Onlar çadir kentlerde büyümeye mahkum!

Çesitli sebeplerden dolayi yasadiklari yerlerden göç ederek Torbali'da çadir yasami sürdüren ailelerin durumlari içler acisi. Ilkel sartlarda yasamlarini sürdüren çadir çocuklari, olasi hastaliklarla karsi karsiyalar. GEÇIM sikintisi ve para kazanmak amaçli Torbali'ya gelenler, kisa zamanli olarak yer degistirmis olsa da is bulma ve yerlesme düsüncesiyle yasadiklari bölgelerden ayrilan pek çok insan var. Torbali'ya yaklasik olarak [&hellip]

Çesitli sebeplerden dolayi yasadiklari yerlerden göç ederek Torbali'da çadir yasami sürdüren ailelerin durumlari içler acisi. Ilkel sartlarda yasamlarini sürdüren çadir çocuklari, olasi hastaliklarla karsi karsiyalar.

GEÇIM sikintisi ve para kazanmak amaçli Torbali'ya gelenler, kisa zamanli olarak yer degistirmis olsa da is bulma ve yerlesme düsüncesiyle yasadiklari bölgelerden ayrilan pek çok insan var. Torbali'ya yaklasik olarak bin vatandasin göç ettigi bilinirken, göç edenlerin ortak noktalari ise sorunlarinin farkli bir zeminde devam ediyor olmasi. Ögrencilerin psikolojik olarak yipranmalarinin yaninda asgari ihtiyaçlarinin karsilanmasi devlet tarafindan tam olarak karsilanmiyor. Is bulma umudu ile göç edenler ise ülkemiz issizlerinin içinde bulundugu durumu paylasiyor. Ailelerine yardim etmek için her türlü zorlu kosullara meydan okuyarak yasamlarini sürdüren çocuklar, çadirlarda oynayip çadirlarda büyümeye mahkum birakiliyorlar.

ILKEL SARTLARDA YASAM SAVASI

TORBALI Meslek Yüksek Okulu civarinda konuslanarak yasamlarini ilkel sartlarda sürdüren bu aileler, tarlalardaçalisarak ekmek parasi kazanmaya çalisiyorlar. Elektrigin olmadigi, suyun tasimali sistemle kullanildigi bu çadir kente, adeta toplumun bir baska görünmeyen yüzü sergileniyor. Birçogu dogu illerinin fertleri olan bu ailelerin yasamlarini idame ettirebilmek için hazirladiklari ilkel sart ise görenlerin içlerini burkuyor. Bugüne kadar Torbali'daki hiçbir üst düzey yetkilinin adim atmadigi bu çadir kentlerdeki yasam içler acisi olarak görünüyor. Sabah erken saatlerinde baslayan çadir yasami, erkeklerin tarlalara çalismaya gittikten sonra basliyor.

RAMAZANDA DA UNUTULDULAR

ÇOCUKLARIN son derece sagliksiz ortamlarda büyümeye, oynamaya, kosup eglenmeye maruz kaldigi çadir kentlerdeki bu yasamin ne zaman birilerinin dikkatini çekecegi ise merak konusu oldu. Çadirda yasayan bu aileleri, Ramazan ayi içinde olunmasina ragmen bir tek resmi kurum ve mülki amirin ziyaret etmemesi ise çadirdaki çocuklarin ve ailelerin tepkisine eden oldu. Çocuklar, 'Bizler uzun zamandir burada çadirlarda yasiyoruz. Babalarimiz tarlaya çalismaya gidiyor. Zor sartlarda yasam sürüyoruz. Bizi bugüne kadar kimse ziyaret etmedi. Biz daha iyi sartlarda yasayip, baska çocuklar gibi oyun bahçelerinde sallanip, güzel bir gün geçirmeyi istiyoruz' dediler.

Bakmadan Geçme