullanan kisi sayisinin oldukça az oldugunu belirten Yasin Kayis, '1926′li yillarda eskiya çok fazlaydi. Insanlar pek fazla Izmir'e gitme geregi duymuyordu. Gitmek isteyenler yaya degil de at-esek gibi hayvanlarla gitmeyi tercih ediyordu' seklinde konusarak sözlerini noktaladi.

Bakmadan Geçme